Voordeel nachttarief dooft uit: zoveel winst of verlies levert een tweevoudige energiemeter je op
MijnenergieBij de invoering van het capaciteitstarief op 1 januari 2023 verdwijnt het onderscheid tussen het dag- en nachttarief voor het onderdeel netkosten op de energiefactuur. De energieleverancier kan wel nog een apart tarief toekennen. Maar haal je als consument na de jaarwisseling wel nog voordeel uit een dag- en nachttarief? Mijnenergie.be zoekt het uit.
De overheid moedigde consumenten tot voor enkele jaren aan om hun energie vooral ’s avonds en tijdens het weekend te verbruiken. Die ingreep moest helpen om de nachtelijke productieoverschotten van de kerncentrales weg te werken.
Ondertussen onderging het energielandschap grondige wijzigingen. De focus ligt nadrukkelijk op hernieuwbare energie, waarbij kernenergie aan belang inboet en het er net op aankomt energie te verbruiken op het moment dat de zon schijnt.
Wat zal er allemaal veranderen bij de invoering van het capaciteitstarief? Hier vind je alle cruciale informatie.
Voordeel vandaag nog 40 euro
Het nachttarief past dus niet langer binnen dat plaatje. De voorbije jaren bouwden de energieregulatoren het voordeel van het nachttarief al stelselmatig af. Bij een gemiddeld verbruik bedraagt het verschil in 2022 op jaarbasis nog 40 euro voor het onderdeel distributiekosten. Dat voordeel valt dus volgend jaar volledig weg.
Van 16 euro goedkoper tot 25 euro duurder
Leveranciers kunnen wel nog altijd beslissen om zelf een korting toe te kennen voor het energieverbruik tijdens de daluren. In praktijk blijkt dat niet elke speler dat gunstregime nog toepast. Energie.be, Mega en Eneco maken helemaal geen onderscheid. Bij een dagverbruik van 1.600 kWh en een nachtverbruik van 1.900 kWh blijkt het tweevoudige tarief soms zelfs duurder dan een enkelvoudig verbruik van 3.500 kWh.
Het lagere nachttarief kan in dat geval het hogere dagtarief niet compenseren. Dat is onder meer het geval bij Elegant en TotalEnergies, waar je tot ruim 25 euro meer betaalt bij een dag- en nachttarief. Bij andere leveranciers, zoals Engie, Octa+ en Luminus, blijft het voordeel van een tweevoudig tarief beperkt tot maximaal 16 euro.
Maak zelf de oefening
Wie nog over een dag- en nachtcontract beschikt, doet er bij de meeste energieleveranciers – op Energie.be, Mega en Eneco na – wel nog goed aan zijn toestellen ’s nachts en tijdens het weekend te laten werken. Loopt dergelijk contract binnenkort ten einde, dan loont het mogelijk om over te stappen naar een enkelvoudig tarief met een constant kilowattuurtarief.
Het valt aan te raden om via de prijsvergelijker op Mijnenergie.be die oefening zelf te maken. Je kan jouw exacte dag- en nachtverbruik invoeren en nagaan of je bij gelijke distributienettarieven al dan niet voordeel boekt met een overstap naar een enkelvoudig tarief.
Wat met het nachttarief in Brussel?
De distributietarieven in Brussel zijn geldig voor een periode van vier jaar. Het verdwijnen van het onderscheid tussen dag- en nachttarieven is niet voorzien voor de tariefperiode 2020-2024.
“Het wordt echter bestudeerd voor de volgende tariefperiode (2024-2028). Wij zullen het effect van deze maatregel bestuderen met het oog op de invoering van een tarief dat de consumenten ertoe aanzet beter gebruik te maken van het net om de energietransitie te bevorderen”, luidde het eerder bij de Brusselse energieregulator Brugel.
Lees ook op Mijnenergie.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Mijnenergie.be.
MijnEnergie.be is een onafhankelijke energieprijzenvergelijker van elektriciteits- en gasaanbiedingen.
Bron: Mijnenergie.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Mijnenergie
Waarom het piekverbruik van januari 2023 het zwaarst zal doorwegen op je energiefactuur
Vanaf 1 januari 2023 wordt het capaciteitstarief ingevoerd. Een deel van jouw nettarieven hangt dan af van de manier waarop je elektriciteit verbruikt. Wie hoge pieken heeft in zijn verbruik, zal meer betalen dan iemand die zijn verbruik gelijkmatiger verdeelt. Mijnenergie.be legt uit waarom het effect ervan het grootst zal zijn in de maand januari. -
Vermogen Facebook-topman Mark Zuckerberg maakt recordsprong, hij is nu prompt 11,5 miljard euro meer waard
Het vermogen van Mark Zuckerberg, topman van Facebook-moeder Meta Platforms, heeft donderdag een recordsprong gemaakt van 12,5 miljard dollar, oftewel zo’n 11,5 miljard euro. Dat gebeurde nadat Zuckerberg bij de publicatie van de kwartaalcijfers aankondigde dat 2023 een ‘jaar van efficiëntie’ zal worden voor Meta. Zijn bedrijf schoot daarop omhoog op de beurs. -
Het regenweer trotseren? Dat doe je zonder zorgen met deze 15 waterproof én trendy handtassen
Het weer in België is zo grillig dat een regenbui altijd om de hoek loert. Toch hoeft die onvoorspelbaarheid geen domper op de feestvreugde te zijn om jouw mooiste handtas uit de kast te halen. Al kan je natuurlijk ook op safe spelen met deze trendy waterproof handtassen én rugzakken. Beter die waterkringen voorkomen dan genezen, toch? -
-
Livios
Zonnepanelen plaatsen: deze 7 zaken moet je zeker weten
Dat zonnepanelen het duurzame antwoord zijn op fossiele brandstoffen en op de hoge energieprijzen hoeven we jou niet meer te vertellen. Maar waarop moet je zeker letten bij de installatie? Bouwsite Livios vroeg het aan enkele specialisten. -
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
8
PROMOJAGERS SUPERTIP. Merkenfestival bij Colruyt: “Vooral waspoeder is de moeite. Je betaalt 12 cent per wasbeurt en 20 cent is al koopje”
Warenhuisketen Colruyt pakt uit met een Merkenfestival. Je krijgt er nog tot en met 7 februari kortingen tot 50 procent op grote merken. “Vooral waspoeder is de moeite”, weet Gunther Devisch van Promojagers België. “Je kan de prijs van Dash ermee naar 12 cent per wasbeurt brengen. En dan moet je weten dat 20 cent al een koopje is.” -
Mijnenergie
Aangenaam warm 's nachts tegen een klein prijsje: hoeveel verbruikt een elektrisch deken? En hoe gebruik je het veilig?
Nu we de koudste periode van het jaar naderen, is alle hulp welkom om ons energieverbruik terug te dringen. Om de verwarming in de slaapkamer overbodig te maken, kiezen veel mensen vandaag voor een elektrisch deken. Maar hoeveel kost zo'n deken je? En hoe hou je alles veilig? Mijnenergie.be licht toe.