Illustratiefoto.
Volledig scherm
Illustratiefoto. © AFP

Van gasprijsplafond tot heffing op overwinsten: EU wil vrijdag einde maken aan stijgende energieprijzen

De EU wil vrijdag sterk ingrijpen op de energiemarkt en zo de hoge prijzen doen dalen. Dat zou een heffing kunnen inhouden op overwinsten en eventueel gasprijslimieten. Dat schrijft vakblad ‘Politico’ nadat ze een vertrouwelijk document konden inkijken.

91 reacties

 • Allan De Brueker

  3 maanden geleden
  De meest zinvolle actie moet toch zijn van de Energieprijs van elektriciteit los te koppelen van die van aardgas. Dat kan Europa gemakkelijk beslissen want ligt volledig binnen hun jurisdictie. Maar dan zullen een aantal landen wel waar op de rem gaan staan want hun energiebedrijven produceren dan weeral niet met aardgas...
 • Leonarda Van Opbroecke

  3 maanden geleden
  Als ze de overwinsten gaan belasten gaan de prijzen zeer zeker nog omhoog. Is al gebeurd met de peperduredure EU uitstootrechten. Kunt ze beter aanklagen om het maken woekerwinsten. Maar ja, er zitten teveel politieke zitjes bij die energiebedrijven en die willen ze niet raken, he.
 • leo Daneels

  3 maanden geleden
  Aan het fundamentele probleem van ongebreidelde markt-speculaties onder het mom van “de vrije markt” doen de politici niets! Integendeel, ze bevorderen dit eerder!
 • frans vullings

  3 maanden geleden
  De EU moet nog meer gehoor geven aan de wensen van Amerika
 • Marc Loddewijkx

  3 maanden geleden
  Ze hebben niet liever dan torenhoge inflatie, dan daalt de staatsschuld procentueel tov het BBP en lost de schuldenberg zichzelf op.
 1. Minister deelt maatregelen om energieverbruik terug te dringen, gemeente Bonheiden geeft tips: “Alle kleine beetjes helpen”
  PREMIUM
  Bonheiden

  Minister deelt maatrege­len om energiever­bruik terug te dringen, gemeente Bonheiden geeft tips: “Alle kleine beetjes helpen”

  Met een ‘inspiratielijst’ roept Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) de steden en gemeenten op om zo veel mogelijk energie te besparen. Hij lanceerde de reeks maatregelen in Bonheiden, een gemeente die met een reeks ingrepen de helft kan besparen. “Laat ons onze kennis delen om deze energiecrisis door te komen.”