Bij het kiezen van je (wettelijk verplichte) ziekteverzekering, kan je aankloppen bij een ziekenfonds of hulpkas.
Volledig scherm
Bij het kiezen van je (wettelijk verplichte) ziekteverzekering, kan je aankloppen bij een ziekenfonds of hulpkas. © Getty Images

Wanneer kies je best voor de gratis ziekteverzekering van de overheid in plaats van voor een mutualiteit?

Spaargids.beDe wettelijke ziekteverzekering is verplicht in België. Dit systeem biedt iedereen toegang tot medische verzorging. Om van dat systeem te kunnen genieten, moet je je aansluiten bij een ziekenfonds of bij de Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering (HZIV). Maar hoe bepaal je die keuze? En waarin schuilt het verschil tussen ziekenfonds en hulpkas? Spaargids.be zet het voor je op een rij.

 1. Meer dan 10.000 mensen maakten al een erfovereenkomst op: “Meer mogelijkheden dan een testament én minder familieruzies”
  5

  Meer dan 10.000 mensen maakten al een erfovereen­komst op: “Meer mogelijkhe­den dan een testament én minder familieru­zies”

  Sinds de erfovereenkomst in 2018 in ons land werd ingevoerd, werden er al 10.164 geregistreerd en neemt de populariteit ervan nog toe: in het eerste semester van dit jaar kwamen er nog 1.822 bij. “Een erfovereenkomst heeft dan ook belangrijke voordelen ten opzichte van een testament”, legt notaris en woordvoerder van de federatie van notarissen Bart Van Opstal uit.
 2. GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijkse uitgaven met die van andere Vlamingen

  GELDWIJZER. Vergelijk jouw maandelijk­se uitgaven met die van andere Vlamingen

  Iedere maand spenderen Vlamingen gemiddeld 1128,6 euro in de supermarkt. Voor alle kosten die met wonen te maken hebben - van energierekening tot huur of hypotheekafbetaling -betalen we gemiddeld 953,6 euro per maand. Dat blijkt uit een bevraging van HLN*. Hoe verhouden jouw onkosten zich ten opzichte van die van anderen? In onze Geldwijzer kan je jouw maandelijkse uitgaven vergelijken met die van vergelijkbare Vlaamse huishoudens.