Voka erg scherp voor stakers: "Een akkoord vind je niet op straat, maar rond tafel”

Photo News
De vakbonden schieten zichzelf in de voet met de staking. Een akkoord vind je niet op straat maar rond tafel, zegt Voka. Uit een rondvraag door de werkgeversorganisatie blijkt dat bijna 8 op de 10 heel grote bedrijven een verminderde productie signaleren of zelfs helemaal geen productie hebben.

Bij de bedrijven tussen de 50 en 250 werknemers zakt dit tot 6 op 10. Minder stakingsbereidheid is er bij de kmo's met minder dan 50 werknemers, maar ook hier is er hinder want werknemers komen te laat op het werk, of er zijn problemen bij klanten of leveranciers.

500 miljoen euro

De economische schade van zo'n staking is moeilijk exact te berekenen, zegt Voka, maar de organisatie schat het kostenplaatje op minstens een half miljard euro.

"De drie zeehavens en de nationale luchthaven liggen zo goed als plat, waardoor onze logistieke navelstreng volledig werd afgesloten. Ook heel wat industriële bedrijven en het openbaar vervoer ondervinden grote hinder van de staking. (...) Hierdoor gaat er welvaart verloren, is er geen akkoord over een loonsverhoging van 4,6 procent en worden de laagste uitkeringen niet aangepast", betoogt het Vlaams netwerk van ondernemingen.

“Politieke staking”

De organisatie stelt dat de staking een politieke staking is tegen de regering, "waarvan de bedrijven en bij uitbreiding de hele samenleving de dupe worden". Bewijs daarvan is dat ook de vakbonden uit de publieke sector meestaken, zegt ze. 

Volgens Voka is de koopkracht ook helemaal niet gedaald, zoals de vakbonden beweren, maar net gestegen. "Dankzij de taxshift en het IPA-akkoord van 2017-2018 zijn de lonen van wie werkt, er extra op vooruitgegaan. Bovendien hebben de bedrijven 229.000 jobs gecreëerd, dus 229.000 keer extra koopkracht voor de gezinnen", luidt het.

De koopkracht is helemaal niet gedaald, zoals de vakbonden beweren, maar net gestegen

Voka

Minimale dienstverlening

Voka dringt er tot slot op aan dat er, naar analogie met het spoor, ook een minimale dienstverlening komt bij de luchtverkeersleiders "zodat ons luchtruim geen 24 uur hermetisch afgesloten is".
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  je winsten moet je niet halen met subsidies betaald door de belastingbetaler maar door te ondernemen en producten aan de man te brengen ...

 • Patrick Van Lersberghe

  Totaal ongeloofwaardige stelling. De meeste bedrijven hebben hier geen last van wanneer de staking zich beperkt tot één dag. Zij houden hier al rekening mee, zeker bij ver voorop aangekondigde acties. Zouden ze beter hun kritiek niet uiten op de manier waarop de regering communiceert met de bevolking en bijzonder onze eerste-minister-president-generaal?

 • Mano Toté

  Alsof onze verworven rechten er gekomen zijn door rond de tafel te zitten?! Als we rond de tafel gaan zitten trekken we constant aan het kortste einde.

 • Marie Vanakker

  Hoog tijd om na 29 Mei deze Voka/Unizo regering op te doeken . En dan de bedrijven eens een serieus gepeperde rekening te presenteren . Ze hebben nu wel genoeg van ons gepakt . Als je ziet wat deze staking volgens voka kost aan zogezegd inkomsten verlies kan er wel een vette bijdrage af . Gedaan met gratis geld voor bedrijven .

 • Zulma Terrana

  Als het staking is zie je hoeveel die arme bedrijven echt verdienen . Als ze iets moeten bijdragen verdienen ze amper iets en staat het water hen aan de lippen .