Zware beroepen: dit zegt de wet

Shutterstock
Er wordt maar over en weer gediscussieerd over zware beroepen, maar waarom eigenlijk? Bestaan er op dit moment dan geen ‘erkende’ zware beroepen? Voor iedereen die de draad een beetje kwijt is en het kluwen van onze pensioenregeling nog moeilijk kan ontwarren, zetten we de huidige wetgeving even op een rij.

Privésector: SWT (brugpensioen) voor zware beroepen

Word je na een lange loopbaan ontslagen? Dan kan je in de privésector sinds de jaren 70 terugvallen op het brugpensioen, dat vandaag het Stelsel van Werkloosheid met bedrijfsToeslag heet (SWT). Dat betekent dat je een uitkering krijgt, met een extra aanvulling van je werkgever of een sectorfonds. “Vandaag kan je gebruik maken van het SWT vanaf je 62 jaar, na een loopbaan van 40 jaar voor mannen en 34 jaar voor vrouwen”, vertelt Geert Vermeir, juridisch expert bij SD Worx. “Heb je gedurende de laatste 10 jaar minstens 5 jaar een zwaar beroep gehad, of gedurende de laatste 15 jaar minstens 7 jaar, dan kan je al eerder van het stelsel genieten. Op voorwaarde dat een sectorcao of een cao op bedrijfsniveau het recht voorziet. De Nationale Arbeidsraad omschrijft in dit geval heel duidelijk wat een zwaar beroep is: werk in ploegen, in nachtdienst of in een stelsel van onderbroken prestaties. Dat laatste is bijvoorbeeld van toepassing in de horeca, waarbij mensen een lunch- en avondshift draaien met een pauze van minstens drie uur er tussenin, waardoor hun dagtaak erg lang wordt. Die mensen kunnen vanaf hun 58ste gebruik maken van het SWT, op voorwaarde dat ze 35 of 33 jaar loopbaan achter de rug hebben en recht hebben op een uitkering en beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt.”

Privésector: rustpensioen gelijk voor alle beroepen

Als het gaat over het gewone rustpensioen, wordt er vandaag in de privésector geen onderscheid gemaakt tussen zware en minder zware beroepen. Geert Vermeir: “Momenteel kan iedereen op pensioen op zijn 65ste, vanaf 2025 op zijn 66ste en vanaf 2030 op zijn 67ste. Er bestaan drie specifieke uitzonderingen: voor mijnwerkers, zeevarenden en vliegend personeel van de burgerluchtvaart.”

Is er dan geen mogelijkheid om toch eerder te stoppen? “Vroeger kon je vanaf 60ste na 35 jaar loopbaan op vervroegd pensioen. Intussen moet je 63 jaar oud zijn en 41 jaar loopbaan hebben, al bestaan er enkele uitzonderingen.”

Publieke sector: pensioenleeftijd varieert per functie

In de publieke sector bestaat er geen brugpensioen en wordt er ook geen onderscheid gemaakt tussen zware en minder zware beroepen. “De leeftijd waarop je als ambtenaar op pensioen mag, heeft altijd gevarieerd. Brandweermannen, politiemensen, militairen, hebben altijd het recht gehad om vroeger te stoppen. Voor andere functies waren er voorkeursberekeningen, waardoor bepaalde ambtenaren eerder op pensioen konden of een hoger pensioenbedrag genoten. Voor leerkrachten is er nog steeds een vervroegde uitstapregeling. Maar er zit geen echte lijn in. Omdat er in België zo veel niveaus zijn, verschillen de regels voor ambtenaren in Vlaanderen, Wallonië, Brussel, soms zelfs per provincie.”

Tijd voor eenheid

De regering tracht nu de pensioenregeling uniform te maken. “Met als achterliggend idee dat mensen langer moeten blijven werken”, vervolgt de expert. “Om de pensioenen te kunnen betalen, moet het ontmoedigd worden om op te jonge leeftijd uit de arbeidsmarkt te stappen. Maar mensen met een zwaar beroep moeten wel het recht op een lagere pensioenleeftijd hebben. Vandaar dat onze minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine aan de sociale partners vroeg om te overleggen over welke functies onder die noemer vallen.”

In de publieke sector is er op dit moment een akkoord over vier criteria, volgens dewelke beroepen zullen worden beoordeeld. Hoe dat precies zal gebeuren, is nog onduidelijk. In de privésector zijn dezelfde criteria verworpen en zijn de sociale partners het niet eens geraakt. Wordt in de loop van 2018 vervolgd…

Ben jij stilaan toe aan een nieuwe carrière? In onze databank staan honderden jobs, er zit ongetwijfeld eentje bij voor jou.

Lees ook:

Zware, zwaardere, zwaarste job... En wie dat het luidst roept, mag vroeger op pensioen?

Waarom we vooral zelf moeten zorgen dat onze jobs niet te zwaar zijn

Zwaar beroep? Dit zijn de criteria

Bron: vacature.com.
17 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • james vroman

  werk tot je het zelf moe bent ..leef desnoods 10 jaar op water en brood ...u bent baas over je eigen leven ...

 • raf peeters

  Strikt gezien is er anno 2018 geen zwaar werk ,als de huidige generatie's allemaal eens gedurende een maand terug in de tijd moesten verzet worden,laat zeggen 65 jaar terug ,toen nog geen voorschriften , ARAB bestond en 38 uur een utopie was ,dan zou men weten dat men vooral klaagt om niks vandaag,die het minste preste-ren gaan dan nog het hards schreeuwen,zie maar onderwijs 19 uurtjes ,4 maand verlof en ze hebben het o zo lastig en zwaar.

 • Stefanie van Dijk

  Zware beroepen is maar hoe je er naar kijkt, personeel in de bouw hoort ook de calculator bij die fysiek niks zwaars doet maar wel van de uitzondering gaat profiteren, hou het gewoon voor iedereen werkbaar zonder uitzonderingen, al die uitzonderingen maken kost alleen al geld aan personeel om alles uit te splitsen! Gewoon een basispensioen aan leefloon en wat extra per gewerkt jaar, wel zo eerlijk volgens mij

 • Nils De Vriendt

  Tijd voor dezelfde spelregels voor iedereen, prive en publieke sector. Waarom is politie een zwaar beroep als nachtarbeid in een fabriek dat niet is? Ja, omdat ze de politie nodig hebben als anderen beginnen morren.

 • Dany Herman

  Ga eens navraag doen in rustoord bij de tachtig plussers welk beroep ze gedaan hebben ( ambtenaar,huisvrouw, invalide,rijkeluis,werkgever en politici) de beroepen die je daar niet terug vind liggen op het kerkhof en dat zijn de zware beroeppen