Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) bespreekt de voor- en nadelen van 4/5 werken.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) bespreekt de voor- en nadelen van 4/5 werken. © Getty Images / Sofie Silbermann

Wat doet 4/5 werken voor je gezondheid? En hoeveel loon verlies je erdoor?

De juiste keuzes maken op en over het werk, daar stopt de Vlaming veel denktijd – en piekertijd – in. Dat is logisch, want de consequenties zijn bijna altijd groot omdat je zoveel uren doorbrengt op je werk. En de keuzes die je maakt, kunnen grote gevolgen hebben voor de rest van je loopbaan. Maar hoe maak je dan de juiste keuzes? Onze werkexpert Stijn Baert keek hiervoor naar de wetenschap: “Onderzoek heeft bewezen dat bepaalde keuzes goed voor je zijn.”

  1. Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaarder: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is
    Mijntelco

    Het invoeren van een wachtwoord maakt je netwerk kwetsbaar­der: waarom de klassieke kabel nog steeds de moeite waard is

    Elke woning heeft tegenwoordig een eigen draadloos wifinetwerk, waarmee de meeste apparaten verbonden zijn. Logisch ook, want het scheelt heel wat gedoe met kabels, waardoor je met je apparaat kan gaan en staan waar je wil. Maar dat hoeft niet noodzakelijk met élk apparaat mogelijk te zijn. Bovendien biedt een verbinding via de klassieke ethernetkabel ook enkele voordelen. Mijntelco.be overloopt ze.
  2. Telenet-aandeel al sinds donderdag geschorst. Wordt het van de beurs gehaald? Zijn er gevolgen voor je factuur?
    PREMIUM
    39

    Telenet-aan­deel al sinds donderdag geschorst. Wordt het van de beurs gehaald? Zijn er gevolgen voor je factuur?

    Na een forse stijging vlak na de opening van de beurs werd donderdagochtend om tien uur het aandeel van Telenet geschorst. Sindsdien is het niet meer mogelijk om het te verhandelen. Dat het al ruim dertig uur duurt op het moment van schrijven, is opvallend en roept vragen op. Gaat het Amerikaanse moederbedrijf Liberty Global Telenet van de beurs halen? En moeten klanten zich zorgen maken? We spreken met Tom Simonts, financieel econoom bij KBC.
  3. Kunnen we weer onderhandelen over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”
    PREMIUM

    Kunnen we weer onderhande­len over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”

    Makelaars en particulieren verkopen minder huizen dan vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat kopers weer kunnen onderhandelen over de prijs van een woning. Bij welke woningen kan je onder de vraagprijs bieden? Hoeveel mag je onder de vraagprijs gaan? En welke argumenten kan je daarvoor geven? Vastgoedexpert Bea Vandendael en notaris Bart van Opstal verklappen de beste aanpak voor zo’n onderhandeling: “Maak je bod maar voor een beperkte tijd geldig.”