Verkeersongeval met tegenpartij met dezelfde verzekeraar als jij: wat zijn de financiële en praktische gevolgen?
IndependerStel: iemand rijdt per ongeluk tegen je wagen. Gelukkig is er enkel materiële schade. Maar dan blijkt dat de tegenpartij dezelfde verzekeraar heeft als jij. Nadelig of niet? Independer.be legt uit.
Betrokken raken in een verkeersongeval is sowieso niet fijn. Ook al is er gelukkig enkel materiële schade en ben je zelf niet in fout, je moet papieren invullen, de zaken goed opvolgen en je wagen laten repareren. Maar wat als de tegenpartij die wél in fout is dezelfde verzekeraar heeft? Heeft dit invloed op je dossier? En wat kun je eraan doen?
Welke verzekeringsmaatschappij beantwoordt het best aan jouw behoeften? Vergelijk hier de verschillende autoverzekeraars.
Simpele en duidelijke schadedossiers
In principe mag het eigenlijk niets uitmaken als de betrokkenen bij een ongeval bij dezelfde verzekeraar aangesloten zijn. Allebei de partijen vullen een aanrijdingsformulier in, en op basis daarvan wordt bepaald wie er schuldig is aan het ongeval. Daarna stelt de verzekeraar een expert aan die het schadebedrag moet bepalen dat aan jou wordt uitbetaald. Voor simpele en duidelijke schadedossiers levert dat meestal weinig problemen op.
Maar bij complexe schadedossiers, waarbij er veel discussie is en er bijvoorbeeld ook lichamelijke schade is, liggen de zaken toch ietsje anders. Uiteindelijk zit de verzekeraar met een belangenconflict. Geen enkele verzekeraar procedeert immers graag tegen zijn eigen klant. Sommige verzekeringsmaatschappijen proberen de zaak ‘in der minne’ te regelen, om beide klanten tevreden te houden, en dus vind je het schadebedrag dat de verzekeraar voorstelt misschien te laag.
Wist je dat...
De jaren waarin je geen autoschade hebt belangrijker zijn dan je wel zou denken bij het afsluiten van een autoverzekering. Hoe langer schadevrij, hoe hoger immers de korting op je verzekeringspremie. Maar was je er ook van op de hoogte dat de korting per verzekeraar verschilt? Independer.be lijst vijf dingen op die je waarschijnlijk nog niet wist over je schadevrije jaren.
Onafhankelijke extra waarborg
Als je het niet eens bent met het voorstel dat de tegenpartij – in dit geval je eigen verzekeringsmaatschappij – doet om de schade te regelen, dan raadpleeg je best een advocaat die het voorstel van de tegenpartij kritisch bekijkt. Die mogelijkheid bestaat.
Met een rechtsbijstandsverzekering verzeker je je immers voor de administratieve en gerechtskosten die voortvloeien uit de betwisting van schade bij bijvoorbeeld een auto-ongeval.
Als je niet akkoord gaat met het schadebedrag dat de expert van de verzekeraar van de tegenpartij heeft vastgesteld, dan kun je een tegenexpert aanstellen. De rechtsbijstand vergoedt dan geheel of gedeeltelijk de kosten van de tegenexpertise.
Opgelet: sommige verzekeraars vermelden in hun polis wel dat, als de tegenexpert tot dezelfde conclusie komt als de eerste expert, je zelf opdraait voor de kosten van de tegenexpertise.
Tip: Lees hier meer over de aanvullende rechtsbijstandsverzekering.
Oplossing: de aparte rechtsbijstandsverzekering?
Vaak is de rechtsbijstandsdekking een aanvullende verzekering naast je brandverzekering, autoverzekering of familiale verzekering, afgesloten bij je eigen verzekeraar dus.
Wil je echt 100 procent onafhankelijk advies, dan kies je beter voor een aparte rechtsbijstandsverzekering bij een gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekeraar. Daarbij is er geen enkele kans op belangenvermenging of partijdigheid. Vaak is de dekking ook iets uitgebreider. Goed vergelijken is dus de boodschap.
