Waarom solliciteren soms een groot roulettespel lijkt

Shutterstock
Het onderzoeksinstituut Statistic Brain openbaarde in 2015 dat liefst 78% van de cv's misleidende informatie bevat en 53% zelfs flagrante leugens. De relatie tussen werkgever en werknemer steunt voor een groot deel op wederzijds vertrouwen. Dat bedrijven de verklaringen van sollicitanten met een stevige korrel zout moeten nemen, is dus een serieus probleem. Al kijken veel rekruteerders best ook eens in eigen boezem.

Voor Frederik Anseelprofessor bedrijfspsychologie aan King’s College London, ligt de kern van het probleem al bij de manier waarop met name grote bedrijven tegenwoordig hun sollicitatieprocedures afhandelen: 

"Om de immense stroom aan kandidaten de baas te kunnen, worden in toenemende mate algoritmes ingezet. Een computersysteem maakt op basis van een aantal kernwoorden een eerste grove selectie. Maar de sollicitanten weten dat natuurlijk ook en spelen daar handig op in. Op tal van gespecialiseerde jobsites vind je praktische tips om je cv volgens de regels van de kunst op te stellen. Zo wint aan het eind niet noodzakelijk de beste kandidaat maar hij die het spelletje het best beheerst." 

Wat ik kwalijk vind, is dat veel bedrijven niet de moeite doen om de afvallers ook maar de minste feedback te geven. Moeten we dan verwonderd zijn dat sollicitanten het ook niet zo nauw meer nemen met de gedragsregels?

Frederik Anseel

"En wat ik zo mogelijk nog kwalijker vind, is dat veel bedrijven vervolgens niet de moeite doen om de afvallers ook maar de minste feedback te geven. Moeten we dan verwonderd zijn dat sollicitanten het ook niet zo nauw meer nemen met de gedragsregels? Ze weten dat ze in één groot roulettespel zijn beland en dat de kans op succes vrijwel onbestaande is. En dus beginnen ze in het wilde weg sollicitatiebrieven rond te sturen. De belangrijkste vraag wordt nu: wat kan ik doen om over die eerste horde te geraken? Dat ze daarbij de waarheid een beetje geweld moeten aandoen, nemen ze er met de glimlach bij. Wat hebben ze per slot van rekening te verliezen?"

Lees ook: Trap niet in de val en denk twee keer na voor je deze 5 sollicitatievragen beantwoordt

Aanwerven moet anders

Dat moet toch beter kunnen. Professor Anseel pleit onomwonden voor een ander aanwervingsbeleid, waaraan een flinke scheut employer branding wordt toegevoegd: 

"Ik raad absoluut aan om meer op de lange termijn te denken. Een kandidaat die vandaag misschien niet helemaal voldoet, zou morgen wel eens een heel waardevolle aanwinst kunnen zijn. Ik zou mensen duidelijk uitleggen waarom ik hen nu niet aanneem maar tegelijk benadrukken dat ik wel degelijk potentieel in hen zie en daarom graag contact wil houden. Verder is het altijd een goed idee om sollicitanten actief te testen op hun leervermogen en de betere elementen mee te nemen in een opleidingstraject. Dat zou in de War for Talent echt wel eens voor een serieuze doorbraak kunnen zorgen." 

Volle kracht

"Alleen vraagt het van bedrijven dat ze veel nadrukkelijker moeten geloven in de ontwikkelbaarheid van mensen. Ik besef dat dit verre van evident is. Maar als we komaf willen maken met die vloed aan nooit ingevulde vacatures moeten we afstappen van de idee dat nieuwe rekruten van de eerste dag op volle kracht moeten kunnen presteren. Telkens weer alles op alles moeten zetten om die ene topkandidaat binnen te halen, is alles behalve een duurzame keuze. Voor bepaalde profielen zal er namelijk nooit voldoende aanbod zijn."

TIP: checklist voordat je op sollicitatiegesprek gaat

Lees ook:

Deze veelvoorkomende sollicitatiefouten zal jij niet snel meer maken

Wie solliciteert, liegt?

5 signalen dat jouw nieuwe droomjob een nachtmerrie kan worden

Bronvacature.com.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jo Van Caenegem

  Bedrijven doen ook alsof dat 'de commerciële relatie' de 'meest natuurlijke relatie is die een mens zich kan voorstellen', en àlles wordt 'een commerciële relatie', ook solliciteren. Ik voel dat jonge mensen zelfs denken dat dit steeds zo geweest is, en dat er geen andere relaties zijn dan commerciële... en ze hebben voor de helft gelijk, maar zien die andere helft niet meer, die wij nog een beetje gekend hebben onder mensen die allang zijn gestorven.

 • Emi De graeve

  Cv's zijn vaak te opgeblazen en de wederzijdse verwachtingen te hoog. Het werk is geen kermis waar men naartoe pendelt. Velen gaan scheef in de schoenen lopen om zich bij een sollicitatie platweg te kunnen verkopen en goed in de markt proberen te liggen. Het aanwervingssysteem loopt ook mank...

 • Jan Verstrepen

  Omdat er slecht één op de duizend en echte job aanbieding is en de rest verborgen reclame.

 • Patrick Kelchtermans

  "om de immense stroom aan sollicitanten de baas te kunnen"? Vorige week was er nog een "nooit geziene krapte op de arbeidsmarkt". Wat zal het volgende week zijn? Vergelijken met een loterij is inderdaad waarschijnlijk het meest juist. Veel mist spuien, meer praten dan werken, links en rechts al eens een pluimpje durven stelen en negatieve feedback negeren. Treurig dat dat de competenties zijn die leiden tot succes.

 • Joske Vermeulen

  De resultaten van persoonlijkheidstesten kunnen ook van dag tot dag verschillend zijn naargelang je humeur....