Illustratiebeeld
Volledig scherm
Illustratiebeeld © Getty Images/Bloomberg Creative

Wat als mijn energieleverancier failliet gaat? “Mensen zullen nooit in de kou komen te zitten”

De huidige energiecrisis laat zich niet enkel voelen bij verbruikers, maar ook bij energieleveranciers. Op 20 oktober maakte minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) bekend dat een kleine Vlaamse leverancier met een betalingsachterstand kampt. Ondertussen zou de leverancier een gedeelte van de achterstand hebben weggewerkt, meldt het kabinet van de minister.

 1. Bakkers rekenen duurdere grondstoffen en stroom door: “2,5 euro voor een brood, dat is schappelijk”
  PREMIUM

  Bakkers rekenen duurdere grondstof­fen en stroom door: “2,5 euro voor een brood, dat is schappe­lijk”

  Een gewoon wit brood van 800 gram kost bij vele warme bakkers voortaan 2,40 of 2,50 euro. Dat is 10 tot 20 cent meer dan vorige maand. Een brood wordt dus ruim 10% duurder. Dat lijkt redelijk, want bloem, toch het belangrijkste ingrediënt, werd het voorbije jaar 30% duurder. Ook andere bakkerijgrondstoffen zijn schaars en bijgevolg prijzig en dan moet de elektriciteitsafrekening nog komen. “Tot een half jaar geleden betaalde ik 1.400 euro per maand aan elektriciteit, als daar straks 20% bijkomt, dan moet ik dat natuurlijk op een of andere manier kunnen compenseren”, zegt een bakker uit Schoten.
 2. “Met een digitale energieassistent kan je jaarlijks tot 300 euro besparen”: wat kan je ermee doen en hoeveel kost het?
  PREMIUM

  “Met een digitale energieas­sis­tent kan je jaarlijks tot 300 euro besparen”: wat kan je ermee doen en hoeveel kost het?

  De energieprijzen swingen de pan uit, maar met een digitale assistent kan je jouw factuur toch een beetje inperken. “Applicaties kunnen onder andere toestellen aansturen om automatisch zonne-energie te verbruiken”, zeggen Annelies Delnooz van VITO/Energyville en Matthias Strobbe van het technologische onderzoekscentrum imec. Het tweetal legt waarom het toestel voor jou nuttig kan zijn.