Waarom mobiliteit steeds meer de achilleshiel van onze economie wordt

Shutterstock
In 2030 zullen we tijdens de spits een kwart trager rijden dan in 2012. 60,7% van de werknemers in Vlaanderen woont op maximum 15 kilometer van het werk. Wordt het geen tijd dat we de auto aan de kant laten en collectief overstappen op de e-fiets?

Jaar na jaar worden de files langer, jaar na jaar groeit de stilstand op onze wegen. Volgens het jaarrapport van het Vlaams Verkeerscentrum klom de gemiddelde filelengte in 2016 tot 145 kilometer 's morgens en 120 kilometer 's avonds. Afgaande op de voorspellingen van het Federaal Planbureau zullen die aantallen de komende jaren verder pieken. En dat kost onze regeringen handenvol geld. Het moèt anders.

Hoe ver nog naar het werk?

30,9% van de werknemers in Vlaanderen woont op maximum 5 kilometer van het werk.
48,9% van de werknemers in Vlaanderen woont op maximum 10 kilometer van het werk.
60,7% van de werknemers in Vlaanderen woont op maximum 15 kilometer van het werk.
69,0% van de werknemers in Vlaanderen woont op maximum 20 kilometer van het werk.
Bron: OVG-studie, Vlaamse Overheid, cijfers voor 2015-2016


Woon-werkverkeer: 1 uur per dag
58 minuten, zolang bedraagt de gemiddelde pendeltijd van een werknemer in België. Wie in de horeca aan de slag is, pitst daar zo'n twintig minuten van af. In de bank-, IT of telecomsector komt er een kwartier bij. Ook de aard van de job is bepalend voor de duur van het woon-werkverkeer: techniekers doen er gemiddeld 47 minuten over, consultants 75 minuten.
Bron: Salarisenquête, Vacature - KULeuven 2017

Subsidies voor bedrijven in filegevoelige regio's
Voor de financiering van hun mobiliteitsprojecten kunnen bedrijven beroep doen op het Pendelfonds van de Vlaamse overheid. In 2016 ontvingen zo 23 bedrijven geld om hun woon-werkverkeer te verduurzamen, alles samen goed voor 2,4 miljoen euro. Vanden Broele Productions (Brugge) kon dankzij de subsidie investeren in plooifietsen voor het personeel (om van en naar het station te rijden). Zorginstelling Zonnelied (Roosdaal) kreeg steun om een leaseprogramma voor elektrische fietsen uit te werken. In 2017 werd de projectoproep al voor de tiende keer gelanceerd. Nieuw sinds dit jaar is dat het Fonds zich expliciet tot bedrijven in filegevoelige regio's richt. Een werkgever uit pakweg de Westhoek kan daardoor niet langer op een financiële tussenkomst rekenen. 

Ga jij voor de andere optie dan de bedrijfswagen in je loonpakket? Met onze handige gids breng je je loononderhandelingen tot een goed einde.

Lees ook:
Opinie Ben Weyts (Vlaams minister van Mobiliteit): "Filerecord vraagt om recordinvesteringen"
Is het nog ver naar de volgende file?
Mobiliteitsbudget speelt in op de steeds groter wordende vraag naar flexibel loon
Haal jij voordeel uit het mobiliteitsbudget?

Bron: vacature.com.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Zita Swoon

  Subsidies voor bedrijven in filegevoelige zones ???? Waanzin !!! Boetes zou beter zijn. En subsidies voor bedrijven in industrie parken buiten filegevoelige zones.

 • Luc jagers

  Subsidie das enkel maar concurrentie vervalsing. Je riskeert dan net dat bedrijven op de drukste plaatsen hun zaak openen om net die subsidie op te strijken.

 • danny riemis

  Verplicht de grote bedrijven om bussen in te leggen en dan ook het personeel verplichten om daar met mee te rijden scheelt een dikke 50 autos per bus

 • jean petermans

  Het wordt hoog tijd om over te stappen op decentralisatie, zowel privé als bij de overheid, want nu zit alles in driehoek A'pen, Brussel, Gent

 • Alexander D

  Oplossing: mototrijden financieel aantrekkelijk maken en stimuleren