Vermogen rijkste 10 mannen ter wereld verdubbeld tijdens pandemie, terwijl meer dan 160 miljoen mensen in armoede terechtkwamen
Het vermogen van de rijkste tien mannen ter wereld is in de eerste twee jaar van de pandemie verdubbeld, stelt mensenrechtenorganisatie Oxfam in een rapport. In dezelfde periode zijn meer dan 160 miljoen mensen extra in armoede terechtgekomen. Een "dramatische stijging en pijnlijke trendbreuk met voorgaande jaren", aldus de organisatie in het jaarlijkse rapport over economische ongelijkheid.
Bekijk ook: dit zijn de rijkste vijf mensen ter wereld
In het rapport Inequality Kills hekelt Oxfam dat “ongelijkheid bijdraagt aan de dood van minstens 21.000 mensen per dag, of één persoon elke vier seconden”. Deze cijfers zijn gebaseerd op schattingen van sterfgevallen door gebrek aan toegang tot gezondheidsdiensten, gendergerelateerd geweld, honger en klimaatverandering.
“Overal ter wereld heeft ongelijkheid invloed op de levensverwachting van mensen en hun mogelijkheid om zich te beschermen tegen pandemieën, geweld, honger en klimaatrampen”, verklaart Eva Smets, directrice van Oxfam België. “Het is nog nooit zo belangrijk geweest om deze gewelddadige ongelijkheden aan te pakken.”
Die ongelijkheden lijken bijzonder groot te zijn. De rijkdom van miljardairs is sinds het begin van de pandemie zelfs meer toegenomen dan tijdens de veertien jaar daarvoor. Die toename van het vermogen van miljardairs wordt geschat op 5 biljoen dollar (4,38 biljoen euro) en ze is de grootste toename sinds de meting van dergelijke gegevens. In België bezit 1 procent van de bevolking nu 15 procent van de rijkdom — meer dan de gezamenlijke rijkdom van de armste 50 procent van de bevolking.
De rijkste tien mannen ter wereld hebben tijdens de pandemie zoveel rijkdom vergaard dat zij samen nog steeds 8 miljard dollar winst zouden hebben als die rijkdom voor 99 procent zou worden belast, aldus Oxfam. Het opgehaalde bedrag zou genoeg zijn om wereldwijd vaccins te financieren, universele sociale bescherming en toegang tot gezondheidszorg te voorzien, zich aan de klimaatverandering aan te passen en om het aantal gevallen van gendergerelateerd geweld in meer dan 80 landen te verminderen.
“Diepe ongelijkheden”
De pandemie trof vooral de armste mensen, vrouwen, geracialiseerde en gemarginaliseerde groepen. De termijn waarop de gelijkheid tussen mannen en vrouwen bereikt kan worden, is verlengd van 99 jaar naar 135 jaar door de pandemie. Gezamenlijk hebben vrouwen 800 miljard dollar (700 miljard euro) aan inkomen verloren. Daarnaast werken er nu 13 miljoen minder vrouwen dan in 2019.
In Engeland hadden tijdens de tweede golf van de pandemie mensen van Bengaalse afkomst vijf keer meer kans om aan Covid-19 te sterven dan de witte Britse bevolking. In de Verenigde Staten zouden vandaag 3,4 miljoen Afro-Amerikanen nog in leven zijn als hun levensverwachting dezelfde was als die van blanke Amerikanen.
Volgens Eva Smets zijn “deze diepe ongelijkheden geen toeval, maar een bewuste keuze. Niet alleen hebben onze economische structuren ons kwetsbaarder gemaakt voor deze pandemie, maar ze stellen ook de rijken in staat deze crisis in hun eigen voordeel uit te buiten”.
Om de ongelijkheid aan te pakken, heeft Oxfam een aantal aanbevelingen aan regeringen. De organisatie roept op om een deel van de enorme winsten die miljardairs sinds het begin van de pandemie hebben gemaakt, terug te vorderen via de invoering van permanente belastingen op vermogen en kapitaal. Daarnaast vraagt ze om die miljarden te investeren in sociale bescherming, universele gezondheidszorg, klimaatadaptatie en het voorkomen van gendergerelateerd geweld. Voorts zou de economische en politie macht herverdeeld moeten worden en moeten de rijke landen de patenten op de coronavaccins opheffen, zodat meer landen genoeg vaccins kunnen produceren.
“Er is geen gebrek aan geld. Die aanname werd doorprikt toen de regeringen 16 biljoen dollar (14 biljoen euro, red.) vrijmaakten om de pandemie aan te pakken. Het enige wat ontbreekt, is de moed om los te breken uit het keurslijf van ons huidige, gewelddadige economisch systeem”, aldus Smets.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vrouwen verloren door corona 800 miljard aan inkomsten: “De economische gevolgen van de pandemie hebben een zwaardere impact op vrouwen”
Vorig jaar verloren vrouwen 800 miljard dollar (660 miljard euro) aan inkomsten volgens Oxfam. Dat is meer dan het gezamenlijk bruto binnenlands product van 98 landen. Het is een gevolg van de coronapandemie. -
Spaargids.be
Pensioensparen op je 54ste? Behoed je voor deze grove fout
54-jarigen die aan pensioensparen doen, denken maar beter twee keer na over het bedrag dat ze dit jaar storten. Het kan bepalend zijn voor de sommen die ze de volgende tien jaar mogen storten en het fiscale voordeel dat ze daarbij genieten. Spaargids.be legt uit hoe de vork aan de steel zit. -
Showbizz2
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
-
PREMIUM
Allerrijksten nog rijker dan vóór corona, armsten nog armer
Het coronavirus heeft de ongelijkheid in de wereld flink vergroot. De vermogens van de duizend rijkste mensen zijn afgelopen jaar gegroeid. Het aantal mensen dat in extreme armoede leeft, is voor het eerst in jaren gegroeid. -
PREMIUM
“We zien in onze Voedselbank heel wat mensen die het voor de crisis wél goed hadden”: zo kan ook jij anderen helpen in tijden van corona
De coronacrisis heeft heel wat mensen in financiële moeilijkheden gebracht. Zo dreigen een kwart miljoen Belgen hun job te verliezen ten gevolge van de pandemie. Hoewel de overheid voorziet in premies en tegemoetkomingen, blijkt dat niet voldoende. Materiële en andere hulp is broodnodig. Wil je weten wat jij kan doen voor mensen in nood? De Voedselbanken, Oxfam, De Kringwinkel en Moeders voor Moeders leggen het je graag uit. -
Record van 2,3 miljard crimineel geld ontdekt dankzij meldingen over verdachte transacties
De antiwitwascel - de cel voor financiële informatieverwerking (CFI) - heeft in 2021 voor 2,34 miljard euro aan verdachte geldstromen van vermoedelijke criminelen gesignaleerd aan de parketten in ons land. Dat blijkt uit het jaarverslag van de CFI, dat De Tijd, Knack en L’Echo konden inkijken. -
Livios
Zelf je badkamer verbouwen? Johny uit ‘Huis Gemaakt’ legt uit waar je zeker op moet letten
Elke week geeft bouwopzichter Johny Kaczmarowski van het programma ‘Huis Gemaakt’ een handige verbouwtip aan bouwsite Livios, die ook jou kan helpen met je renovatieproject. Vandaag legt hij uit hoe je de plaatsing van je badkamer het best aanpakt.