Zo maak je jouw cv klaar voor de toekomst

Shutterstock
Kun je anno 2019 nog voor de dag komen met een simpel A4’tje met je werkervaring erop? Moeten we niet massaal filmpjes maken, bijzondere lay-outs bedenken en interactieve cv’s in elkaar klussen? Geen zorgen: zo maak jij je cv toekomstbestendig.

Allereerst een geruststelling: het klassieke cv dat op twee pagina’s een overzichtelijke opsomming geeft van je personalia en werkervaring hoeft nog niet bij het oud papier. Het is simpelweg één van de opties geworden, die je kiest afhankelijk van het soort job en het bedrijf waar je solliciteert. Vacature.com zet de hipste cv-trends voor je op een rijtje.

Tip: Download ons e-book ‘Zo schrijf je het perfect cv.

1. Softwarevriendelijk

Rekruteringsbedrijven maken steeds vaker gebruik van software om de eerste schifting te maken in de berg cv’s die ze ontvangen. Een computer scant je document op bepaalde trefwoorden. Staan die er niet in, dan beland je naast de stapel, zonder dat iemand ooit naar je cv heeft gekeken! Het is dus belangrijk om kernwoorden (en synoniemen daarvan) uit de vacaturetekst in je brief en cv te verwerken. Het simpele cv is voor dit soort software trouwens het makkelijkst te lezen, dus gooi het zeker niet in de prullenbak.

Lees ook: Solliciteren op papier: origineel of ouderwets?

2. Het oog wil ook wat

Vormgeving kan veel doen om jouw cv eruit te laten springen. Vooral in creatieve jobs is het vanzelfsprekend dat je met een bijzonder cv op de proppen komt, waarin je je skills tentoonstelt. Maar ook in andere jobs kan je je met een fraai cv onderscheiden. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: er zijn op het internet veel templates te vinden die je zo kunt invullen om je cv hip te maken. Daarnaast kun je nog verder gaan en kiezen voor een cv op een T-shirt, taart of billboard, maar doe dat alleen als het bij de job past. Anders kan het juist in je nadeel werken.

Tip: Bekijk hier ons voorbeeld van een creatief cv

3. Sollicitatiefilmpje

Filmpjes waarin je jezelf voorstelt, worden steeds populairder. Toch zal een film-cv niet direct gemeengoed worden. Niet iedereen is immers op zijn of haar best voor de camera. Sommige mensen kunnen zich beter uitdrukken op papier, of gaan ten onder aan zenuwen als ze op beeld komen. Bovendien is zo’n filmpje in elkaar zetten behoorlijk tijdrovend. Ga dus alleen voor een filmpje als daar expliciet om gevraagd wordt, of als jij gewoon echt in je element bent voor de camera!

4. Online cv

Tot slot is het interactieve cv een leuke en zeer toekomstbestendige optie. Daarbij maak je een webpagina (die je goed beveiligt) met daarop je gegevens. De basisopmaak mag simpel zijn, terwijl je extra informatie verbergt achter knoppen of pop-ups. Hier kun je ook je publicaties, referenties én een filmpje op kwijt als je wil. Zelfs je diploma’s en andere documenten kun je hier stallen. Je kunt een interactief cv zo creatief maken als je zelf wil. Huur iemand in om hem voor je te maken, of gebruik een van de vele gratis tools op het internet.

Tip: Bekijk hier ons voorbeeld van een goede cv

Lees ook:

Laat je niet vangen: 7 strikvragen die rekruteerders graag stellen

Dit wou je altijd al weten over je loon

Deze elementen mogen niet ontbreken op je cv

Bronvacature.com.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Timmie Smet

  Ik heb de afgelopen 5 jaar steeds gebruik gemaakt van een klassiek CV, in de overtuiging dat dit het duidelijkst is. Maar achteraf gezien was het niet echt een success, aangezien ik voor ongeveer 6% van mijn sollicitaties uitgenodigd was door de potentiële werkgever. Dus vanaf begin 2020, wanneer ik terug de arbeidsmarkt opga, pak ik het geheel anders aan!

 • adam naaktgeboren

  Online geeft het hun de mogelijkheid om uw CV rechtstreeks op basis van leeftijd >50 —>prullenbak te verwijzen. “Als” je al nadien feedback krijgt is het: je voldoet aan het vereiste profiel maar we hebben toch nog iemand die nog beter aansluit voor de functie. Einde verhaal. m.a.w. We zoeken iemand van 21 met 30 jaar ervaring. De overheid subsidieert het zelf om schoolverlaters via de sociale Maribel aan een job te helpen. Dan moeten ze geen anciënniteit overnemen...

 • vangeel guido

  Neem geen zwaar werk aan want invaliditeit wordt met 3/4 vermindert als u op pensioen gaat.

 • jos De Decker

  Als vijftiger mag je nog zo veel hippe cv 's maken als je wilt. Eens ze je leeftijd zien ga je automatisch de prullenbak in.

 • Ingmar De Backer

  @Catherine MISTIAEN: zeer juist ! Die recruteerders denken dat ze God zijn, maar in feite weten ze meestal zelf weinig over de nodige kennis en ervaring om die job uit te voeren!