BELGA
Volledig scherm
PREMIUM
© BELGA

Vanaf vandaag kan je vervallen maaltijdcheques heractiveren: om welke cheques gaat het precies en hoe doe je dat?

Peter Vangrinsven (57) vond na het overlijden van zijn moeder tientallen eco- en maaltijdcheques terug in het ouderlijk huis. In totaal goed voor een bedrag van 320 euro. Spijtig genoeg waren de cheques allemaal vervallen. Vanaf 1 december kan je echter bepaalde cheques opnieuw heractiveren. Maar om welke cheques gaat het precies? Wij zochten het uit.

 1. Slimme camera vervangt handscanner aan kassa's van Colruyt in Halle

  Slimme camera vervangt handscan­ner aan kassa's van Colruyt in Halle

  In de Colruyt-winkel in Halle is vanaf vandaag een ‘easy check out’-kassa te vinden, waar het personeel zijn handscanner grotendeels achterwege mag laten. Een camera boven de kassa scant, aan de hand van artificiële intelligentie, de producten die van de ene in de andere kar worden overgeladen. Het gaat nog om een test, maar de retailer plant het systeem later ook naar andere winkels uit te rollen. “We hebben heel positieve toekomstvooruitzichten over dit systeem”, zegt woordvoerster Eva Biltereyst.
 1. Karel (40) belegt maandelijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuille: “Centjesaandelen zijn nooit een goed idee”
  PREMIUM

  Karel (40) belegt maande­lijks 1.500 euro in fondsen. Geldexpert is kritisch over zijn portefeuil­le: “Centjes­aan­de­len zijn nooit een goed idee”

  Heel wat mensen zetten tijdens de coronaperiode hun allereerste stappen op de beurs. Maar hoe vergaat het beleggers die al veel langer bezig zijn? Wat zijn hun beste en slechtste aandelen ooit? Welk advies kunnen ze geven? Vandaag laten we Karel Martens* (40) uit Spiere-Helkijn aan het woord. Onze geldexpert Pascal Paepen analyseert zijn verhaal en velt een pittig oordeel. “Het is me een raadsel waarom je in bpost zou beleggen. Alles loopt er voortdurend mis.”
 2. Zware misleiding bij Switch, getuigt gedupeerde: “Ze overladen je met informatie zodat je geen tijd hebt om na te denken”
  PREMIUM

  Zware misleiding bij Switch, getuigt gedupeerde: “Ze overladen je met informatie zodat je geen tijd hebt om na te denken”

  Consumentenorganisatie Test Aankoop dient een klacht in tegen Switch, een verkoper van Apple-producten. De winkel biedt onwetende klanten een soort voordeelkaart aan, terwijl het eigenlijk om een dure verzekering gaat. “Het ging allemaal zo snel, de verkopers waren heel gewiekst”, getuigt gedupeerde Hannelore. Test Aankoop geeft advies en vertelt wat je moet als je in de val bent getrapt.
 3. Van verzekeraar veranderen kan je geld besparen. “Maar opzeggen is vreselijk ingewikkeld”: expert legt uit wat je best kunt doen
  PREMIUM

  Van verzeke­raar veranderen kan je geld besparen. “Maar opzeggen is vreselijk ingewik­keld”: expert legt uit wat je best kunt doen

  Vooruit pleit vandaag om de overschakeling van verzekeringscontracten vlotter te maken. Ze willen een ‘easy switch’, net zoals bij je telecom- of energiecontract. Meer dan de helft van de Vlamingen verandert nooit van verzekeraar en daardoor betalen ze vaak veel te veel. Maar waarom is zo’n overstap zo moeilijk in ons land? Waar moet je echt op letten? En hoeveel kan je besparen door verzekeringen te vergelijken? Wij zochten het uit, samen met Simon November van Test-Aankoop. “Het is erg belangrijk dat je je verzekering tijdig afzegt, voor de vervaldag.”