Vakbonden mikken nog steeds op maximale loonstijging van 1,5 procent: “Akkoord onmogelijk op basis van slechte loonwet”

Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV.
Photo News Marc Leemans, voorzitter van de christelijke vakbond ACV.
De vakbonden mikken nog steeds op een maximale loonstijging van ongeveer 1,5 procent in de nieuwe loonwet. Dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans in het VRT-programma ‘De Markt’. Hij benadrukt ook dat de vakbonden, die dinsdag het overleg verlieten en een nationale staking aankondigden, niet opnieuw aan tafel zullen gaan zitten met de werkgevers "op basis van een slechte loonnormwet".

Leemans acht het onmogelijk om tot een akkoord te komen "als de regering niet bereid is om die scheve wet recht te trekken en de werkgevers niet bereid zijn om verder te gaan dan een maximale loonstijging van 0,8 procent". De vakbonden mikken volgens Leemans op een loonstijging van 1,5 procent. Twee jaar geleden klokten de sociale partners af op een maximale loonstijging van 1,1 procent, "en toen ging het economisch slechter". "We willen nu meer dan twee jaar geleden", zegt hij.

Nationale staking op 13 februari

De werkgevers blijven, net als de regering, aan de loonnormwet vasthouden. VBO-topman Pieter Timmermans wijst er in ‘De Markt’ op dat in het voorstel dat op tafel lag, het inkomen de komende twee jaar met minstens 5 procent zou toenemen. Dat is onder meer het gevolg van de inflatie, een loonstijging met 0,8 procent en de laatste fase van de taxshift. De bonden zien de index niet als een loonsverhoging, reageert Leemans. Timmermans benadrukt nog dat de deur voor de vakbonden blijft openstaan. De bonden riepen deze week op tot een nationale staking op 13 februari

“België moet nog competitiever worden”

Nog in het Eén-programma stelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois dat ons land nog competitiever moet worden. Zo is het verder verlagen van de brutoloonkosten een "topprioriteit" voor de volgende federale regering. Ook op vlak van flexibiliteit in de arbeidsintensieve sectoren kan het nog beter, merkt hij op. "Bij ons begint de nacht om 8 uur 's avonds, in de omliggende landen begint de nacht om middernacht.” En ook de tewerkstellingsgraad in Vlaanderen - nu op 75 procent - moet nog hoger. Als het van Bourgeois afhangt, naar 80 procent.
53 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Timmie Smet

  Twee zaken. Men moet stoppen om constant met de buurlanden te vergelijken. Willen we onze Vlaamse eigenheid helemaal verliezen? En wat gaat die staking kosten? Staak gewoon niet, en draag zo bij aan ons bbp!

 • Roger Geens

  Mijnheer Wim ,indien werkgevers zouden staken ,zouden zij via de geldende wetten ,de arbeiders en bedienden moeten uitbetalen alsof ze gewerkt hebben .Heel eenvoudig .

 • Jean-Paul Hoornaert

  geef ze 1.5 opslag en verminder de loonlast ook met 1.5 dat moet lukken

 • wim raeymaekers

  Wanneer gaan de werkgevers eens een week staken ? Ge zou wat zien

 • Rik Duyvejonck

  Ze moeten nog een stuk of 5 regeringen bijmaken met hun gevolg! Schaf er een stuk of 4 af en je zal de loonkost wel kunnen verminderen!