Werken als interim: krijg je dan een hoger loon? En met welke voordelen en nadelen moet je rekening houden?
JobatDe vacaturegraad van interimjobs blijft een pak hoger dan die van vaste banen. Er zijn in ons land dan ook voortdurend tienduizenden vacatures voor jobs als uitzendkracht. Dat blijkt uit recente cijfers van Statbel. Waar vind je de meeste vacatures op interimbasis? Verdien je als uitzendkracht meer dan als vaste medewerker? En wat zijn de voor- en nadelen van zo’n tewerkstelling als interim? Jobat.be zet het voor je op een rij.
Hogere vacaturegraad
Hoewel er meer vacatures voor vaste banen worden aangeboden, en VDAB daarvoor vorig jaar een recordaantal vacatures ontving, is de vacaturegraad in ons land veel hoger voor interimjobs (19,72 procent) dan voor vaste banen (4,38 procent). Dat blijkt uit de cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel over het aantal vacatures in Belgische bedrijven in het derde kwartaal van 2022. Die vacaturegraad staat voor het aantal vacatures ten opzichte van het totale aantal arbeidsplaatsen in de onderneming.
Nood aan een nieuwe uitdaging? Via de database van Jobat.be vind je duizenden actuele vacatures, zowel voor vaste jobs als voor interimwerk.
Uitsluitend via uitzendbureaus
Alleen erkende uitzendbureaus mogen in België aan uitzendarbeid doen. Daarbij wordt een interimkracht in dienst genomen door zo’n bureau, om (tijdelijk) te worden uitgeleend aan een onderneming die klant is van het uitzendbureau.
Ben je op zoek naar een interimjob? Dan kun je je in verschillende kantoren inschrijven. Dat is meteen een eerste voordeel van dit statuut: je hoeft jezelf niet te binden aan één kantoor (en dus werkgever). Daarnaast zijn er heel wat jobmogelijkheden in de interimarbeid, over alle sectoren heen.
De meeste interimjobs vind je in de dienstensector, zoals handel, horeca en logistiek/distributie, en de industriesector, zoals voeding, tabak, metaalnijverheid en de farmaceutische bedrijven. Als interim kun je meestal heel snel opstarten in een nieuwe job én vaak dient zo’n baan als springplank naar een uiteindelijke vaste betrekking.
Combineren met ander inkomen
Steeds meer werknemers combineren uitzendarbeid ook met een andere inkomensbron, zoals een contract van onbepaalde duur of een pensioen. Uitzendarbeid biedt de kans om verschillende banen uit te proberen en te ontdekken of een bepaalde job voor jou is weggelegd of niet.
Voordelen en nadelen van interimwerk
De loonvoorwaarden van interimkrachten zijn in de praktijk gelijkgesteld aan die van collega’s met een vast contract. Het loon van een uitzendkracht wordt wel anders berekend dan dat van een vaste medewerker.
Het nettomaandloon van uitzendmedewerkers lijkt hoger en de bedrijfsvoorheffing is verschillend: zo wordt het loon van een uitzendkracht berekend.
Tegenover de voordelen van een job als interim, zoals meer flexibiliteit en leerkansen, staat dat je in zo’n statuut toch een stuk kwetsbaarder bent dan collega’s met een vast contract. Een uitzendbureau kan op ieder moment beslissen dag- of weekcontracten niet meer te verlengen. Dat betekent echter ook dat je als interimmedewerker meestal de eerste bent die mag vertrekken wanneer het bedrijf wil afslanken.
Daarnaast geniet je minder doorgroeimogelijkheden in de organisatie. Krijg je uiteindelijk wel een vast contract aangeboden, dan zal je de anciënniteit die je hebt verworven tijdens je interimperiode ook niet altijd kunnen meenemen.
Leestip: Van interimmedewerker naar vast contract in tien stappen.
Vaak heb je als uitzendkracht ook geen recht op extralegale voordelen. Zo ontvang je enkel een eindejaarspremie wanneer je meer dan 65 dagen gewerkt hebt tussen 1 juli en 30 juni.
Lees ook via Jobat.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijntelco
Streamingdienst toevoegen aan je telecompakket? Je komt vaak duurder uit dan bij een apart abonnement
Wie vandaag voor een telecombundel met tv kiest, heeft daarbij de mogelijkheid om één of meer streamingdiensten aan zijn pakket toe te voegen. Via je decoder of de televisie-app van je provider kan je dan je favoriete films en series streamen. Maar is dat ook een voordelige formule? Of neem je die abonnementen toch beter apart? Mijntelco.be zocht het uit. -
Europese Centrale Bank verhoogt rente met 50 basispunten
Zoals verwacht trekt de Europese Centrale Bank haar rentetarieven nog eens op met 50 basispunten. In maart wil ze dat opnieuw doen, zo heeft de centrale bank van de eurozone in Frankfurt aangekondigd. -
TV
STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht! -
-
IN KAART. Bankautomaten verdwijnen: waar in jouw buurt kan je binnenkort nog geld afhalen?
Nergens in Europa klagen inwoners zo luid over de beschikbaarheid van geldautomaten als in België. En beterschap lijkt niet meteen op komst. De vier grootbanken in ons land besloten enkele jaren geleden om samen enkel nog neutrale cashpunten uit te baten. Tegen 2025 willen ze er zo 2.200 overhouden, in plaats van de 5.500 bankautomaten die er vorig jaar nog waren. Ga jij er straks nog een in je buurt hebben? Zoek het op via de interactieve kaart in dit artikel. -
HLN Shop
Met deze onklopbare machine haal je de beste keukenhulp in huis
Heb je een groot hart voor koken, is de kans reëel dat je keuken al snel te klein wordt. Om je volledig te kunnen uitleven achter je potten en pannen, verwelkom je immers graag een gamma hulpmiddelen, zoals een blender, mixer, fruitpers… Wil je geen hele keukenwand opofferen aan deze machines, kan je gelukkig een heleboel functies verenigen in één toestel: de keukenrobot. HLN Shop bekijkt deze onmisbare sidekick voor (hobby)chefs van dichterbij. -
PREMIUM
ECB verhoogt rente met 50 basispunten: hoe reageert de beurs? En wat betekent dit voor ons spaarboekje?
Deze middag kondigde de Europese Centrale Bank een nieuwe renteverhoging met 0,5 procentpunt aan, waardoor de rente vandaag op 3 procent komt te liggen. Hoe zullen we dat concreet voelen in onze portemonnee? Onze geldexpert Paul D’Hoore bespreekt de gevolgen voor wie leent, spaart en belegt. -
Mijnenergie
Vast energietarief voor gas 600 euro goedkoper dan vorige maand: is het slim om nu van leverancier te veranderen?
De energieprijzen blijven dalen en benaderen stilaan het pre-coronaniveau. De gemiddelde verbruiker betaalt in februari voor de goedkoopste combinatie van aardgas en elektriciteit 2.802,29 euro per jaar. Ter vergelijking: in september liepen de geschatte jaarprijzen nog op tot ruim 9.000 euro. Maar is het aangewezen om nu over te stappen? Onze journalist bekeek de nieuwe tarieven op Mijnenergie.be.