Vertrouwen van beleggers op laagste niveau in meer dan zeven jaar

ANP XTRA
Het vertrouwen van de beleggers is in augustus gezakt tot het laagste peil in meer dan zeven jaar, zo toont een enquête van ING vandaag aan. "De vrees voor een economische recessie neemt duidelijk toe", stelt de bank.

De ING-beleggersbarometer, die maandelijks het vertrouwen meet van de particuliere belegger in België, zakte in augustus naar 76 punten. Bij deze barometer geldt 100 punten als neutraal.

Het pessimisme heeft veel te maken met de verzwakkende economische groei, zo blijkt. Bijna de helft van de bevraagde beleggers verwacht dat de conjunctuur de komende maanden verder zal afkoelen; slechts 12 procent verwacht een verbetering. Ook de brexit-perikelen laten zich voelen.

Het is dan ook weinig verrassend dat de beleggers ook niet erg veel verwachten van de beurzen de komende maanden. Vijftien procent ziet de beurs in de komende maanden stijgen, maar 52 procent ziet de aandelenkoersen eerder onderuitgaan.

En een grote meerderheid verwacht dat de periode van lage rente nog minstens drie jaar zal aanhouden. Vastgoed zou in dat opzicht momenteel de beste belegging zijn. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lisette Theunis

  Mocht de ruwe olieprijs nog verder stijgen richting 100$ is het feestje op de beurzen zeer snel afgelopen. Net zoals in 2008.

 • William Smesman

  Het experiment waarmee de ECB de economie kunstmatig in leven wil houden, dreigt catastrofale gevolgen te hebben. Geld brengt geen bal meer op, maar als je er geen hebt, ben je een dikke sukkelaar. De rente almaar lager laten zakken heeft een tegengesteld effect en wekt argwaan. Wie rente krijgt op zijn centen, zal daar doorgaans iets mee doen. Nu krijg je niets en wordt er meer dan ooit gespaard, zie de tegoeden op spaarboekjes.

 • avelino garcia

  Zolang de omerta van handel met voorkennis blijft bestaan moet de kleine belegger weg blijven van de beurs, zo simpel is dat. Wie iets anders beweert liegt en of heeft slechte bedoelingen met geld van anderen.

 • Berthie Gijsen

  De beurzen worden gemanipuleerd tot en met door de grote beleggers,instellingen,banken en wat nog meer.

 • Gino Denil

  Als er echt een recessie komt zal dat ook zijn invloed hebben op de lonen en de werkgelegenheid. Die beste belegging in vastgoed zal dan vlug ontaarden in een vastgoed bubbel met te hoge niet meer af te lossen leningen voor overgewaardeerde huizen. Die zullen dan snel zakken in waarde en zoals dat in Nederland noemt onder water staan. Wat betekent dat ze minder waard zijn dan de hypotheek die er nog op rust.