Wat te doen bij een arbeidsongeval?

RF
Stel: je bezeert je bij de uitvoering van je job. Geen idee wat te doen? Dit zijn de stappen die je moet ondernemen om het arbeidsongeval correct af te handelen.

Stel: je bezeert je bij de uitvoering van je job. Of je hebt onderweg naar het werk een aanrijding en raakt gewond. Geen idee wat te doen? Dit zijn de stappen die je moet ondernemen om een arbeidsongeval correct af te handelen.

1. Breng je werkgever op de hoogte

Het is je werkgever die je verzekert tegen ongevallen op het werk en tijdens de verplaatsingen van en naar het werk. Meld elk arbeidsongeval daarom direct aan je werkgever. Zeg ook bij een doktersbezoek dat het gaat om een arbeidsongeval.

Je werkgever is verplicht een arbeidsongeval binnen de 8 dagen aan te geven bij zijn verzekering. Het is de verzekeraar en niet de werkgever die uitmaakt of het ongeval een arbeidsongeval is. De verzekering vergoedt je medische kosten, loonverlies en andere schade.

2. Breng je ziekenfonds op de hoogte

Meld daarna het arbeidsongeval aan je ziekenfonds. Je ziekenfonds bezorgt je de nodige documenten. Vul ze in en bezorg ze zo snel mogelijk terug.

3. Dien de medische kosten in

Als de verzekeraar het arbeidsongeval erkent, moet je alle medische kosten bij hem indienen. Hou dus alle doktersbriefjes, rekeningen van de apotheek, factuur van de ziekenwagen e.d. zorgvuldig bij.

De arbeidsongevallenverzekeraar betaalt je ook de arbeidsongeschiktheids-uitkeringen uit. Bij een arbeidsongeval heb je recht op een doorbetaling van een begrensd loon tijdens je arbeidongeschiktheid.

4. Wat te doen bij een betwisting?

Als de verzekeraar weigert om het arbeidsongeval te erkennen, moet hij dat schriftelijk laten weten. Verwittig onmiddellijk je ziekenfonds. Dat zal de medische kosten en de eventuele uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid uitbetalen, zolang de betwisting aansleept. Wordt het ongeval alsnog erkend, dan zal het ziekenfonds het deel dat het heeft betaald recupereren bij de arbeidsongevallenverzekeraar.

Bron: www.oz.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.