Van verzekeraar veranderen blijft moeilijk: wat doet de regering?
IndependerIn haar regeerakkoord beloofde de regering De Croo werk te maken van een transparante verzekeringssector. Nu we een jaar verder zijn is het tijd voor een tussentijdse balans. Zijn we al zover? Of is er nog een weg af te leggen? Independer.be geeft je een stand van zaken.
Waarom is het nog steeds zo moeilijk om van verzekeraar te veranderen?
Veel klachten die bij de ombudsman van de verzekeringen terechtkomen, gaan over het feit dat je een verzekering moeilijk kan opzeggen. Heb je je autoverzekering niet opgezegd drie maanden voor de jaarlijkse vervaldag? Dan kan je enkel na een tariefwijziging, een wijziging in de algemene voorwaarden van je contract, of na een ongeval van verzekeraar veranderen.
Bovendien is het helemaal niet eenvoudig om de polissen van verschillende verzekeraars te vergelijken. Sommige verzekeraars voorzien bijvoorbeeld bijstand na een ongeval, anderen doen dat niet, of enkel onder strikte voorwaarden. Ook de vergoeding die je ontvangt na een totaal verlies of diefstal kan sterk verschillen. Daarnaast daalt je auto bij de ene verzekeraar sneller in waarde dan bij de andere. Een snelle waardevermindering zorgt ervoor dat je verzekering goedkoper wordt, maar je zal ook minder schadevergoeding ontvangen bij een ongeval. Wie niet voor verrassingen wil komen staan, kan best meer vergelijken dan de premie alleen.
Tip: Heb jij de beste autoverzekering? Vergelijk het hier op Independer.be.
Wat heeft de regering één jaar geleden beloofd?
In het regeerakkoord van september 2020 beloofde de regering om verzekeringen transparanter te maken: “De regering zal toekomstige Europese richtlijnen tijdig omzetten, zodat het voor de consument eenvoudiger wordt om producten te vergelijken en eventueel over te stappen naar een andere kredietverstrekker of verzekeringsonderneming.”
Zo wil de regering onder andere standaard dekkingen verplicht maken. In de verplichte BA-autoverzekering is zo’n standaarddekking reeds voorzien: bij een ongeval vergoedt de verzekering de schade van de niet-aansprakelijke tegenpartij. Het regeerakkoord stelt voor om standaarddekkingen voor de belangrijkste verzekeringen te voorzien zodat je prijzen eenvoudiger kan vergelijken.
BA, mini omnium, full omnium? Lees hier hoe je de beste keuze maakt
Wat is de stand van zaken vandaag?
Initiatieven uit het verleden, zoals het wetsvoorstel van Patrick Prévot (PS) van juli 2019 en recenter het voorstel van resolutie van Melissa Depraetere (Vooruit) van 29 september ll, moeten het mogelijk maken om sneller van verzekeraar te wisselen en de verzekeringsmarkt transparanter maken. Prévot wil ervoor zorgen dat je je verzekering na één jaar kan opzeggen met een opzegtermijn van slechts één maand. Laurens Teerlinck, woordvoerder van het kabinet van Pierre-Yves Dermagne, reageert hierop dat verzekeringen “complex zijn.” “De Commissie Verzekeringen zal zich over de kwestie buigen en aan de minister een voorstel bezorgen. De minister verwacht een advies voor het einde van juli 2022”, vult Teerlinck aan.
“Net zoals bij energie en telecom moet het voor de consument makkelijker worden om van verzekeraar te veranderen”, aldus Melissa Depraetere. Ze wil dat verzekeraars hun actuele tarieven openbaar stellen zodat het FSMA (De instelling die toezicht houdt op de Belgische financiële sector, red.) objectieve prijsvergelijkers kan ontwikkelen. Haar voorstel komt binnenkort op de parlementaire agenda. Als dat wordt goedgekeurd, zou de nieuwe wet begin volgend jaar in voege kunnen gaan.
Lees ook op Independer.be:
Dit artikel is u aangeboden door onze partner Independer.be. Independer.be is een onafhankelijke verzekeringsmakelaar die je helpt bij het vergelijken en afsluiten van een verzekering.
Bron: Independer.be
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bezwaar tegen te hoog KI buitenlands vastgoed moet nú gebeuren: “Anders betalen jij en je erfgenamen levenslang ten onrechte belastingen”
Haalbaar en zelfs laag, dachten veel eigenaars van buitenlands vastgoed toen ze twee maanden geleden van de fiscus het kadastraal inkomen (KI) ervan vernamen. Nu de termijn om bezwaar in te dienen ten einde loopt, trekt fiscalist José Haustraete aan de alarmbel. “Omdat de fiscus de huurwaarde te hoog inschat, loop je het risico voortaan meer belastingen te betalen omdat je in een hogere belastingschijf geduwd wordt.” Hoe je bezwaar indient en welk KI je zelf kan voorstellen, legt hij hier uit. -
12 trendtassen die je lentegarderobe een instant stijlupgrade geven
Is je kleerkast toe aan een lente-update? Met een hippe handtas geef je zelfs de meest eenvoudige outfit een makkelijke stijlboost. Een tas in maanvorm, met opvallende schakels, in een verrassend vierkant formaat of met een flinke portie blingbling? Deze handtassentrends sieren de catwalks en kan je zo kopiëren. -
Spaargids.be
Een woning kopen of een woning huren: dit is het verschil op je rekening
Een huis kopen of een huis huren: wat is nu het beste? Een huis huren, is geld weggooien, klinkt het wel eens. Maar is dat echt zo? En als je een huis koopt, moet je dan niet decennialang de hand op de knip houden om alle kosten betaald te krijgen? Spaargids.be helpt je mee de beste keuze te maken. -
-
“Verkoopverbod voor Ford in Duitsland”
In Duitsland geldt binnenkort een verkoopverbod voor auto's van Ford. De Amerikaanse producent zou chips gebruiken in de auto's waarvoor het geen licentierechten betaalt. Houders van de octrooien stapten daarop naar de rechter. Die oordeelde nu dat er een verkoopverbod komt, tenzij het bedrijf op korte termijn de licenties regelt. Dat schrijft het Duitse weekblad Wirtschaftswoche. -
Creg stelt taks tot 70 procent voor op overwinsten gascentrales
De federale energieregulator Creg heeft in een presentatie aan het parlement nieuwe suggesties geformuleerd om overwinsten af te romen en de energieprijzen onder controle te houden. Dat schrijft De Standaard vandaag. -
Tweakers
Gemiddelde Belg ontvangt 1.600 euro netto vakantiegeld: deze toptv's passen binnen dit budget
Honderdduizenden werknemers krijgen rond deze periode een deugddoende som aan vakantiegeld. Ben je niet zo’n vakantieganger en wil je liever investeren in een gloednieuwe tv voor thuis? Expert Eric van Ballegoie van technologiesite Tweakers geeft zijn top 3 van toestellen mee die je met je vakantiegeld kan betalen. -
Gouden Giro
1+1 actie: schrijf je Gouden Giro-ploeg in voor de start van de volgende etappe en krijg er een gratis team bij
Arnaud Démare heeft de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. Ook jij kunt in deze Giro het zegegebaar maken door deel te nemen aan de Gouden Giro. Schrijf voor morgen om 13u15 jouw Gouden Giro-ploeg in en krijg er gratis een team bij.