Vrouw geeft 3 miljoen euro spaargeld mee aan nepagenten

De vrouw kreeg maandenlang dagelijks telefoon van de oplichters.
Shutterstock De vrouw kreeg maandenlang dagelijks telefoon van de oplichters.
Een vrouw uit het Zwitserse Zürich heeft maar liefst 3,2 miljoen euro (3,6 miljoen Zwitserse Frank) overgemaakt aan telefoonoplichters. Die maakten haar wijs dat ze van de politie waren en een discreet onderzoek voerden naar fraude binnen de bank.

Het slachtoffer werd in november vorig jaar voor het eerst gecontacteerd. Een vrouw die zich voordeed als politieagente vertelde haar aan de telefoon dat criminelen uit waren op haar spaargeld, en dat ook medewerkers van de bank bij die zaak betrokken waren. De valse politieagente vertelde ook dat ze met niemand over de zaak mocht praten om het lopende onderzoek niet in gevaar te brengen.

Gedurende vijf maanden lang ontving het slachtoffer minstens één keer per dag een telefoontje van de oplichtster, of van iemand die zich voordeed als een collega. De oplichters gedroegen zich telkens heel empatisch en zetten de vrouw onder psychologische druk. Zo slaagden ze erin het slachtoffer in totaal 3,6 miljoen Zwitserse Frank naar hen te laten overboeken. De gerechtelijke politie van het kanton Zurich is een onderzoek gestart. 

Digipas

Ook in ons land waarschuwt de politie regelmatig voor verschillende vormen van telefoonoplichting. “Begin dit jaar was er een sterke toename van dit fenomeen”, liet de Federale Politie eind februari weten.

LEES OOK:   Oplichters met siliconenmasker stelen identiteit van Franse minister en ontfutselen zijn kennissen 80 miljoen

LEES OOK:  Hannelore die 1,1 miljoen euro van haar werkgever naar internetliefde in Afrika stuurde, moet 10 maanden de cel in

LEES OOK: Oplichters doen zich in nepmails voor als het hoofdkantoor en kunnen zo 19 miljoen euro buitmaken
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  jongens toch, hoeveel sensibiliseringscampagnes moeten er nog komen? Belgen oplichten is in o.a. Nigeria een doodgewone job, die mannen werken daar netjes van half 9 tot 5 in kantoortjes waar ze zij aan zij achter de computer zitten en zich voordoen als verliefd fotomodel, de bijzondere belastinginspectie, bezorgde flik, verhuurder van luxevastgoed en noem maar op. Allemaal fantasieverhaaltjes die - als je er eventjes over nadenkt - echt onmogelijk waar kunnen zijn.

 • Catherine MISTIAEN

  Het zijn meestal vrouwen die het slachtoffer zijn ...

 • Michel van Dooren

  beter naar mijn rekening doorgestuurd, ze kan t gebruiken!

 • rudy bourgeois

  Knappe oplichtersprestatie. Ik zou er niet intrappen natuurlijk, heb namelijk geen 3milj € spaargeld,

 • gustaaf carpels

  Je kan het niet begrijpen maar je ziet het gebeurd wel