Van flexi-job tot verenigingswerk: zo kan je bijklussen zonder (veel) loon aan de fiscus te moeten afgeven
JobatIn het licht van alle extra kosten die we op ons bord krijgen, is een extraatje op de eigen rekening meer dan welkom. De snelste weg naar meer inkomen is het aannemen van een bijbaan. Maar moet je dan niet meer belastingen betalen? Hoe zorg je ervoor dat je met alles in orde bent? En welke jobs mag je naast je huidige baan oppikken? Jobat.be maakt je wegwijs.
Steeds meer mensen zoeken naar oplossingen om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Dat blijkt onder meer uit het sterk toegenomen aantal Belgen dat een flexi-job aanneemt. In het tweede kwartaal van 2022 waren dat er volgens cijfers van de RSZ maar liefst 103.946: dat is een stijging met bijna één derde (28%) ten opzichte van het jaar daarvoor. Naast flexi-jobs bestaan er nog andere mogelijkheden om een centje bij te verdienen, hoewel de overheid de voordelen daarvan sinds 2021 sterk terugschroefde.
Tip: Lees hier waarom de regering de gunstmaatregel rond onbelast bijverdienen afschafte.
Blok op onbelast bijverdienen
Tot eind 2020 kon je onder bepaalde voorwaarden tot 6.340 euro per jaar onbelast bijverdienen. Omdat dit oneerlijke concurrentie in de hand werkte, zijn de opties hiertoe zonder zelfstandigen- of werknemersstatuut sindsdien ingeperkt. Zo is het momenteel enkel nog in het verenigingswerk of via een erkend deeleconomieplatform, zoals het Bijlesbureau of Uber Eats, mogelijk om bij te klussen en wordt dit nu doorgaans wel belast, hetzij aan een gunstig tarief. Je activiteiten in het verenigingswerk moeten buiten het professionele circuit vallen.
Wanneer mag je tot 500 euro per maand (onbelast) bijverdienen of ‘plussen’? Lees er hier meer over.
Flexi-jobs als alternatief
De flexi-jobs stammen uit het horecaplan van 2015 en hebben als doel zwartwerk tegen te gaan door goedkopere arbeid mogelijk te maken. Net als bij het verenigingswerk geldt ook hier als voorwaarde dat je minstens 4/5 tewerkgesteld moet zijn bij één of meerdere andere werkgevers. Eind 2017 werd de regeling opengesteld voor gepensioneerden en uitgebreid naar andere sectoren. Vakbonden hekelen evenwel ook dit statuut, dat volgens hen voor oneerlijke concurrentie en belastingontwijking zorgt.
Aan de slag? Bekijk hier honderden vacatures voor flexi-jobs.
Hoger nettoloon
Flexi-jobs zijn aantrekkelijk omwille van hun fiscale en sociale voordelen. Als werknemer draag je op je loon immers geen belastingen of sociale bijdragen af. De werkgever betaalt bovenop het loon wel 25% RSZ, maar dat is erg weinig in vergelijking met de kosten voor het inzetten van een gewoon personeelslid.
Ben je actief in het arbeidsstelsel voor verenigingswerk of via een platform voor deeleconomie, hoef je evenmin socialezekerheidsbijdragen af te staan op je loon. De belastingen die je afdraagt zijn beperkt aangezien er een forfaitaire kostenaftrek van 50% geldt op je brutoloon. Op het nettobedrag dat je overhoudt, betaal je dan 20% aan de fiscus. Dit komt dus overeen met een voordelig belastingstarief van 10% op je brutoloon.
Van bakkerijen tot sportclubs
De jobs die je mag uitoefenen via deze gunstige stelsels zijn evenwel beperkt. Zo zijn flexi-jobs enkel mogelijk in bepaalde sectoren, waaronder de horeca, retail en zelfstandige kleinhandel. Verenigingswerk slaat dan weer op diensten voor vzw’s, openbare instellingen en feitelijke verenigingen, en beperkt zich tot sportverenigingen en organisaties in de socioculturele sector. Op verenigingswerk.be kan je de complete lijst van toegestane activiteiten consulteren. De lijst met 124 erkende platformen voor deeleconomie vind je op de website van FOD Financiën.
Wil je je inzetten als vrijwilliger? Op deze vergoeding kan je rekenen.
