Vliegtaks kost Belgische luchtvaartmaatschappijen 5 miljoen euro uit eigen zak
De ‘taks op de inscheping van een luchtvaartuig’, beter bekend als de vliegtaks, zal de luchtvaartmaatschappijen Air Belgium, Brussels Airlines en TUI fly 5 miljoen euro uit eigen zak kosten. Ze bekijken eventuele juridische stappen tegen de invoering van de taks vanaf 1 april, zo hebben ze gezegd.
De vliegtaks werd gisterenavond in de plenaire Kamer goedgekeurd. Voor elke passagier die met een “luchtvaartuig” (passagiersvliegtuig, privévliegtuig, helikopter) vanop Belgische bodem vertrekt, zal de luchtvaartmaatschappij een taks moeten betalen. Het bedrag gaat van 2 tot 10 euro, afhankelijk van de vliegafstand.
In principe zal die taks worden doorgerekend aan de passagiers, maar de drie luchtvaartmaatschappijen wijzen erop dat ze die niet met terugwerkende kracht nog kunnen aanrekenen aan de passagiers die eerder al geboekt hebben voor een vlucht vanaf 1 april. Voor die passagiers zullen ze de belasting zelf moeten ophoesten. Het gaat volgens hen in totaal om 5 miljoen euro. En dat net op een moment dat “de sector tracht te herstellen van de Covid-19-pandemie, de duurste en zwaarste crisis in zijn geschiedenis”, zo klinkt het.
Dit is weer geld dat we niet kunnen investeren in eigen initiatieven om richting CO2-neutraliteit te gaan.
Bovendien heeft de taks geen positief effect voor het milieu, “aangezien het geld niet wordt geïnvesteerd in vooruitgang op het vlak van klimaat”, zo zeggen de drie maatschappijen nog. “Dit is weer geld dat we niet kunnen investeren in eigen initiatieven om richting CO2-neutraliteit te gaan.”
Juridisch betwistbaar
Nog volgens Air Belgium, Brussels Airlines en TUI fly is de invoering van de vliegtaks ook juridisch betwistbaar. “Ze is niet in overeenstemming met de aanbevelingen van de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO”, zeggen ze. Volgens die aanbevelingen zou er na de goedkeuring in het parlement een termijn van minstens vier maanden moeten zijn om de boekingssystemen te kunnen aanpassen en de passagiers op de hoogte te brengen van de taks. Of er ook juridische stappen komen, “wordt bekeken”.
De luchtvaartmaatschappijen betwisten voorts dat ze “geen opmerkingen” hadden bij de modaliteiten van de vliegtaks, zoals minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) gisteren in de Kamer zei. “We hebben uitdrukkelijk onze ernstige bezorgdheid geuit over de uitvoeringsmodaliteiten van de belasting”, zeggen ze. “We vroegen onder meer dat de aanvangsdatum van de inschepingstaks gebaseerd zou zijn op de datum van de reservering, en niet op de datum van de vlucht”. Dat was net om te vermijden dat ze een deel uit eigen zak zouden moeten betalen.
Alle vluchten
Alle luchtvaartmaatschappijen, niet alleen de Belgische, moeten vanaf 1 april een taks betalen per vertrekkende passagier. Die bedraagt 10 euro per passagier (vanaf 2 jaar) voor korteafstandsvluchten. Dat zijn vluchten naar bestemmingen die in vogelvlucht op maximaal 500 kilometer afstand liggen. Die afstand is “te rekenen vanaf het ARP (het middelpunt, red.) van de luchthaven met het hoogste jaarlijkse aantal passagiers van het land”, en dat is Brussels Airport.
Voor middellangeafstandsvluchten (verder dan 500 kilometer, maar binnen de Europese Economische ruimte, het Verenigd Koninkrijk of Zwitserland) zal de taks 2 euro per passagier bedragen, voor langeafstandsvluchten 4 euro.
