VS wil handelsoverschot China met 200 miljard verkleinen tegen 2020

Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin in Peking.
AP Amerikaans minister van Financiën Steven Mnuchin in Peking.
De Amerikaanse regering wil dat China zijn handelsoverschot met de Verenigde Staten aanzienlijk terugdringt. Nu nog worden vanuit China veel meer producten naar de VS verscheept dan andersom. Het verschil is momenteel nog 375 miljard dollar. Dat gat moet in 2020 met minstens 200 miljard dollar zijn verkleind.

Onder leiding van minister van Financiën Steve Mnuchin voert een Amerikaanse handelsdelegatie gesprekken om handelsgeschillen tussen de twee landen op te lossen. De VS eist verder dat China meer doet om patentschendingen tegen te gaan en subsidies voor de eigen maakindustrie worden teruggeschroefd.

Dialoog

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua zijn de landen het over verschillende zaken eens, maar over een aantal nog niet. "Beide partijen hebben erkend dat er op een aantal vlakken nog grote verschillen zijn en dat ze hun werk nog moeten versterken en vooruitgang moeten boeken", zei vicepremier Liu He aan Xinhua.

De twee landen kwamen enkel overeen dat ze belangrijke economische en handelskwesties via dialoog en consultatie willen oplossen. Er zou een mechanisme moeten komen om de belangrijke thema voort te bespreken.

Importheffingen

De spanningen tussen de VS en China zijn hoog opgelopen, nadat president Donald Trump importheffingen op staal en aluminium had ingesteld. Een van de zwaarst getroffen landen was China, dat daarom dreigt met invoerheffingen op tal van Amerikaanse producten. De VS behoudt zich het recht extra importheffingen in te voeren.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Edmond Dantès

    Kunnen al beginnen met alle spullen welke de Trump familie op de markt gooit in Amerika te laten maken en niet in China.

  • Jan Van Overveldt

    Chinese "subsidies voor de eigen maakindustrie". Chinezen "maken" niets, maar kopiëren enkel. Alles wordt ontwikkeld in andere landen Japan, Europa en US. Patentrechten zijn in China onbekend. Trump heeft meer dan gelijk met zijn importheffingen, maar...maar die bestaan al meer dan 20 jaar in Europa (48.5% op Chinese zonnepanelen bv.)