"Ik vergelijk mijn beleggingsportefeuille met een voetbalploeg", zegt Michaël. "In het begin investeer je vooral in een goede keeper en verdedigers, dat zijn mijn ETF’s en holdings."
Volledig scherm
PREMIUM
"Ik vergelijk mijn beleggingsportefeuille met een voetbalploeg", zegt Michaël. "In het begin investeer je vooral in een goede keeper en verdedigers, dat zijn mijn ETF’s en holdings." © rv / Sofie Silbermann

“Vroeger verkocht ik een aandeel al bij 20 of 30 procent winst. Nu pak ik het anders aan”: ervaren belegger Michaël (38) toont zijn portefeuille

Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welke tips en trucs schudden zij uit hun mouw? En welke fouten maakten zij als prille investeerders? Vandaag laten we Michaël (38) uit Sint- Pieters- Leeuw aan het woord. Hij belegt ruim elf jaar en is lid van een beleggersclub. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn strategie.

  1. Chris (62) raakte een groot deel van zijn pensioen kwijt door een scheiding: “Van 500 euro per maand kan niemand rondkomen”
    PREMIUM

    Chris (62) raakte een groot deel van zijn pensioen kwijt door een scheiding: “Van 500 euro per maand kan niemand rondkomen”

    Apotheker Chris Bulteel (62) uit Tienen heeft volgens MyPension recht op een wettelijk pensioen van… 502 euro. Dat is het gevolg van zijn jarenlange statuut als meewerkende echtgenoot in combinatie met een scheiding en tweede huwelijk. Hoe komt het dat je pensioenrechten kan kwijtspelen bij een scheiding? En wat als je later hertrouwt? Pensioenexperte Ria Janvier (UAntwerpen) analyseert het verhaal van Chris en geeft – voor de man ook ietwat geruststellend – advies.
  2. Kunnen we weer onderhandelen over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”
    PREMIUM

    Kunnen we weer onderhande­len over de vraagprijs van een woning? “Met deze drie argumenten haal je de prijs gemiddeld 15% naar beneden”

    Makelaars en particulieren verkopen minder huizen dan vorig jaar. Dat zorgt ervoor dat kopers weer kunnen onderhandelen over de prijs van een woning. Bij welke woningen kan je onder de vraagprijs bieden? Hoeveel mag je onder de vraagprijs gaan? En welke argumenten kan je daarvoor geven? Vastgoedexpert Bea Vandendael en notaris Bart van Opstal verklappen de beste aanpak voor zo’n onderhandeling: “Maak je bod maar voor een beperkte tijd geldig.”
  3. “Beleggers switchen maar beter van groei naar waarde”: zo haal je nog een mooi rendement in onzekere tijden
    PREMIUM

    “Beleggers switchen maar beter van groei naar waarde”: zo haal je nog een mooi rendement in onzekere tijden

    De afgelopen jaren maakten de groeiaandelen het mooie weer op de beurs. Dat zijn aandelen van bedrijven die een bovengemiddelde omzet- en winstgroei realiseren. Maar dit jaar lijkt een einde te zijn gekomen aan ‘the sky is the limit’-mentaliteit van beleggers. Onze geldexpert Pascal Paepen is van mening dat je als belegger dan maar beter het geweer van schouder verandert. Hij geeft concrete tips hoe je daarbij te werk kan gaan.
  1. Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtrekening? Deze vijf stappen helpen je op weg
    Spaargids.be

    Vanaf welke leeftijd geef je je kind zakgeld? En wanneer is het tijd voor een eigen zichtreke­ning? Deze vijf stappen helpen je op weg

    Niet al je centen meteen uitgeven, maar ook voldoende sparen: dat is een essentiële levensles. Daarom biedt Wikifin tijdens ‘De Week van het Geld’, van 20 tot 26 maart, allerlei gratis spelen aan waarmee kinderen op een leuke manier met geld leren omgaan in de klas. Wil je hen ook thuis leren sparen en verstandig spenderen? Maak er werk van in vijf stappen, samen met Spaargids.be.
  2. “Wie goed wil beleggen, kan maar beter lui zijn”: geldexpert legt uit hoe je slapend je rekening spekt
    PREMIUM

    “Wie goed wil beleggen, kan maar beter lui zijn”: geldexpert legt uit hoe je slapend je rekening spekt

    Wie niet wil beleggen, kan kiezen uit 101 excuses. Beleggen is te moeilijk, te duur, te riskant, of te vermoeiend. Heel wat van die excuses zijn weliswaar begrijpelijk, maar niet juist, zegt onze geldexpert Pascal Paepen. “Beleggen zou bijvoorbeeld te veel werk inhouden en dus vermoeiend zijn. Maar niets is minder waar. De beste beleggers zijn zelfs lui. Je kan met gemak al slapend geld verdienen.”
  3. Energie, openbaar vervoer en uitstapjes: dit zijn de interessantste sociale tarieven en kortingen voor gepensioneerden
    PREMIUM

    Energie, openbaar vervoer en uitstapjes: dit zijn de interes­sant­ste sociale tarieven en kortingen voor gepensio­neer­den

    De meeste mensen in ons land moeten het met een laag pensioen stellen. Om je te helpen om bepaalde kosten te dekken en om in je vrije tijd actief te blijven, bestaan er voor heel wat zaken sociale tarieven of ouderenkortingen, gaande van goedkopere energie tot voordelige tickets voor de dierentuin. Meestal moet je die zelf aanvragen, dus het is belangrijk om te weten waar je precies recht op hebt.