Wat verdien je tijdens een staking?

Shutterstock
Heb ik recht op een vergoeding als ik staak? En als ik wil werken, maar ik kan dat niet omwille van een staking: krijg ik dan mijn loon toch uitbetaald?

Op dinsdag 10 oktober organiseert het ACOD een zogenaamde 'reactiedag'. De socialistische overheidsvakbond roept dan op tot een 24 urenstaking in de openbare sector. De definitie van een 'staking' zal je niet terugvinden in Belgische wettelijke bepalingen. Maar het recht op staken is wel internationaal erkend. Het staat immers in het Europees Sociaal Handvest. En ook de Belgische rechtspraak erkent het recht om niet te werken tijdens een staking.

Krijg ik een vergoeding als ik staak?
Jouw werkgever moet je geen loon betalen als je staakt. Ben je aangesloten bij een vakbond én erkent die de staking waaraan je deelneemt, dan krijg je een stakingsvergoeding. Zo betaalt het ACV 30 euro per dag aan een voltijdse werknemer en 15 euro aan een deeltijdse. Vanaf de tweede week van een staking stijgen deze bedragen. Vergelijk dat met een gemiddeld dagloon en je weet dat zo'n stakingsvergoeding niet staat voor een dagje vrijaf met loonbehoud. Gemiddelde lonen kan je bekijken in het Salariskompas.

Krijg ik mijn loon als ik niet staak?
Kom je aan op je werk, maar word je tegengehouden aan een stakingspost of kan je tijdens de werkdag je werk niet verderzetten door een staking? Dan heb je geen recht op je gewaarborgd dagloon.

Je hebt wel recht op jouw loon als je niet op je werk raakt wegens een aangekondigde staking, bijvoorbeeld van het openbaar vervoer. Je moet dan wel alle inspanningen doen om toch op je werk te raken, door bijvoorbeeld vroeger te vertrekken of een ander vervoersmiddel te kiezen. Kom je te laat door de extra drukte op de weg, dan is je werkgever niet verplicht jou te betalen voor de verloren tijd.

Lees ook: hoeveel verdien je bij de overheid?

Krijg ik een vergoeding als ik staak?
Word je verhinderd om te werken, dan word je beschouwd als een tijdelijke werkloze. Dat zou kunnen resulteren in het recht op een vergoeding. Het Beheerscomité van de RVA beslist daarover. In de meeste gevallen beslist het comité echter om geen vergoeding toe te kennen.

Alternatieven voor een stakingsdag
Raak je op een stakingsdag niet op je werk? Of moet je er heel veel moeite voor doen? Dan kan je ook kiezen voor een dagje thuiswerk of een onverwachte vrije dag. Uiteraard moet je daarvoor wel de goedkeuring krijgen van jouw werkgever.  

Lees ook:
Waarom hier werken in de best betaalde sector van het land?
Hoeveel verdien je bij de overheid
Ben je al een tijdje werkloos? Deze tips kunnen je helpen bij het solliciteren

Bron: vacature.com.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ginette Cooleman

  Toch iets belangrijks vergeten. Stakingsdagen tellen NIET mee voor je pensioenberekening in tegenstelling tot andere afwezigheden !

 • Stef Debever

  Ze staken, en bij de eerste onderhandelingen met de werkgevers eisen ze dat de lonen gewoon door worden betaald tijdens de stakingsdagen. De werkgevers kunnen dan niet anders om iedereen uit te betalen. Zo gaan ze te werk. En de vakbonden? : die potten alles op en betalen geen belastingen. Criminele praktijken

 • ronny cuypers

  Staken is als oorlog: Er zijn enkel verliezers.

 • Guido De Smet

  @ Raoul. Als je rechts laat doen gaan ze er in het kamp van de werknemers nog fel op achteruit gaan.

 • zina riffia

  Ik ben blij dat ik vandaag niet moet werken. Vrijwillige 4 dagen week dus werk sowieso niet op dinsdag. Euhm, ik vind het verschrikkelijk als er gestaakt wordt en er veel te weinig openbaar vervoer is.