Geplafonneerd
Er staat geen limiet op wat je mag bijverdienen met een flexi-job. Het minimumloon dat je werkgever je moet betalen, bedraagt sinds de indexering met 2% op 1 december 2022 10,97 euro per uur. Hier komt nog eens 0,84 euro vakantiegeld bij, waardoor je minstens 11,81 euro voor ieder gewerkt uur op je rekening zal zien verschijnen. Je opereert als flexi-jobber met een werknemersstatuut en bouwt zo ook sociale rechten op. Daarnaast geniet je, afhankelijk van het paritair comité, mogelijk van bijkomende voordelen zoals een eindejaarspremie.
In het nieuwe stelsel van verenigingswerk geldt een maximum van 450 werkuren op jaarbasis voor activiteiten in de sportsector en 300 uren per jaar voor de socioculturele sector. Ook per kwartaal mag je bepaalde maxima niet overschrijden. Als student kan je maximaal 190 uren via verenigingswerk aan de slag en bij de openbare omroep staat de limiet op 25 dagen. Je kan je uursaldo bijhouden via een online dienst.
Je inkomsten uit verenigingswerk en deeleconomie mogen jaarlijks samen het plafond van 6.540 euro (aanslagjaar 2023) niet overschrijden. Verdien je toch meer, dan wordt dit loon als beroepsinkomsten belast.
Een centje extra op je rekening? Zes opties (en hun voorwaarden) om bij te verdienen naast je huidige werk.
Lees ook op Jobat.be:
Dit artikel is je aangeboden door onze partner Jobat.be.
Jobat.be is een expertensite gericht op werk, vacatures en carrière.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Voor nog geen 200 euro vliegen én slapen in Venetië, Berlijn of Londen: de scherpste reisdeals op een rij
Kriebelt het om op vakantie te vertrekken, maar wil je er niet te veel geld aan spenderen? Wie het slim aanpakt, kan ook voor een klein budget een leuke reis ondernemen, binnen én buiten Europa. ‘Low cost’ maatschappijen overtroeven elkaar met de meest interessante pakketreizen. HLN Shop helpt je bij het kiezen van een vakantie op jouw maat. -
Spaargids.be
Stijgende rentes en vrijgesteld van roerende voorheffing: alles wat je moet weten over de tak 21-spaarverzekering
Sinds eind vorig jaar neemt de appetijt voor tak 21-spaarverzekeringen met een gewaarborgde basisrente opnieuw toe, zo meldt de verzekeringsfederatie Assuralia. De stijgende rentevoeten op de financiële markten en een gunstige fiscale behandeling zijn daar niet vreemd aan. Wat houden die spaarverzekeringen precies in? En wat zijn de voor- en nadelen? Spaargids.be licht toe. -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
-
PREMIUM
Mag je huisbaas je huurprijs ineens optrekken omdat hij werken liet uitvoeren? Advocate legt uit wat je rechten zijn
Als je huisbaas nieuwe ramen laat installeren of een nieuwe verwarmingsketel plaatst, is de kans groot dat hij de huurprijs wil verhogen. Maar mag dat zomaar? En wat als je niet akkoord gaat met de herziening? Advocaat Annette Vermout zet je rechten op een rij: “Let op, ook de huurder kan vragen om de huurprijs te herzien.” -
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Nieuw op 1 april: btw op gas en elektriciteit definitief op 6 procent, "recht op deconnectie" van werknemers
Op 1 april treden er weer een hele rist veranderingen in voege. Die hebben ook een impact op uw portefeuille. Zo bedraagt de btw op gas en elektriciteit vanaf 1 april definitief 6 procent en wordt de premie voor een thuisbatterij geschrapt. Daarnaast moeten ondernemingen met minstens twintig werknemers vanaf 1 april afspraken hebben gemaakt over het recht op deconnectie van de medewerkers. Het gaat dan om het recht om offline of onbereikbaar te zijn buiten de werkuren. Een overzicht. -
PREMIUM
Netto-omzet van Action stijgt met 30 %: wat verklaart het succes van budgetketens? En met welke trucs houden ze hun prijzen zo laag?
Discountketen Action heeft een succesvol jaar achter de rug. In 2022 maakte het bedrijf zo’n 1,2 miljard euro winst. Ook andere budgetketens zagen de voorbije jaren hun omzet stijgen. Hoe slagen winkels als Lidl, Zeeman, Aldi, Wibra en Action er in om hun producten voor een lagere prijs aan te bieden dan de concurrentie én winst te maken? We vroegen het aan de budgetketens zelf, én aan retailexpert prof. Els Breugelmans: “Als discounters een A-merk niet voor een interessante prijs kunnen aanbieden, kiezen ze voor een ander merk.”