Ayfer Aydogan, onze experte in erfrecht, geeft advies voor wie erfbelasting moet betalen.
Volledig scherm
PREMIUM
Ayfer Aydogan, onze experte in erfrecht, geeft advies voor wie erfbelasting moet betalen. © Getty Images / rv

Wat als je iets anders erft dan geld, maar wel flinke ‘successierechten’ moet ophoesten? “Je kan hier een verzekering voor nemen”

Als je enkel vastgoed of een roerend goed erft, maar geen geld, dan moet je de erfbelasting uit eigen zak betalen. Maar wat als je het geld niet hebt en je wat je geërfd hebt niet snel genoeg kan verkopen om die vaak hoge ‘successierechten’ te bekostigen? Onze geldexpert Ayfer Aydogan geeft verhelderende antwoorden op acht prangende vragen. “Uitstel van betaling is niet voorzien.”

  1. Hoogrendementsglas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?
    Livios

    Hoogrende­ments­glas isoleert tot 12 keer beter dan enkel glas: hoeveel bespaar je op energie door je ramen te vervangen?

    Willen we de klimaatdoelstellingen halen, zullen we allemaal in actie moeten schieten. Jij kan onder meer je steentje bijdragen door je verouderde woning energiezuinig te renoveren, denk bijvoorbeeld aan het isoleren van je dak of gevel of plaatsen van hoogrendementsglas. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar óók voor je portemonnee. Bouwsite Livios zocht uit hoeveel je kan besparen door je oude ramen te vervangen en welke premies je daarvoor kan aanvragen.
  2. “Als liefdespartners niet samenwonen, gelden de hoogste tarieven”: fiscaal expert geeft 5 tips om minder successierechten te betalen
    PREMIUM

    “Als liefdes­part­ners niet samenwonen, gelden de hoogste tarieven”: fiscaal expert geeft 5 tips om minder successie­rech­ten te betalen

    Vandaag staan we allemaal stil bij geliefden die we hebben verloren en onvermijdelijk doet het ons ook beseffen dat we zelf niet voor altijd op deze aardbol zullen rondlopen. Een goed moment om stil te staan bij de successieplanning. Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw erfgenamen minder of zelfs helemaal geen belastingen meer hoeven te betalen wanneer je er niet meer bent? Onze fiscaal expert Michel Maus geeft vijf adviezen.
  1. Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
    Mijntelco

    Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?

    Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
  2. Hoeveel geld kan je verdienen door een studentenkot te verhuren? Paul D’Hoore maakt de som
    PREMIUM

    Hoeveel geld kan je verdienen door een studenten­kot te verhuren? Paul D’Hoore maakt de som

    Studenten zijn dit jaar massaal én vroeger dan ooit op zoek naar een kot voor het volgende academiejaar. In vrijwel alle studentensteden is er een tekort aan kamers. Volgens Paul D’Hoore is het dan ook financieel interessant om in een kot te investeren. Maar hoeveel kost dat? Met welke belastingen moet je rekening houden? Schakel je best een professionele uitbater in of niet? En hoeveel rendement kan je precies verwachten? Onze geldexpert rekent het uit.
  3. Notaris vindt testament dat zonder 'Erfgenaam Gezocht' nooit gevonden zou zijn: zo vermijd je dat
    PREMIUM

    Notaris vindt testament dat zonder 'Erfgenaam Gezocht' nooit gevonden zou zijn: zo vermijd je dat

    In ‘Erfgenaam Gezocht’ is een testament gevonden dat al 20 jaar lang stof aan het vergaren was. Hoopgevend nieuws voor de mogelijke erfgenaam, maar die liep een nalatenschap uiteindelijk toch nog mis. Het roept vragen op, want hoe kan dit gebeuren? En vooral: hoe zorg je ervoor dat jouw wil na je overlijden ook echt uitgevoerd wordt? “Het is belangrijk dat aan álles gedacht wordt, maar alles moet ook vastgelegd worden”, benadrukt notaris Carol Bohyn.
  4. Inflatie stijgt opnieuw lichtjes: “De reden hiervoor moet ons zorgen baren”

    Inflatie stijgt opnieuw lichtjes: “De reden hiervoor moet ons zorgen baren”

    De inflatie, die aangeeft hoe snel het leven duurder wordt, is opnieuw licht gestegen. En dat na een pauze van enkele maanden. De gemiddelde prijzen stegen in februari met 6,7 procent. Dat is 0,1 procent meer dan vorige maand. Opnieuw ligt voeding aan de basis van het probleem. Zo werd fruit op één maand tijd 7,3 procent duurder. “Onze voedingsprijzen zijn meer niet onder controle”, klinkt het bij econoom Stijn Baert.