Waarom je niet bang moet zijn voor selectietesten

Helloquence
Het komt steeds vaker voor: tijdens de sollicitatieprocedure krijg je de vraag om mee te doen aan een of meerdere selectietesten. Hoe kun je je erop voorbereiden?

Testen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn intelligentietesten, kennistesten en persoonlijkheidstesten. Sommige werkgevers houden assessments van een dag, met praktijkgerichte oefeningen, zoals een postbakoefening, groepsdiscussie of rollenspel. Hoe kun je je hierop voorbereiden, en wat zijn de voordelen van testing?

Steeds vaker getest

Raf Steenssens, zaakvoerder van het Antwerpse hr-adviesbureau Azuro, is goed vertrouwd met selectietesten. “Testing wordt tegenwoordig gebruikt voor allerlei verschillende vacatures, op alle niveaus binnen een bedrijf. Werkgevers gebruiken ook veel verschillende soorten: persoonlijkheidstesten, redeneertesten of technische kennistesten, waarbij bijvoorbeeld iemands kennis over boekhouding wordt gemeten. Of je als kandidaat aan testen wordt onderworpen hangt af van het bedrijf. Grotere bedrijven gaan sneller assessments organiseren dan kleinere. Testen kost natuurlijk meer tijd dan louter een interview afnemen, en bedrijven moeten bovendien ook de nodige expertise in huis hebben om de resultaten dan correct te kunnen beoordelen.”

TIP: Hier kan je gratis een Big Five persoonlijkheidstest doen, waarmee je inzicht krijgt in de vijf hoofddimensies van je persoonlijkheid.

Emotionele intelligentie

Steenssens bevestigt dat er de laatste jaren steeds meer gebruik wordt gemaakt van selectietesten. “Een en ander heeft te maken met de heersende krapte op de arbeidsmarkt. Daardoor moeten werkgevers meer factoren in beschouwing nemen dan relevante kennis en werkervaring. Zo krijgen ze steeds meer oog voor iemands leervermogen en ontwikkelingspotentieel, of kijken ze in hoeverre iemands gedragsprofiel past bij dat van de functie. Omdat selectietesten door de digitalisering nu ook veel gemakkelijker online gebeuren, zijn ze veel efficiënter en sneller dan in het verleden.”

Met je intellect en werkervaring alleen, haal je het momenteel dus niet meer: je toekomstige werkgever gaat ook je emotionele intelligentie onder de loep nemen, je ontwikkelingspotentieel, je motivatie en je werkattitude. Intimiderend, eigenlijk. Moeten we nu allemaal een soort Superman/vrouw worden om nog in aanmerking te komen voor een job?

“Zeker niet”, stelt Raf Steenssens gerust. “Een werkgever zal je nooit enkel beoordelen op basis van een assessment. Testen worden altijd naast andere methodieken gebruikt om je geschiktheid te beoordelen. Interviews en referentiechecks blijven minstens even belangrijk. Of je een job vindt, hangt dus echt niet alleen van de uitslag van je testen af.”

Lees ook: Sollicitanten slecht behandelen brengt u als werkgever ernstige schade toe

Voordelen voor kandidaten

Selectietesten zijn trouwens niet enkel interessant voor de werkgever. Ook voor jou als werkzoekende hebben ze voordelen. Zo zijn testen toch al iets objectiever dan het subjectieve sollicitatiegesprek - de rekruteerder zal maar eens net een slechte dag hebben als jij aan de beurt bent. Ze kunnen ook je al dan niet hebben van een diploma wat nuanceren.

Steenssens:  “We zien inderdaad dat meer werkgevers minder naar diploma’s kijken. Een test van het leervermogen kan bijvoorbeeld een verrassende uitslag hebben. Denk maar aan iemand zonder hoger diploma die wel op masterniveau scoort. Uit de testen blijkt iemands potentieel. Dat biedt ook kansen aan kandidaten.”

Ideale voorbereiding?

"De voorbereiding hangt af van de test die je moet doen," zegt Raf Steenssens. “Gaat het om een beroepskennistest, haal dan je studieboeken nog eens van onder het stof. Een persoonlijkheidstest kan je dan weer niet echt voorbereiden, al kan je natuurlijk altijd eens goed nadenken over wie je bent en wat jou typeert. Zorg dat je dat op zijn minst vlotjes kan verwoorden. 

Redeneer- of intelligentietesten kun je wél voorbereiden. “Online vind je tal van oefenwebsites. Pas op, denk nu niet dat die je resultaat heel fel gaan beïnvloeden, maar het helpt altijd om jezelf al wat vertrouwd te maken met de vraagstelling. Zo ben je tijdens je selectietest misschien wat minder nerveus. Idem voor motivatietesten en persoonlijkheidstesten. Als je die op voorhand eens oefent, voel je je al wat beter voorbereid, en dat is alleen maar positief."

Download hier ons handige e-book met tips & tricks om je nog beter voor te bereiden op je sollicitatie.

Lees ook:

4 zaken waar rekruteerders naar op zoek zijn als ze je naam googelen

Trap niet in de val en denk twee keer na voor je deze 5 sollicitatievragen beantwoordt

Deze jobs oefen je zonder problemen uit tot je pensioen

Bronvacature.com.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Denis Hermans

  Marcel Vanalderweireldt der : dit is absolute nonsens ! Om als vastbenoemde bij de federale overheid te grraken moet je voorbij een hele reeks aan objectieve testen. Vriendjedpolitiek haalt hier niets uit. Informeer je vooraleer je de toetsenbordheld uihangt.

 • Marwaan Alkalanissi

  Onzin allemaal die testen brengen niets bij. Je kan er als de beste uitkomen uit zo'n test en tegelijk de grootste luierik zijn die profiteert van de rest. Maar dat ziet men pas na enkele jaren dienst....helaas

 • Luc Deville

  Persoonlijkheidstesten zijn belangrijker geworden dan bekwaamheidstesten. Men werft bv liever een onbekwame loodgieter aan die het goed kan uitleggen aan de klant (en zeker als hij geld uit de klant zijn zakken kan halen) dan een loodgieter die perfect zijn werk kent.

 • Marcel Vanalderweireldt

  Bij de overheid viert vriendjespolitiek meer dan ooit hoogtij. Het gaat er niet om wat je kent maar WIE je kent. Helaas!

 • Jan Harmsen

  Zouden ze politiekers moeten invoeren want daar barst het van de onkunde!