Wat nekte Thomas Cook eigenlijk? Een opstapeling van problemen

AFP
Reisorganisatie Thomas Cook kampte al een tijd met een veelvoud aan problemen, waar het uiteindelijk geen oplossing voor wist te vinden. Gisteren viel dan het doek voor de 178 jaar oude Britse maatschappij. De Britten misten onder meer de omslag naar onlineverkopen, waar reizigers het internet wel overduidelijk omarmden. Ook brexitonzekerheden deden Thomas Cook geen goed.

Thomas Cook was jarenlang goed voor de vakantiebeleving van miljoenen reizigers. Het bankroet van de Britse onderneming kwam evenwel niet geheel als een verrassing. Thomas Cook ging gebukt onder een schuldenlast van 2,1 miljard euro. Onderhandelingen over een reddingsplan liepen uiteindelijk op niets uit omdat elke keer duidelijk werd dat er meer geld nodig was om de onderneming overeind te houden.

Online

Maar hoe kan het dat een grote organisatie als Thomas Cook zo ten onder is gegaan? Een van de oorzaken is dat Thomas Cook bleef vasthouden aan honderden fysieke boekingskantoren wereldwijd. Pas in 2017, na de bundeling van krachten van Expedia, werd de mogelijkheid van onlineboeken duidelijker omarmd.

Verder heeft het internet ertoe bijgedragen dat vakantiegangers vaker hun eigen reizen samenstellen. Ook omdat ze makkelijk online prijzen kunnen vergelijken en verschillende elementen van een vakantie zoals vluchten of hotelovernachtingen eenvoudig zelf kunnen regelen. Thomas Cook bleef veelal vasthouden aan pakketreizen.

AFP

Luchtvaarttak

Wat Thomas Cook verder dwarszat, is dat het een eigen luchtvaarttak heeft. Dat is doorgaans een dure bezigheid, ook omdat vakanties veelal seizoengebonden zijn en personeelsleden en apparatuur ook in minder drukke tijden moeten worden betaald.

Brexit

Ook de brexit zat de organisatie dwars. Door de brexitkeuze van de Britten daalde het pond fors ten opzichte van de dollar. Onder meer de brandstof voor vliegtuigen moet in dollars worden betaald, wat Thomas Cook met de nodige extra kosten opzadelde. Verder stelden Britten hun keuze voor een vakantie als gevolg van de brexit uit. Alles bij elkaar werd het Thomas Cook te veel.

REUTERS
EPA

Bekijk ook: “Klant met pakketreis kan vandaag niet vertrekken”

Bekijk ook: Bazen Thomas Cook cashten nog meer dan 22 miljoen euro bonus
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jean-pierre rejek

  Eerst hun zakken goed gevuld aan bonussen en de schulden die zijn dan voor de belastingbetalers en over enkele jaren beginnen ze weer onder een andere naam en het liedje begint dan weer vooraan .

 • Don Tessers

  Nog snel een bonus uitkeren van 22 miljoen euro aan de topbestuurders. De olifant zakte door de brug.

 • Gino Denil

  Het top loon van CEO's zou verantwoord zijn als daar tegenover een gelijkaardige boete stond bij wanbeheer. Als men verantwoordelijk wil zijn voor het beleid moet men die verantwoordelijkheid ook nemen bij een gefaald beleid.

 • Guy Van Becelaere

  Toch geen drama zou ik zeggen minder vliegtuigen in de lucht ook minder uitstoot als gevolg ,en goed voor het klimaat de groenen kunnen toch niet anders dan blij zijn !

 • Georges Vande Velde

  In de wereld leven de slimme van de dwaze zegt men. In de bedrijfswereld is het bij velen hetzelfde als in de politiek, tekorten en superlonen en bonussen voor ministers en leidinggevenden , CEO’s,Managers ,Directieleden enz.. en dit jaren lang. Om dan plots miljarden schulden of tekorten te hebben. Veroordelen voor diefstal en corruptie dit volk.