Voedingsprijzen gaan volgend jaar nog meer stijgen
De stijging van de voedingsprijzen zal volgend jaar een tweede golf kennen. Daarvoor waarschuwt de federatie van de voedingsindustrie Fevia. Nieuwe energie- en leverancierscontracten en loonindexeringen zullen de kosten van voedingsbedrijven nog fors doen toenemen.
Het afgelopen jaar voelden ook de voedingsbedrijven de impact van de Russische inval in Oekraïne. De daaruitvolgende duurdere energie, logistieke problemen en toegenomen grondstofprijzen deden de productiekosten en ook de uiteindelijke prijs voor de consumenten fors oplopen. In november lagen de voedingsprijzen bijna 15 procent hoger dan een jaar eerder.
En voorlopig is er nog geen beterschap in zicht. Een kwart van de vaak energie-intensieve voedingsbedrijven ziet zijn vaste energiecontracten aflopen en zal volgend jaar aan variabele tarieven moeten betalen, waardoor hun kosten volgens Fevia soms drie tot vier keer hoger komen te liggen. De sector krijgt in januari ook een loonindexering te verwerken, waardoor de bedrijven zowat 11 procent meer aan lonen moeten ophoesten.
“Naar de markt”
Daarnaast zullen ook bepaalde contracten met leveranciers opnieuw onderhandeld moeten worden. "Leveranciers die hun contracten wel nakwamen en het voorbije jaar gebloed hebben, die komen nu pas aankloppen en gaan hun prijzen nu substantieel verhogen", zegt Fevia-voorzitter Anthony Botelberge. Die inflatie "moet nog naar de markt gaan".
Fevia klaagt overigens aan dat het binnen de voedingsketen de zwaarste lasten moet dragen. De sectorfederatie neemt de houding van de supermarktketens op de korrel, die volgens haar geen billijk aandeel van de kostenstijgingen op zich willen nemen. Voedingsbedrijven gaven de voorbije maanden aan geen gehoor te krijgen bij de retailers, al lijkt de bereidheid tot nieuwe onderhandelingen de jongste tijd wel te groeien, luidt het. Daarbij merkt Fevia-CEO Bart Buysse ook op dat supermarkten op bepaalde producten hogere prijzen doorrekenen aan consumenten dan de industrie heeft kunnen doorrekenen aan de retailers.
In het buitenland - goed voor ruwweg de helft van de omzet van de bij Fevia aangesloten bedrijven - is het begrip bij de supermarkten wel groter, zegt de federatie. Daarvoor wijst ze onder andere naar de prijzenoorlog tussen de in België actieve supermarkten.
“Oneerlijke praktijken”
Dat alles zet de rendabiliteit van de voedingsbedrijven onder druk, benadrukt Fevia, wat weegt op de investeringsplannen en de werkgelegenheid in de sector. De federatie vraagt de overheid daarom om bijkomende energie- en loonkostenmaatregelen te nemen.
Daarnaast moet de overheid ook de “oneerlijke praktijken” in de keten aan banden leggen. Zo hekelt Buysse dat supermarkten misbruik maken van ‘delisting’ - het uit de rekken halen van producten - tijdens onderhandelingen en de “enorme boetes” die ze opleggen bij vertraagde leveringen door onvoorziene omstandigheden.
De Belgische voedingsindustrie omvat meer dan 4.000 bedrijven, goed voor alles samen 98.000 jobs en 61 miljard euro omzet.
KIJK. Sofie (50) geeft slechts 15 euro per week uit aan boodschappen. In onderstaande video legt ze uit hoe ze dat doet.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Aanvragen stookoliepremie nog niet allemaal verwerkt
De federale overheid heeft al iets meer dan 605.000 stookoliepremies uitbetaald. Dat heeft staatssecretaris Thomas Dermine (PS) meegedeeld in de Kamercommissie Economie. -
Tweakers
Wat is de beste e-reader? En hoeveel kost zo’n digitale bibliotheek? Check hier dé aanraders van dit moment
Een e-reader is een must-have voor boekenwurmen die weinig ruimte hebben om veel boeken te stapelen. Ook qua duurzaamheid (papier- en energieverbruik) kan zo'n toestel tellen. Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers onderwierp verschillende e-readers aan een vergelijkingstest en tipt drie modellen, per budget en type gebruiker. -
99
Moeten leveranciers voorschot verplicht aanpassen als prijzen dalen? “Dan ook wanneer prijs omhoog gaat”
Worden energieleveranciers binnenkort verplicht de voorschotten te verlagen nu de energieprijzen dalen? Regeringspartij Vooruit dient daarvoor een wetsvoorstel in en krijgt alvast de steun van enkele coalitiepartners. De leveranciers reageren niet weigerachtig, maar maken enkele belangrijke kanttekeningen. -
-
TV
“Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.” -
Livios
Laadpaal of gewoon stopcontact: wat is de voordeligste en veiligste keuze voor het laden van je auto?
Binnen afzienbare tijd rijden we allemaal elektrisch. Je (toekomstige) elektrische wagen moet uiteraard regelmatig opgeladen worden. Is de installatie van een laadpaal dan een vereiste? Wat komt daar allemaal bij kijken? En welk budget moet je daarvoor voorzien? Bouwsite Livios legde vijf vragen voor aan specialist Pluginvest. -
PREMIUM
Je bent nooit te oud voor de beurs, bewijst Mia (92): “Beleggen kan wel best moeilijk zijn. Je moet de moeilijke termen eerst leren begrijpen”
De vrouwelijke versie van internationaal topbelegger Warren Buffett – beiden bouwjaar 1930 – woont in een serviceflat in Gent. Mia Vanhoucke (92) investeert al meer dan 60 (!) jaar in aandelen. Tot op vandaag komt ze maandelijks samen met haar beleggersclub, om zo de evoluties op de markt op te volgen en te bespreken. De kranige aandeelhoudster deelt haar unieke verhaal, belangrijkste investeringen, wijsheden én tips. -
PREMIUM
Met ‘amper’ 500 tot 2.000 euro investeren op de beurs? Onze geldexpert Paul D'Hoore geeft 5 adviezen voor kleine beleggers
Wil je starten met beleggen, maar neem je het liefst niet te veel risico? Onze geldexpert Paul D’Hoore heeft vijf adviezen voor wie maar 500 à 2.000 euro wil besteden op de beurs. “Jonge beleggers kicken vaak op de koersstijging van hun aandelen. Zij vinden het dividend niet belangrijk. Ten onrechte!”
76 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageermaria peeters
Gino Denil
Jacky Leman
Bert De Bruin
Christine Laevers