Waarom zijn termijnrekeningen met korte looptijd nu zo populair? Dit moet je weten om je spaargeld maximaal te laten renderen
Spaargids.beHet zijn rare tijden voor wie zijn geld voor enkele jaren wil wegzetten. Op een termijnrekening van één jaar valt tegenwoordig een hogere intrest te krijgen dan op een rekening van tien jaar. Hoe komt dat? En wat moet je dan doen met je spaarcenten? Spaargids.be maakt je wegwijs.
Inverse rentecurve
De rentecurve is invers, noemen economisten de situatie. Normaal moet je voor een belegging op langere termijn meer rente krijgen, maar dat is niet het geval. Bij Deutsche Bank scoor je nu een rente van 2,79% bruto op één jaar, terwijl de best renderende termijnrekening op tien jaar – de Saver+ van Izola Bank - maar aan 2,75% komt.
Die situatie komt zelden voor. Normaal geldt: hoe langer de looptijd, hoe hoger de rente die je moet krijgen. Daar is ook een goede reden voor. De bank of kredietnemer is doorgaans bereid iets meer te betalen omdat ze de zekerheid heeft het geld langer te mogen houden. Tegelijk krijgt de spaarder een extra vergoeding voor het hogere risico dat hij loopt. Hoe langer hij zijn geld aan een instelling toevertrouwt, hoe groter de kans – hoe minimaal die ook is - dat die intussen over de kop zou gaan.
Spaar meer door goed te vergelijken: hier vind je de rendementen van de termijnrekeningen op één jaar en de rendementen van de termijnrekeningen op tien jaar.
Anders dan anders
Dat de situatie nu anders is, komt door het beleid van de centrale banken. Die hebben de voorbije maanden hun rentes zwaar opgetrokken in een poging om de inflatie onder controle te krijgen. Als de rente stijgt en de leningen duurder worden, zullen er immers minder goederen en diensten op krediet worden gekocht. En dus zakt de vraag naar die goederen en diensten, wat de prijs ervan moet afremmen.
KIJK. Europese Centrale Bank verhoogt rente tot 3,5 procent
De centrale banken doen dat door de rente op (zeer) korte termijn op te trekken. Hun belangrijkste tarief slaat op de leningen voor één dag.
Hun beslissingen hebben dan ook vooral impact op de tarieven voor leningen en geldplaatsingen op de kortere tijd. Die zijn bijgevolg ook het sterkst gestegen.
Dat de rente op langere tijd niet in dezelfde mate is toegenomen, betekent dat de financiële markten geloven dat de rente niet op de hoogte van vandaag zal blijven. Eens de inflatie onder controle is, verwachten ze een daling. De centrale banken willen die geldontwaarding richting 2% duwen. Als dat lukt, hoeven de huidige hoge tarieven niet te worden behouden.
Er zijn nog andere spaarmogelijkheden: we vergelijken de voordelen en nadelen van de termijnrekening ten opzichte van de obligatie.
Gevolgen voor e-DEPO
Deze situatie maakt dat de rente voor geldplaatsingen op één of twee jaar vandaag aantrekkelijk geprijsd is in vergelijking met geldplaatsingen op langere termijn.
Vooral wie zijn geld bij de Deposito- en Consignatiekas plaatst op een e-DEPO geniet daarvan. De rente daarvoor is gebaseerd op de rente op staatsleningen op één jaar. Ze wordt elke maand vastgelegd. Voor maart bedraagt ze 2,90%. Die hoge vergoedingen blijven zolang de rente op eenjarige staatsleningen hoog is. Daalt ze omdat de inflatieverwachtingen afnemen, dan zal ook het e-DEPO minder opbrengen. Het e-DEPO betaalt ook pas rente uit als de gelden minstens een jaar behouden blijven. Wie een dergelijke rekening neemt, verwacht dan ook dat de rente nog heel die periode hoog blijft.
Momenteel ziet het er wel goed uit voor de houders van een e-DEPO. Tal van bestuurders van de ECB gaven al aan dat de rente langer op een hoger peil zal blijven omdat de inflatie in Europa hardnekkiger is dan gewenst.
