Hoe zit het met de belastingen op je woning? Michel Maus legt uit waar je op moet letten.
Volledig scherm
PREMIUM
Hoe zit het met de belastingen op je woning? Michel Maus legt uit waar je op moet letten. © Benny Proot/ Sofie Silbermann

“Voor een tweede verblijf aan de kust met kadastraal inkomen van 1.000 euro, word je belast op 2.608 euro”: dit zijn de fiscale regels voor bezit of verkoop van woningen

Wie een onroerend goed bezit, betaalt twee soorten belastingen op basis van het kadastraal inkomen. Maar daarbij zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Onze fiscaal expert Michel Maus geeft advies en legt uit waar de addertjes zitten onder het gras.

 1. Betaal je een meerwaardebelasting als je je tweede verblijf verkoopt? Fiscaal expert legt uit
  PREMIUM

  Betaal je een meerwaarde­be­las­ting als je je tweede verblijf verkoopt? Fiscaal expert legt uit

  Heel wat mensen hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in vastgoed, met hoge prijzen als gekend gevolg. De OESO trok eerder deze week nog aan de alarmbel, door te stellen dat huizen in ons land maar liefst 20 procent overgewaardeerd zijn. Een correctie lijkt zich op te dringen. Is dit dus het moment om je tweede verblijf van de hand te doen, voor het straks minder waard is? Of moet je rekening houden met een meerwaardebelasting? Onze geldexpert Michel Maus licht toe.
 2. Wat zijn de grootste energieverslinders in de keuken? “Als je oude toestellen vervangt, verdien je de prijs in 1 of 2 jaar zeker terug”
  PREMIUM

  Wat zijn de grootste energiever­slin­ders in de keuken? “Als je oude toestellen vervangt, verdien je de prijs in 1 of 2 jaar zeker terug”

  In de keuken kunnen je keuzes je helpen om je energiefactuur de kop in te drukken. Was je dan best terug af met de hand in plaats van je afwasmachine te gebruiken? En werkt die zogenaamde ‘boosterfunctie' van een vuur of oven echt om energie te besparen? Energie-expert Koen Vanthournout fileert welke aanpassingen zinvol zijn en welke inspanningen te weinig winst opleveren om de moeite waard te zijn.
 3. Onze fiscaal expert somt op wat je nu kan doen om in 2023 minder belastingen te betalen: “Investeer in startende bedrijven of doe aan pensioensparen”
  PREMIUM

  Onze fiscaal expert somt op wat je nu kan doen om in 2023 minder belastin­gen te betalen: “Investeer in startende bedrijven of doe aan pensioen­spa­ren”

  Als jij de voorbije dagen of weken bezig was met je belastingaangifte, heb je je ongetwijfeld afgevraagd wat je kon doen om te besparen op je belastingen. Het antwoord is voor iedereen gelijk: niets. De aangifte die nu moet worden ingevuld gaat namelijk over de situatie in 2021. Maar je kan natuurlijk wél een aantal stappen ondernemen om volgend jaar te genieten van belastingvermindering. Onze fiscaal expert Michel Maus zet ze op een rij.
 1. 1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij
  Gouden Cross

  1+1 actie: schrijf voor de start van het WK veldrijden een Gouden Cross-ploeg in en krijg er een gratis team bij

  Komend weekend vindt de apotheose van het veldritseizoen plaats. In het Nederlandse Hoogerheide strijden de renners om de felbegeerde regenboogtrui. Met de Gouden Cross kan je jouw eigen droomploeg samenstellen en zo prachtige prijzen scoren. Schrijf je voor de start van de wedstrijd bij de beloften (zaterdag 4 februari om 13 uur, red.) een ploeg in, krijg je er zelfs een gratis team bij.
 2. Dit zijn de nieuwe toptelefoons van Samsung en zoveel kosten ze
  22

  Dit zijn de nieuwe toptele­foons van Samsung en zoveel kosten ze

  Samsung heeft vanavond zijn nieuwe toptelefoons voorgesteld: de Samsung Galaxy S23, de S23+ en de S23 Ultra. De smartphones zullen meer kosten dan de voorgangers van vorig jaar. De prijssprong is niet zo fors als bij Apple vorige herfst, maar er komt toch zo’n twaalf procent bij voor de belangrijkste telefoons uit de reeks. Dit jaar springen daarnaast de camera van 200 megapixels bij de S23 Ultra en de keuze voor een processor van Qualcomm in het oog. Samsung stelde ook vijf nieuwe laptops voor.