Autoverzekeringen naast elkaar leggen? Via de kader hieronder van Independer.be vergelijk je diverse verzekeraars.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Independer.be.
Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Milieumaatschappij doet opvallende vaststelling over luchtkwaliteit Antwerpse haven: "Uitstoot die bedrijven rapporteren verklaart niet de hoge concentraties die wij meten”
"De uitstoot die bedrijven officieel rapporteren, verklaart niet genoeg de hoge concentraties die wij meten." Dat stelt het lijvig jaarrapport over luchtkwaliteit in de Antwerpse haven - opgemaakt door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het nieuwe rapport beschrijft de luchtkwaliteit in de Antwerpse haven voor het jaar 2021. In het rapport worden verder ook enkele "extra hotspots" aangeduid waar zich een concentratie bevindt van zogenaamde vluchtige organische stoffen (VOS). -
“Meer dan 300.000 werknemers verliezen dit jaar tot 8 vakantiedagen door coronawerkloosheid”
Tijdens de eerste helft van vorig jaar konden bedrijven hun personeel nog altijd op tijdelijke werkloosheid zetten om de coronacrisis door te komen. En dat laat zich dit jaar pijnlijk voelen in het aantal vakantiedagen en het vakantiegeld van meer dan 300.000 werknemers, zegt de christelijke vakbond ACV. “Ze kunnen tot acht vakantiedagen verliezen”, aldus Marc Leemans van het ACV op Radio 1. -
HLN Shop
Zit je knikkebollend aan je bureau? Deze drie gadgets geven je instant energie
Zit je vaak knikkebollend aan je bureau? Kunnen je energielevels een serieuze boost gebruiken, zeker tijdens deze korte, donkere dagen? Je bent niet alleen. HLN Shop ging op zoek naar drie hulpmiddelen die je energieker door het leven helpen... dankzij licht. -
-
Independer
Miserie vermijden na een ongeval met een buitenlandse wagen? Deze verzekering regelt alles in jouw plaats
Er stonden nog nooit zoveel files op de Vlaamse snelwegen. Een ongeval is dan snel gebeurd, ook met een buitenlandse chauffeur. Het regelen van de verzekeringspapieren is in dat geval vaak een gedoe. Precies daarom is er de aanvullende rechtsbijstandsverzekering. Wat zijn nu net de voordelen van deze dekking? Independer.be geeft uitleg. -
PREMIUM
“Gemiddeld zit ik sinds 2008 aan een jaarlijks rendement van 5,4 procent”: ervaren belegger Kristof (45) toont zijn portefeuille
Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welke tips en trucs schudden zij uit hun mouw? En welke fouten maakten zij als prille investeerders? Vandaag laten we Kristof Kimpe (45) uit Beerse aan het woord. Hij mispakte zich als jonge belegger aan twee grote beurscrashes, maar gaf de moed niet op. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal. -
Minister Van Peteghem legt voordeel uit van accijnshervorming energiefactuur, oppositiepartijen keuren voorstel af: “Burger betaalt twee keer”
Vanaf 1 april zal de btw op elektriciteit en gas definitief naar 6 procent zakken en zouden de accijnzen verhogen. Dat staat alleszins te lezen in het hervormingsplan van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Mogelijk stijgt uw maandfactuur daardoor met 20 euro. Minister Van Peteghem legt bij HLN LIVE uit wat de energiehervorming precies inhoudt en wat het voordeel is van een accijnshervorming. De oppositiepartijen keuren het voorstel van minister Van Peteghem af. -
Independer
Moet een kind van vijf nog in een autozitje? En hoeveel kids mag je in één wagen vervoeren? Alle regels op een rijtje
Het is in sommige huishoudens goed voor een stevige discussie: het veilig en correct vervoeren van de kroost. Doe daar nog eens de kinderen van vrienden of familieleden bij en de verwarring is helemaal compleet. Nochtans is de wetgeving hierrond duidelijk. Er is in feite geen stof voor discussie. Independer.be doet het uit de doeken.