Wat is een e-DEPO precies? Hoeveel kost het? En wat zijn de voorwaarden? Een samenvatting.
Termijnrekening versus spaarboekje
Op een termijnrekening en een e-DEPO zijn de rentes wel bruto. Je dient ze dus met 30% te verminderen om tot een nettobedrag te komen. Van een rente van 2,79% blijft netto 1,95% over.
Je vergelijkt deze opbrengst ook best met die van een spaarrekening, waar de opbrengsten netto zijn zolang je op jaarbasis niet meer dan 980 euro per jaar aan intresten int. Kijk daarvoor ook naar rekeningen met een hoge getrouwheidspremie. Die krijg je bovenop de basisrente als je je centen een jaar ongewijzigd laat staan.
De spaarrekening met het hoogste totale rendement is momenteel de Vision Max-rekening van Santander Consumer Bank met een basisrente van 0,80% en een getrouwheidspremie van 1,00%. Dat komt dus aardig in de buurt van de termijnrekening op één jaar met de hoogste rente. Er moet dan wel een bedrag tussen 125.000 euro en 200.000 euro op de rekening staan. Maar je kan je geld wel elke dag opvragen, wat niet het geval is met een termijnrekening.
Op de klassieke Vision+-rekening geeft Santander Consumer Bank een basisrente van 0,50% en een getrouwheidspremie van 1,00%. Het Fidelity Sparen van MeDirect komt met een basisrente van 0,30% en een getrouwheidspremie van 1,20% eveneens aan 1,50%.
Lees verder op Spaargids.be:
Fiscale hervorming beïnvloedt taks op effectenrekening, aanvullende pensioenen en langetermijnsparen
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Spaargids.be.
Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Deze sectoren betalen gemiddeld de hoogste lonen
De berekening van jouw loon steunt op verschillende factoren. Heb je een diploma hoger onderwijs? Heb je een leidinggevende functie? Voer je de kernactiviteit van het bedrijf uit of ben je ondersteunend personeel? Zelfs je geslacht speelt nog altijd een rol. Wat minder opvalt, is de invloed van je sector op je loon. In bepaalde sectoren krijg je sowieso meer op het einde van de maand, ongeacht je functie binnen het bedrijf. Jobat.be toont je waar je het mooiste salaris ontvangt. -
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Wereldbank voorspelt “verloren decennium” voor wereldeconomie
Bijna alle wereldwijde economische factoren die de afgelopen drie decennia voor vooruitgang en welvaart hebben gezorgd, zijn aan het vervagen. Dat staat in een rapport van de Wereldbank, die spreekt van “een zorgwekkende trend”. “Er zou wel eens een verloren decennium voor de wereldeconomie in het verschiet kunnen liggen”, klinkt het. -
-
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn. -
Een op vijf Belgische volwassenen volgde opleiding in 2022
Het afgelopen jaar heeft een op de vijf Belgische volwassenen (21,5 procent) een opleiding gevolgd. Dat meldt het Belgische statistiekbureau Statbel. In 2021 lag dat aandeel iets lager (19,9 procent). Ons land blijft wel onder de Europese doelstelling steken: tegen 2025 zou 47 procent van de mensen tussen 25 en 64 jaar oud het afgelopen jaar een opleiding gevolgd moeten hebben. -
PREMIUM
Nieuwe accijnzen op gas en elektriciteit vanaf 1 april: zoveel ga je meer betalen
Op 1 april treden de nieuwe accijnzen voor gas en elektriciteit in werking. Die moeten de btw-verlaging voor de overheidsschatkist compenseren. Hoeveel euro zal er voortaan extra worden aangerekend op je energiefactuur? Wat als je een sociaal tarief hebt? En hoe zit het wanneer je nog verwarmt met stookolie? Energie-experten Dieter Jong en Stéphane Bocqué scheppen duidelijkheid. -
Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname: niet duidelijk of het ook in België actief blijft
Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die een reeks modemerken bezit, zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt “een vrij grote groep werknemers” zijn baan. Scotch & Soda zal door de overname in “geselecteerde markten” actief blijven, waaronder Nederland. Of dat in België ook het geval is, is nog niet duidelijk.