Veel ouders zitten met de handen in het haar wanneer hun crèche plots dichtgaat. Wat zijn in zo'n geval jouw opties?
Volledig scherm
PREMIUM
Veel ouders zitten met de handen in het haar wanneer hun crèche plots dichtgaat. Wat zijn in zo'n geval jouw opties? © ThinkStock

Wat kan je doen als de kinderopvang plots sluit? Juridisch expert geeft advies en legt uit wat jouw opties als werknemer zijn

In Limburg wachten de ouders van meer dan 200 kinderen bezorgd af of acht kinderdagverblijven donderdag al dan niet definitief de deuren moeten sluiten. Voor heel wat ouders is zo’n sluiting een ramp, zeker als dit zo plots gebeurt. Niet iedereen kan immers zomaar telewerken of rekenen op de (schoon)ouders om bij te springen. Wat doe je in zo’n penibele situatie en wie kan je verder helpen? Wij lijsten enkele opties op en vertellen waar je recht op hebt bij je werkgever.

  1. “Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhouders als Telenet van de beurs wordt gehaald?
    PREMIUM

    “Dit gaat puur over wie 100% de controle heeft”: wat zijn de gevolgen voor klanten en aandeelhou­ders als Telenet van de beurs wordt gehaald?

    Het Amerikaanse telecommunicatiebedrijf Liberty Global lanceerde vandaag een bod op Telenet. De onderneming wil Telenet zo volledig van de beurs halen. Per aandeel biedt het bedrijf 22 euro. Maar wat betekent dat precies voor jouw telecomfactuur? En wat moet je doen als je zelf een aandeel hebt van Telenet? Wij vroegen raad aan onze geldexpert Pascal Paepen. “Besef dat er ook zoiets bestaat als een uitrookbod.”
  2. Helft Vlamingen krijgt aanvullend pensioen liever als lijfrente uitbetaald: “Al word je 100 jaar, je blijft levenslang een maandinkomen ontvangen”
    PREMIUM

    Helft Vlamingen krijgt aanvullend pensioen liever als lijfrente uitbetaald: “Al word je 100 jaar, je blijft levenslang een maandinko­men ontvangen”

    De helft van de Vlamingen met een aanvullend pensioenplan zou dat kapitaal liever stapsgewijs uitbetaald krijgen bij pensionering. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van de UGent en VUB. Een maandelijks bedrag als lijfrente ontvangen is dan een optie. Hoe werkt dat precies? Wat zijn de voordelen en de risico’s? Twee hoogleraars geven advies: “Enkel als je vroeg overlijdt, doe je financieel een slechte zaak.”
  3. Hoe zullen we de renteverhoging van de ECB in onze portemonnee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”
    PREMIUM

    Hoe zullen we de renteverho­ging van de ECB in onze portemon­nee voelen? “Lenen wordt niet meteen goedkoper, maar dat is ook de bedoeling”

    De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de depositorente vandaag opnieuw opgetrokken met 50 basispunten naar 3,5 procent. De onrust in de bankensector heeft dus geen invloed gehad op de rentebeslissing. Waarom is deze verdere verhoging nodig? Was dit de laatste keer? En wat betekent dit voor de rente op ons spaarboekje en de woonleningen? Onze geldexpert Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius, beantwoordt de voornaamste vragen.