Waarom je een echte held moet zijn om in het onderwijs te staan

Shutterstock
Mama's en papa's mogen op 1 september hun kroost eindelijk weer toevertrouwen aan hun leerkrachten. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat onderwijzers niet alleen jouw kinderen onder hun hoede nemen, maar ook nog twintig andere? En dat ze heel die bende dag in dag uit moeten zien te motiveren? Een job in het onderwijs een pak veeleisender dan je op het eerste gezicht zou vermoeden.

Toon me alle jobs in het onderwijs.

Ze moeten zich altijd voor 200% geven

Heb je een bureaujob, dan kan je het perfect verbergen als je eens niet veel hebt geslapen, of als je op maandagmorgen geen zin hebt om aan de werkweek te beginnen. Er is toch niemand die over je schouder meekijkt naar wat je precies uitspookt op je computer! Maar als je als leerkracht even wegdroomt en je aandacht laat verslappen... dan staat de klas binnen de kortste keren op stelten.

Ze moeten hun leerstof binnenstebuiten kennen
Wie regelmatig presentaties moet geven aan klanten, weet dat daar heel wat voorbereiding in kruipt. Hetzelfde geldt voor lesgeven. Zelfs wie al jaren in het onderwijs staat, moet nog lessen voorbereiden. Je moet tenslotte weten op welke pagina je de vorige keer bent geëindigd, welke oefeningen je al hebt opgelost in de klas en welke nog niet, je moet toetsen opstellen en je moet elk stukje van je leerstof te allen tijde binnenstebuiten kennen. En dan hebben we het nog niet over  het vele verbeterwerk gehad. 

Lees ook: hoeveel verdien je in het onderwijs?

Ze doen méér dan lesgeven
Kinderen zitten acht uur per dag op school. Daardoor ontstaat er automatisch een sterke vertrouwensband met sommige leerkrachten. Het gebeurt regelmatig dat leerlingen met vragen of problemen zitten, die ze liever op school ter sprake brengen dan thuis. Dat maakt dat leerkrachten meer moeten doen dan lesgeven. Vaak nemen ze ook de rol van opvoeder, psycholoog of adviseur op.  

Ze kunnen geen opslag vragen
Ja, we zijn allemaal jaloers op de vakanties van de leerkrachten. Maar kunnen zij zomaar een snipperdag nemen om te gaan winkelen? Kunnen zij genieten van een goedkopere reis buiten het hoogseizoen? Kunnen zij besluiten om een paar dagen van thuis te werken? Neen. Bovendien maken onderwijzers geen aanspraak op een loonsverhoging of extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen als ze bijkomende taken op zich nemen of extra uren kloppen. 

Ze geven de toekomst van onze kinderen mee vorm
Hoe je het ook draait of keert, leerkrachten drukken een belangrijke stempel op onze kinderen. Ze brengen hen nieuwe leerstof bij en ze dragen bij aan hun ontwikkeling. Als dat geen nobel werk is, weten wij het ook niet. 

Wil jij een onderwijsheld worden? Hier vind je alvast enkele vacatures die je met de neus in de goede richting zetten.

Lees ook:
Bediende of ambtenaar: wie verdient het meest?
6 goed betaalde deeltijdse jobs
10 perfecte jobs voor mensen met goede sociale vaardigheden

Bron: vacature.com.
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • eric debanne

  De dag van vandaag zeker weten ! Opvoeding respect sociaal ??? Vele waarden zijn verloren gegaan !

 • J C

  Iedereen heeft vandaag een lastig beroep. Leraar zijn is minder lastig dan veel andere beroepen. Als ze het niet graag doen, of als het te lastig is, moeten ze maar iets anders doen.

 • Grote Zorgen

  Ja jan kom je mijn 16 beroepsleerlingen een weekje over nemen van 17 jaar. Ik ben er zeker van ze dragen je buiten, het is aan weinigen gegeven. Ons vergelijken met voetballers ????????

 • manneke Frans

  De meeste leekrachten werken niet veel. Weinig jobs die 4 maanden verlof aanbieden aan zo'n salaris. Laat ons eerlijk blijven. Toch kan ik me vinden in hun noodroep. Leraars hebben tegenwoordig veel te weinig authoriteit, omdat de ouders een wereld van verwende nesten aan het kweken zijn. We kijken niet meer op naar hun beroep. Dat zou nochtans moeten. Ze zijn het verlengdevan onze opvoeding. Enfin, toch voor de ouders die hun kind een deftige opvoeding geven...

 • Georges Vande Velde

  Als ge voor een beroep kiest moet ge niet komen klagen ofwel kiest ge voor een ander beroep. Als het koud is en regent moet de postbode evengoed de brieven bestellen als in de zomer wanneer her aangenaam is om buiten te zijn. De postbode wist dat vooraf dus niet klagen en voortdoen!!