Wie voelt zich thuis aan een flex desk?

Shutterstock
Bedrijven die starten met telewerken, kiezen er vaak ook voor om hun kantoor anders in te richten. De vaste werkplekken verdwijnen en maken plaats voor vrij te kiezen flexdesks, afgestemd op de taken van de werknemers. Wie is wel/niet gebaat bij deze evolutie?

Lees ook op vacature.com:

Hoeveel kost jouw werkplek?
Zo creëer je in geen tijd een geweldig bureau
Flexibel werken wordt het nieuwe 'normaal'De verkoper & de consultant
Accountmanagers zijn de nomaden van het eerste uur. Ze vliegen het kantoor binnen en buiten en nestelen zich daar waar een plaatsje is. Geef hen een laptop, smartphone en vlotte internetverbinding en ze voelen zich overal thuis. Als het moet, werken ze zelfs vanuit de wagen verder. Hetzelfde kan je zeggen over consultants.


De IT'er & de ambtenaar
Het ene moment coderen ze, het andere moment bespreken ze hun plannen met hun interne of externe opdrachtgevers. Nu eens primeert de concentratie, dan weer draait het om overleg en communicatie. Dat dat beter lukt als ook de context eraan is aangepast, lijdt geen twijfel. Daarom ook dat bedrijven als pakweg Microsoft en Google al heel lang met flexdesks werken. Veel andere kenniswerkers zitten trouwens in hetzelfde schuitje. Hun taken zijn zo uiteenlopend dat ze doorheen de dag al eens graag van stoel verwisselen. Schoolvoorbeeld zijn de ambtenaren. Op veel overheidsdiensten zijn ze volop de switch naar de flexdesk aan het maken. 


De marketeer & de ontwerper
Wie vaak moet brainstormen en creatieve eieren leggen, heeft nood aan afwisseling. Zit je vast op een idee, dan kan een partijtje pingpong in de loungeruimte, een powernap in de slaapcabine of gewoon een collegiale babbel aan de koffiemachine verlichting brengen. Dat geldt overigens niet alleen voor marketeers, ook grafisch ontwerpers, interieurarchitecten, productontwikkelaars en bij uitbreiding alle creatieve beroepen zullen op een flexibele werkplek hun voordeel doen.