"Verwacht niet dat je binnen twee maanden met je nieuwe wagen zult rondrijden", zegt auto-expert Joost Bolle.
Volledig scherm
PREMIUM
"Verwacht niet dat je binnen twee maanden met je nieuwe wagen zult rondrijden", zegt auto-expert Joost Bolle. © Getty Images/Maskot

Wachttijden van auto’s lopen nog hoger op: “Denk niet dat je de komende jaren nog een serieuze korting kan afdwingen bij de dealer”

Vorig jaar schreef onze auto-expert Joost Bolle al dat het er niet goed uitzag voor wie toe is aan een nieuwe auto. De leveringstermijn voor nieuwe auto’s blijft lang en vooral onvoorspelbaar. Omdat het einde van het chiptekort nog niet in zicht is. En omdat er nu ook nog eens oorlog in Oekraïne is. Hoelang dit nog duurt? Het antwoord van de merken die we contacteerden, samengevat: “Wij weten het ook niet meer.” Een gulden raad is er niet. Tenzij die ene, van een grote menselijke eenvoud, die we graag meegeven...

 1. Wil je nog een niet-elektrische wagen kopen? Onze expert geeft advies: “ Voor een kleine betaalbare auto wordt het aanbod erg snel kleiner”
  PREMIUM

  Wil je nog een niet-elektri­sche wagen kopen? Onze expert geeft advies: “ Voor een kleine betaalbare auto wordt het aanbod erg snel kleiner”

  De tijd waarin je een eindeloze keuze had om een nieuwe auto te kopen, is voorbij, zegt onze auto-expert Joost Bolle. Voor een niet-elektrische wagen dan toch. Hij legt uit waarom, en geeft advies over welke wagen je kan kopen om de overstap naar een eerste elektrische auto te overbruggen. “Vanaf 2029 worden bij ons immers alleen nog elektrische wagens verkocht.”
 2. Lijkt de inflatie op die van de jaren 70? En wat brengt de toekomst? “Nu de lonen worden aangepast, zullen de prijzen nog stijgen”
  PREMIUM

  Lijkt de inflatie op die van de jaren 70? En wat brengt de toekomst? “Nu de lonen worden aangepast, zullen de prijzen nog stijgen”

  De lonen stijgen in België veel sneller dan voorzien en ook sneller dan in de rest van Europa. Gaan we terug naar de jaren 70, waarin de hoge olieprijs de lonen hoger joeg? Zo begonnen ook de prijzen te stijgen, waardoor die inflatie almaar sterker werd en onstuitbaar werd. Onze geldexpert, hoofdeconoom Véronique Goossens van Belfius: “Als de lonen ontsporen, zijn er erg zure maatregelen nodig om de situatie weer recht te trekken.”

Geld