Het tarief is het hoogst voor de korteafstandsvluchten, “om passagiers te stimuleren om andere vervoermiddelen te gebruiken, en om passagiers meer bewust te maken van de relatief hogere externe kosten in de onmiddellijke omgeving (luchtvervuiling, broeikasgassen, geluidshinder, congestie) verbonden aan korte vliegreizen vanuit België”, zo staat in het wetsontwerp.
De taks zal niet gelden voor bijvoorbeeld transferpassagiers, bij afgeleide vluchten of militaire vluchten, of bij vluchten die op dezelfde luchthaven aankomen als ze vertrokken waren.
Eind mei
Minister Van Peteghem zei gisteren in de Kamer dat de taks geldt vanaf 1 april, maar dat luchtvaartmaatschappijen tot eind mei de tijd hebben om die bijdrage een eerste keer te betalen.
De vliegtaks kadert in de minitaxshift van de federale regering.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Miko schenkt dividend
Ondanks het verlies dat het bedrijf noteerde, stelt de raad van bestuur van Miko een eenmalig verhoogd dividend voor van bruto 2,62 euro per aandeel. “Onze ebitda en financiële situatie is gezond”, klinkt het. -
43
Kernkabinet start conclaaf voor begrotingscontrole: De Croo hoopt nog wat extra te besparen, maar dat ziet niet iedereen zitten
Het kernkabinet vangt vrijdagnamiddag zijn driedaags begrotingsconclaaf aan. Premier Alexander De Croo (Open Vld) hoopt tijdens die budgettaire oefening wat extra te besparen, maar niet iedereen binnen Vivaldi ziet een bijkomende inspanning zitten. -
Gouden Formule 19
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
-
PREMIUM
Nicky (28) werkte sinds zijn 15de in de horeca om eigen appartement van 225.000 euro te kopen: “Gelukkig zijn mijn grootouders nog bijgesprongen”
Er zijn steeds meer singles en voor hen is het niet eenvoudig om een huis of appartement te kopen. Banken doen vaak moeilijk over een lening en de aflossing ervan weegt fors op het budget. Onze woonexpert Björn Cocquyt gaat langs bij alleenstaanden die de stap toch hebben gezet. Nicky Louwagie (28) werkte vanaf zijn 15de elke vakantie en elk vrij moment in de horeca om te sparen voor een eigen appartement: “Ik luisterde liever naar de festivalverhalen van vrienden dan er zelf voor te betalen.” -
Modemerk Scotch & Soda maakt doorstart na overname: niet duidelijk of het ook in België actief blijft
Het Nederlandse modemerk Scotch & Soda maakt een doorstart. Het failliet gegane bedrijf wordt overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die een reeks modemerken bezit, zoals sportmerk Hurley. Volgens curator Jasper Berkenbosch behoudt “een vrij grote groep werknemers” zijn baan. Scotch & Soda zal door de overname in “geselecteerde markten” actief blijven, waaronder Nederland. Of dat in België ook het geval is, is nog niet duidelijk. -
Onlineverkoop overtreft coronajaar: 8,5 miljoen belgen kochten via internet in 2022
De onlineverkoop in ons land kende ook in 2022 een enorm succes. Er werd in 2022 maar liefst 22 procent meer online gekocht dan het jaar voordien. Dat blijkt uit de BeCommerce Market Monitor. Zo'n 8,5 miljoen Belgen kochten minstens één item online in 2022, in totaal waren er 170 miljoen online aankopen met een totale waarde van 14,7 miljard euro. -
Mijntelco
Niet langer gebonden aan de (mindere) modem van je operator: kiezen we binnenkort zelf ons ideale apparaat?
Als het van het BIPT afhangt, kunnen we straks kiezen welke modem we nemen wanneer we een nieuw internetabonnement afsluiten. De Belgische telecomregulator kondigde daar eind vorig jaar een ontwerpbesluit voor aan. Het zou betekenen dat je als klant niet langer verplicht bent om de modem van je internetprovider te gebruiken, maar je eigen apparaat kan aansluiten op het netwerk. Mijntelco.be zoekt uit of dat een goede verandering zou zijn.
10 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerFreddy Troch
phil smedts
Gino Denil
Willy Bogaert
Carolus Vif