Veranderen van statuut: enkele aandachtspunten.
Volledig scherm
Veranderen van statuut: enkele aandachtspunten. © Getty Images/Maskot

Werknemer, statutair of contractueel ambtenaar: dit maakt het verschil bij ziekte of ontslag én op je rekening

JobatWie werkt, kan dat doen onder verschillende statuten. We onderscheiden de loontrekkende werknemers, de statutaire en contractuele ambtenaren en de zelfstandigen. Wat als je het statuut van werknemer inruilt voor dat van ambtenaar? Of omgekeerd? Jobat.be legt uit waarop je moet letten en wat de gevolgen zijn voor je ziektedagen, sociale bijdragen, pensioen en ontslag.

 1. 9 op de 10 willen niet tot 67ste werken: zo kan je vroeger met pensioen
  Jobat

  9 op de 10 willen niet tot 67ste werken: zo kan je vroeger met pensioen

  Om de pensioenen betaalbaar te houden, zullen we langer moeten werken. De overheid kondigde aan de wettelijk pensioenleeftijd in 2025 op te trekken naar 66 jaar. In 2030 komt daar nog een jaartje bij en zullen we pas op ons 67ste met pensioen kunnen. Voor ruim 9 op de 10 werknemers is dit slecht nieuws: een ondervraging van HR-dienstverlener Securex bracht aan het licht dat 91,5 procent het niet ziet zitten om tot hun 67ste actief te blijven. Wat kun je doen als je je fysiek of mentaal niet in staat voelt om tot die leeftijd te werken? Jobat.be schetst de mogelijkheden.
 2. Gemiddelde hypotheekrente bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?
  Spaargids.be

  Gemiddelde hypotheek­ren­te bedraagt al 2,48%: kan je je tarief nu vastleggen om verdere stijging te slim af te zijn?

  De rentevoeten voor woonleningen zitten de laatste maanden stevig in de lift. En nu de Europese Centrale Bank beslist heeft om voor het eerst in 11 jaar tijd de rente te verhogen, lijkt er ook geen beterschap op komst. Is het dan een goed idee om nu nog snel een lening vast te leggen en nadien pas een woning te kopen? Spaargids.be onderzoekt de mogelijkheden.
 1. Moederbedrijf van webshop AliExpress voelt Europese btw-regels en Chinese lockdowns

  Moederbe­drijf van webshop AliExpress voelt Europese btw-re­gels en Chinese lockdowns

  De ooit stormachtige groei van het Chinese webwinkel- en techconcern Alibaba — moederbedrijf van webshop AliExpress — is in het afgelopen kwartaal tot stilstand gekomen. De totale opbrengsten bedroegen 205,6 miljard yuan, omgerekend 29,9 miljard euro. Dat is evenveel als vorig jaar. Analisten hadden alom op een aanzienlijke daling van de omzet gerekend. De winst halveerde tot een bedrag van omgerekend 3 miljard euro.

Geld