Beeld ter illustratie
Volledig scherm
PREMIUM
Beeld ter illustratie © Shutterstock

Waarom successierechten onrechtvaardig zijn geworden: “Vooral de middenklasse betaalt”

Bijna 1 november, de dag waarop we onze dierbaren herdenken die overleden zijn. Het moment om ook eens stil te staan bij de belastingen die onlosmakelijk met een overlijden zijn verbonden: de successierechten. Want is het niet hoog tijd om die af te schaffen? Volgens onze belastingexpert Michel Maus moeten de politici zich hier dringend over beraden. Hij schetst kort de geschiedenis van en de redenering achter deze taks en vertelt hoeveel u moet betalen wanneer u een erfenis ontvangt.

 1. Geen belastingontwijking meer via duolegaat: zoveel blijft er over als je 600.000 euro bij testament toekent aan drie familieleden
  PREMIUM

  Geen belasting­ont­wij­king meer via duolegaat: zoveel blijft er over als je 600.000 euro bij testament toekent aan drie familiele­den

  Afgelopen weekend kondigde de Vlaamse regering aan om werk te maken van een hervorming van de schenk- en de erfbelasting tegen 1 juli 2021. Een van de opmerkelijkste voorstellen op dat vlak is ongetwijfeld het neutraliseren van de fiscale voordelen van het “duolegaat”: een vorm van successieplanning via een testament. Wat is dit precies? En wat voor invloed heeft het op je portemonnee? Michel Maus, fiscaal expert in ons geldpanel, geeft advies aan de hand van een duidelijk voorbeeld.
 1. Erfbelasting hervormd: tot 15.000 euro voordelig erven van een vriend, goede doelen erven gratis
  PREMIUM

  Erfbelas­ting hervormd: tot 15.000 euro voordelig erven van een vriend, goede doelen erven gratis

  Wie een deel van zijn vermogen wil nalaten aan zijn vrienden, zal tot 3.300 euro minder naar de fiscus zien gaan. Dat heeft de Vlaamse regering gisteren beslist. Tenminste, als de persoon in kwestie pas na 1 juli 2021 overlijdt. Goede doelen betalen vanaf dan zelfs helemaal geen erf-of schenkbelasting meer, maar u zal ze niet meer kunnen gebruiken om zelf minder belastingen te betalen. Een overzicht.
 1. Man kan kantelende wagen nipt ontwijken
  Play

  Man kan kantelende wagen nipt ontwijken

 2. Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenissen alvast treffend
  Play

  Is Covid de Grinch? Volgens de gouverneur van New York zijn de gelijkenis­sen alvast treffend

Geld