Van Overtveldt bereid over benoeming Vanackere bij Nationale Bank te praten, maar wil politieke evenwichten respecteren

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
BELGA Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is bereid opnieuw te praten over de benoeming van Steven Vanackere (CD&V) tot directeur bij de Nationale Bank, maar benadrukt wel dat politieke evenwichten best worden gerespecteerd. Hij zal opnieuw voorstellen op tafel leggen om het bestuur bij de instelling te hervormen.

Vorige week ontstond deining over de benoeming van ex-minister Vanackere tot directeur bij de NBB. Hij vervangt zijn partijgenote Marcia De Wachter, waardoor meteen de laatste vrouw uit het directiecomité zou verdwijnen.

Minister Van Overtveldt geeft toe dat het directiecomité op die manier niet meteen de samenleving anno 2018 meer zou weerspiegelen. "Dat is een understatement", luidde het in De Ochtend op Radio 1. Hij vindt dan ook dat het om een legitieme discussie gaat die is ontstaan. Toch merkt de minister op dat alle politieke partijen boter op het hoofd hebben. “De voorbije tien jaar heeft iedereen bij de Nationale Bank mannen benoemd.”

De benoeming van Vanackere is nog niet definitief. Het koninklijk besluit dat de aanstelling moet bezegelen, is immers nog niet genomen. Of er nog een discussie over zal plaatsvinden aan de regeringstafel, zoals Open Vld wil, moet premier Charles Michel beslissen, aldus Van Overtveldt. Hij waarschuwt evenwel dat het directiecomité ook een "emanatie van het politieke landschap" moet vormen. "Wat mij betreft, is het bespreekbaar, maar politieke evenwichten die we geacht worden te respecteren, kunnen we beter respecteren", aldus de N-VA'er.

Hij herinnert er overigens aan dat hij in 2015 voorstellen heeft gedaan om het bestuur bij de NBB te wijzigen, maar dat de coalitiepartners daar toen niet voor stonden te springen. "Ik zal nu terug voorstellen doen", kondigt Van Overtveldt aan.

MR-vicepremier Didier Reynders vindt eveneens dat er meer vrouwen aan de knoppen moeten zitten bij de Nationale Bank. “Het is logisch dat we naar een betere repartitie gaan tussen mannen en vrouwen”, stelde de minister. “Ik zal pleiten voor een betere aanwezigheid van vrouwen rond de tafel”. Reynders wijst erop dat er met Dominique Leroy en Sophie Dutordoir twee vrouwen aan het hoofd staan van de overheidsbedrijven Proximus en NMBS. Die evolutie moet zich verder doortrekken, meent de vicepremier.

De voorbije tien jaar heeft iedereen bij de Nationale Bank mannen benoemd

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA)
Steven Vanackere wordt door CD&V voorgesteld als nieuwe directeur bij de Nationale Bank.
BELGA Steven Vanackere wordt door CD&V voorgesteld als nieuwe directeur bij de Nationale Bank.42 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Faes

  Hoe is hijzelf aan zijn postje geraakt ? Hallo !!!! Hypocriete nva (ers)

 • Ronny Biesen

  Nog zo een postjestrekker. Examen uitschrijven en de beste neen. Geen partijkaarten die mogen meedoen

 • Lucien Peeters

  Touwtrekkerij tussen de regeringspartijen om het riant postje.

 • Daniel Bamps

  Een mannelijke of een vrouwelijk politiek benoemde zakkenvuller , wat is het verschil ?

 • Christian Alex

  Het doet er niet toe. Wat ertoe doet is dat daar veel te veel personeel rondloopt met te hoge lonen en veel te hoge pensioenen. Dat kost een veelvoud van dat handvol politieke benoemingen.