Volledig scherm
© thinkstock

Vorig jaar maar 300 overeenkomsten van wettelijke samenwoning getekend: “Misverstanden leiden regelmatig tot drama’s”

In 2018 zijn maar 300 overeenkomsten van wettelijke samenwoning getekend voor een notaris. Dat bewijst dat de overeenkomsten maar slecht gekend zijn bij het grote publiek, zegt de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (Fednot). Die herinnert eraan dat feitelijke of wettelijke samenwonenden en getrouwde koppels drie verschillende categorieën zijn die niet dezelfde bescherming genieten in geval van relatiebreuk of overlijden van een partner.

1 reactie

 • Benny Marcelo

  1 jaar geleden
  Over de nadelen met de belasting wordt wijselijk gezwegen. Roerend en onroerend goed dat gezamenlijk is gekocht kan omschreven worden wat betreft ieders deel.
 1. Je testament opstellen is niet iets voor de oude dag: onze financieel expert legt uit hoe en wanneer je best aan je erfenis denkt
  PREMIUM

  Je testament opstellen is niet iets voor de oude dag: onze financieel expert legt uit hoe en wanneer je best aan je erfenis denkt

  Deze dagen, waarop we onze doden herdenken, zijn het ideale moment om het ook over de financiële gevolgen van een overlijden te hebben. Want ook de afhandeling van de erfenis steekt in de rouwperiode de kop op. Als je op voorhand niets regelt, dan worden de wettelijke erfregels gevolgd. Toch is het is in heel wat situaties aan te raden zelf een testament op te maken, ook al is dat einde hopelijk nog lang niet in zicht.
 2. 125 procent rente op spaargeld: kan voorhuwelijkssparen nog?
  PREMIUM

  125 procent rente op spaargeld: kan voorhuwe­lijks­spa­ren nog?

  Het heeft misschien iets ouderwets, van je 14e tot je 30e een bedrag bij elkaar sparen om dat uitgekeerd te krijgen als je eenmaal getrouwd of wettelijk samenwonend bent. Vroeger kon het bij bijna elk ziekenfonds, vandaag zijn de aanbieders geslonken tot twee. Reden: de torenhoge rente van 125 procent. Is zo’n formule, in tijden waarin een gewoon spaarboek bijna niets opbrengt, nog wel haalbaar? Aan welke voorwaarden moet je voldoen? Wij vroegen het aan het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, een van de twee mutualiteiten waar het voorhuwelijkssparen nog mogelijk is.
 1. Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteerden ze een embryo
  Play

  Tate en Philip konden geen kinderen krijgen. Toen adopteer­den ze een embryo

 2. Gezin ontdekt wie eten van kat altijd komt stelen
  Play

  Gezin ontdekt wie eten van kat altijd komt stelen

Geld