We melden ons vaker ziek: vanaf wanneer kan je bezoek krijgen van een controlearts? En hoelang behoud je je loon?
JobatBelgische werknemers waren vorig jaar meer dan ooit afwezig op het werk door kortstondig ziekteverzuim, ofwel ziekte van minder dan een maand. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-dienstenbedrijf Acerta op basis van gegevens bij 260.000 werknemers. Wat zijn je rechten en plichten wanneer je ziek bent? En wat als je te vaak of vals ziek meldt? Jobat.be legt uit.
Bijna 2,5 procent van de werkbare uren ging vorig jaar verloren aan kort ziekteverzuim, blijkt uit de cijfers. Dat is het hoogste percentage van de laatste vijf jaar en komt neer op gemiddeld 6,5 dagen ziekte per werknemer. Vooral werknemers in de leeftijdsgroep met schoolgaande kinderen en arbeiders bleven het vaakst ziek thuis van het werk. Nog opvallend: in de zorgsector lag het ziekteverzuim in 2021 lager dan in 2020, al blijven zorgmedewerkers tijdens de pandemie nog steeds vaker ziek thuis in vergelijking met de andere sectoren.
“Het is erg opvallend, maar niet geheel onlogisch dat we in 2021 heel hoge ziekteverzuimcijfers optekenen”, zegt Miet Vanhegen, sociaaljuridisch experte bij Acerta Consult. “De meeste sectoren waren volledig open – in tegenstelling tot 2020 – en de coronacijfers kenden sterke pieken. De verschillende coronagolven vertalen zich ook in afwezigheidsgolven op het werk. Ouders met schoolgaande kinderen hadden gemiddeld meer contacten met mensen van buiten het gezin. En aangezien arbeiders minder kunnen thuiswerken dan bedienden en vaak ook minder afstand kunnen houden op de werkvloer, waren zij ook vaker afwezig van het werk door ziekte.”
Wat moet je doen wanneer je ziek bent?
Wanneer je ziek uitvalt, ben je in eerste instantie verplicht je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte te brengen. Die melding mag ook door pakweg je partner gebeuren en je hoeft ook niet exact te melden wat er scheelt. Op die manier kan je werkgever wel meteen het nodige doen op administratief vlak en eventuele vervanging zoeken. Je vermijdt zo ook ongewettigde afwezigheid.
Als dat zo in de arbeidsovereenkomst of cao is opgenomen, of wanneer je werkgever er expliciet naar vraagt, moet een dokter je arbeidsongeschiktheid bevestigen aan de hand van een afwezigheidsattest. Het zogenaamde ziektebriefje moet je in principe binnen de twee werkdagen aan je werkgever bezorgen. Controleer die periode wel even in je contract of cao, want er kunnen specifieke regels gelden per organisatie. De werkgever kan bijvoorbeeld weigeren om het gewaarborgd loon uit te betalen als je de geldende regels niet respecteert en ook geen beroep kan doen op overmacht.
Controlearts
Bepaalde werkgevers sturen ook controleartsen op pad. In theorie kan dat zelfs vanaf je eerste dag ziekte en ook buiten de werkuren of in het weekend. De controlearts stelt een getuigschrift op om de arbeidsongeschiktheid en de waarschijnlijke duur ervan vast te stellen. Wie gewettigd afwezig is, heeft normaal gezien recht op gewaarborgd loon. De werkgever betaalt dan je volledige loon uit zoals je gewoon zou werken.
Hoelang behoud je je loon?
De regels voor bedienden zijn overigens anders dan die van arbeiders. Bedienden hebben recht op gewaarborgd loon gedurende de eerste 30 ziektedagen. Arbeiders krijgen de eerste zeven dagen hun volledige loon. Daarna ontvangen ze een percentage van hun wedde, aangevuld met een uitkering van de mutualiteit. Om gewaarborgd loon te genieten moeten bedienden over een arbeidscontract voor onbepaalde duur beschikken of aangeworven zijn voor minstens drie maanden via een contract van bepaalde duur. Anders vallen ze onder de regeling voor arbeiders: zij moeten een maand ononderbroken in dienst te zijn alvorens ze recht hebben op gewaarborgd loon.
Kan je ontslagen worden wanneer je ziek bent?
Een werkgever mag een werknemer met een contract van onbepaalde duur ontslaan tijdens een ziekteperiode, maar dan omwille van een gefundeerde reden die niets te maken heeft met de ziekte in kwestie. De enige manier waarop ziekte kan gelden als wettelijke ontslagreden, is wanneer een werknemer vaak korte periodes ziek is en laattijdig verwittigt over zijn ziekte. Lees hier meer over ontslag tijdens ziekte.
Lees ook op Jobat.be
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Jobat.be. Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Kan de Bitcoin ooit helemaal verdwijnen? Crypto-expert: “Het kan gerust nog erger, naar 14.000 à 15.000 dollar bijvoorbeeld”
-
“Twee op de drie Vlaamse gemeenten in de problemen door hoge inflatie”
Twee op de drie gemeenten in Vlaanderen denken te moeten ingrijpen om tegen 2025 financieel in evenwicht te blijven. De reden daarvoor is de torenhoge inflatie, zo blijkt uit een bevraging van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Het gaat dan voornamelijk om ingrepen in de eigen werking, zoals het niet vervangen van personeel. -
Jobat
"Er is geen bloedverwantschap vereist om mantelzorg te verstrekken": dit moet je weten over zorgverlof
Dubbel en dik verdiend: vandaag vieren we de Dag van de Mantelzorger. Een zorgbehoevend persoon bijstaan terwijl je ook als werknemer taken te vervullen hebt, is niet vanzelfsprekend. Wat zijn je rechten en plichten? Hoe kun je bijhorend verlof opnemen? En kan je ontslagen worden tijdens die periode? Jobat.be sprak met Elien De Clercq, Legal Team Manager bij Partena Professional. -
-
Spaargids.be
Ziekenfonds betaalt tot 120 euro terug voor het kamp van je kind: is een extra verzekering aangewezen?
De zomervakantie staat voor de deur. Dat betekent meteen ook weer dat vele duizenden kinderen op kamp trekken. Van avontuurlijke kampen met de jeugdbeweging, over sportvakanties, tot speelpleinwerking: aan mogelijkheden geen gebrek. Ondanks de grote toewijding van de monitoren valt een ongevalletje nooit uit te sluiten. Is je kind in dat geval voldoende verzekerd? Spaargids.be noteert wat je zeker moet weten. -
HLN Shop
Mooi weer bezegelen met een barbecue? Zo kies je een exemplaar op maat
Het barbecueseizoen is weer een feit! Is jouw barbecue aan vervanging toe, of ontbreekt er nog één om je terras compleet te maken? Dan is het hoog tijd om de jacht te openen op de perfecte grill. Maar welk exemplaar uit het gigantische aanbod is nu ideaal om een hoofdrol op jouw tuinfeesten te vertolken? HLN Shop helpt je een barbecue op maat te selecteren. -
Livios
Uitgedroogd gazon voorkomen? Tuinexpert geeft 5 tips: “Gazonsproeiers zijn niet efficiënt”
Droge zomers eisen hun tol in Vlaamse tuinen. Wanneer de regen uitblijft en de temperaturen stijgen, worden onze gazons dor. Van die groene grasmat blijft dan al snel niet veel meer over. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst van Groen Groeien hoe je een dor gazon kan voorkomen. -
PREMIUM
Oorlog leidt ook tot tekort munten 5 en 10 eurocent: “Betaal elektronisch of gepast”