Professor Bank en Beurs aan de KU Leuven Pascal Paepen.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Bank en Beurs aan de KU Leuven Pascal Paepen. © Frank Toussaint

Waarom blijven we ons geld oppotten? We verliezen 7 miljard euro per jaar door te sparen

De rente op spaarboekjes staat al lang op een historisch laag niveau, en experten verwachten dat zelfs die 0,11 procent niet meer houdbaar is. Toch blijft de Belg sparen: er staat nu zo’n 270 miljard euro op de gereglementeerde spaarrekeningen. Met als gevolg dat we jaarlijks ongeveer 7 miljard euro aan reële koopkracht verliezen. Het roer moet om, maar hoe? Economieprofessor Pascal Paepen (KU Leuven): “Er is simpelweg te veel geld in België.”

164 reacties

 • Marie Vanakker

  2 jaar geleden
  Gelukkig dat mijn baas me niet genoeg betaald om te sparen , anders zou ik nogal verlies lijden zeg .
 • Marco Latent

  2 jaar geleden
  Als hij mij geld geeft vanaf de dag dat ik alles heb uitgegeven stop ik morgen met sparen. Niemand weet hoeveel tegenslag hij/zij te verwerken krijgt en zodoende weet men ook niet hoe groot het spaarpotje moet zijn. Een auto kost elke 10 à 15 jaar algauw 25-35.000 Euro. Alvorens je dat gespaard hebt als gewone werkmens??? It's that simple. Maar ja, daarvoor moet je NIET naar school geweest zijn.
 • Guido De Smet

  2 jaar geleden
  Waarom blijven etters als hij zagen over dat spaargeld? Omdat de spaarders uw aandelen die op springen staan zouden opkopen misschien?
 • Patrick Peeters

  2 jaar geleden
  Waarom we blijven sparen? Omdat we een veel te laag pensioen krijgen en niet zullen rondkomen als we geen spaarpot hebben. Er zijn heelwat mensen die zelfs niet kunnen sparen. Wat voor onzin verkoopt die?
 • Gaston Maria

  2 jaar geleden
  Volgens Paepen is er te veel geld in Belgie ?? heb daar geen last van , maar wij zitten wel met een schuld van 12 miljard en ze weten niet hoe dat komt en in Nederland hebben ze nog over , dat de lomperikken daar dan eens gaan kijken, en zet dat beetje trots opzij als je dat nog hebt ??????

Geld