Vlucht gemist door te lang te wachten: komt je verzekering tussen?
Spaargids.beElke zomer komt het voor. Het is erg druk in de luchthaven, je moet eerst lang aanschuiven om in te checken en vervolgens nog eens lang in de wachtrij staan om voorbij de veiligheidsdiensten te raken. Wat als je door al dat wachten je vlucht mist? Kan je dan rekenen op een vergoeding van de vliegtuigmaatschappij of je verzekering? En voor welke andere situaties kan je ook een vergoeding krijgen? Spaargids.be zoekt het uit.
Wie deze zomer met het vliegtuig op reis gaat, vertrekt beter op tijd. Als je jouw vlucht mist door lang aan te schuiven op de luchthaven of door de file onderweg, kan je niet op een tegemoetkoming van de luchthaven rekenen. De kosten voor de vervangende vlucht moet je zelf betalen. Overslapen, te laat vertrekken of stomweg pech onderweg kunnen dus erg duur uitvallen.
Ook op de tussenkomst van een annulatieverzekering moet je niet rekenen als je vliegtuig volgens planning vertrokken is. Een annulatieverzekering komt enkel wanneer je door ziekte of overmacht niet kan vertrekken. Bijvoorbeeld wanneer een naaste overlijdt, je een woningbrand hebt gehad of herexamens hebt.
Toch zijn er ook andere situaties wanneer de luchtvaartmaatschappij of je annulatieverzekering wél tussenkomt.
Aansluiting gemist
Anders ligt het als je een aansluiting mist omdat een vorige vlucht met vertraging is toegekomen. In dat geval moet de maatschappij je een alternatief bieden, of toch wanneer je totale reisweg in één boeking zit. Kan die vervangende vlucht pas een dag later worden uitgevoerd? Dan moet de luchtvaartmaatschappij ook je overnachting en vervoer betalen.
Heb je meer dan vier uur vertraging en reis je vanuit de Europese Unie of met een Europese maatschappij? Dan heb je ook recht op een schadevergoeding tussen 250 en 600 euro. Het precieze bedrag hangt af van de reislengte. Bij een vertraging tussen drie en vier uur ontvang je de helft van het bedrag.
Heb je zelf jouw reis in elkaar gepuzzeld en heb je meerdere boekingen gemaakt? Dan zal je je eigen boontjes moeten doppen.
Tip: Deze verzekeringen heb je sowieso via je kredietkaart.
Slecht weer of staking
Je kan ook een vlucht missen omdat die op het laatste moment wordt afgelast. Bijvoorbeeld door ongunstige weersomstandigheden of een staking. Meestal heb je dan gewoon brute pech. Stakingen en slecht weer wordt vaak gelijkgesteld aan overmacht, en daar kan ook de vliegtuigmaatschappij niet verantwoordelijk voor worden gesteld, tenzij natuurlijk een rechtbank zou oordelen dat de onderneming wel degelijk meer kon doen om een staking te voorkomen.
De maatschappij zal je vlucht wél terugbetalen. Maakt de vlucht deel uit van een pakketreis? Dan krijg je ook het hele pakket terugbetaald.
Bagage kwijt
Is je bagage op de verkeerde vlucht terecht gekomen en moet je het op reis even zonder doen? In dat geval kan je rekenen op de luchtvaartmaatschappij of je reisverzekeraar. Zij zullen je een bedrag voorstellen waarmee je toch al een aantal zaken kunt kopen in afwachting van je bagage. Je verzekeraar breng je op de hoogte door hem een attest van vertraging van de vliegtuigmaatschappij te bezorgen.
De tussenkomst die je krijgt, verschilt van verzekeringsonderneming tot verzekeringsonderneming. Hetzelfde geldt voor het geval je bagage ondanks alle inspanningen uiteindelijk toch als verloren zou zijn.
Lees ook op Spaargids.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Spaargids.be. Spaargids.be is een onafhankelijke vergelijker van bank producten en gaat op zoek naar scherpe prijzen en betere rentes.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Fiscalist waarschuwt voor 7 nieuwe fouten in vooraf ingevulde belastingbrieven: “In dit geval werd er 3.000 euro te veel belast”
-
Mijnenergie
Sociaal tarief verdwijnt: hoe weet je of jij vanaf juli opnieuw de volle pot betaalt voor energie?
Voor bijna een half miljoen Belgen valt op 1 juli het doek over het sociaal energietarief. Zij vallen dan terug op de commerciële energieprijzen en betalen in één klap een pak meer. Voor aardgas loopt het verschil zelfs op tot 1.000 euro per jaar. Maar hoe weet je of jij tot die groep behoort en wat onderneem je in dat geval het best? Mijnenergie.be zocht het voor je uit. -
PREMIUM
Problemen met tv, internet of telefonie? Telecomoperatoren moeten verplicht schadevergoeding betalen: zo vraag je die aan
De recente gebeurtenissen bij Telenet toonden nog maar eens aan hoe vervelend telecomstoringen zijn. En dan gaat het niet alleen over het (gedeeltelijk) wegvallen van je diensten, maar ook over de ergernis wanneer je veel te lang – en tevergeefs – aan de lijn hangt bij de overstelpte klantendienst. Hoe dan ook: als klant heb je altijd recht op een schadevergoeding. “Je betaalt voor een dienst die je niet krijgt.” -
-
PREMIUM
“Tussen het duurste en goedkoopste dierenpark zit ruim 100 euro verschil”: zoveel betaal je voor een dagje zoo met het gezin (en zo scoor je korting)
-
Staking bij Disneyland Parijs: honderden werknemers eisen meer loon
In Disneyland Parijs hebben enkele honderden medewerkers van het pretpark het werk neergelegd. Ze eisen meer loon, zegt vakbond CGT. -
Onder nul gaan op je rekening kost vanaf volgende maand meer
De tarieven die banken maximaal mogen aanrekenen als hun klanten in het rood gaan op hun rekening of als ze een lening op afbetaling afsluiten, stijgen op 1 juni 2023. Afhankelijk van de formule wordt het plafond tot 2,5 procent hoger gelegd. -
Mijnenergie
Tijdens je vakantie thuis niets verbruiken, maar toch betalen: dit kan je eraan doen