Waarom je beter voor een bachelor dan een master kiest (of net niet)

Shutterstock
In 2016 schreven zich voor het eerst in vijftien jaar minder studenten aan de universiteit in dan in het jaar voordien. De daling is gering (-190), maar toch opvallend als je weet dat het aantal hogeschoolstudenten wel verder is blijven stijgen. Boet de universiteit in aan populariteit in het voordeel van de hogeschool? Het zou zomaar eens kunnen. Misschien is dat in sommige gevallen zelfs niet eens een slechte zaak. En wel om deze redenen:

Elk extra studiejaar kost de samenleving geld
"Een of twee jaar extra studeren is voor de samenleving een behoorlijke kost. Je kunt je voor sommige studenten afvragen of die middelen goed besteed zijn", zegt DIETER VERHAEST, docent arbeidseconomie aan de KULeuven. "Sommige toekomstige masters hebben immers helemaal niet de ambitie of het talent om in een beleidsbepalende job of job met eindverantwoordelijkheid terecht te komen. Ze willen liever een uitvoerende job. Waarom zou je er als samenleving dan zoveel in investeren?"

'Mik zo hoog mogelijk' is een foute redenering
"Ook al kun je het aan, een master is niet altijd de beste keuze", vindt JULIE FOBE, talent director van Acerta: "Je moet in de eerste plaats kiezen in functie van de job die je later wilt doen. Het is beter om met goesting en een overtuigde motivatie aan een bacheloropleiding te beginnen dan te gaan voor een master 'om de master'." Haar boodschap voor jongeren die straks een richting zullen kiezen, is duidelijk: denk na over wie je bent en welke type job bij je past - neem je graag de leiding? hou je van analyses maken? kun je je werk goed organiseren? - en bepaal op basis daarvan je keuze voor de universiteit of de hogeschool.

Lees ook: de populairste studierichtingen bij werkgevers 

Bachelor levert je praktische ervaring op
En dan is er natuurlijk nog dat andere argument dat werkgevers geregeld laten vallen: de onmiddellijke inzetbaarheid van bachelors. Want in tegenstelling tot masters hebben bachelors er inderdaad vaak al behoorlijk wat uren in de praktijk op zitten. Dieter Verhaest is niet helemaal overtuigd van dat voordeel: "Ik begrijp dat dat voor werkgevers aantrekkelijk is. Als iemand ervaring op zak heeft, dan hoeft de werkgever zelf niet meer al te veel investeren. Het risico is beperkter. Maar vanuit maatschappelijk oogpunt is dat niet de beste redenering. In een wereld die continu verandert, waarin technologieën en organisaties sneller dan het licht evolueren, heb je nood aan creativiteit en wendbaarheid. De theoretische basis die een master heeft, is dan net heel welkom. Het helpt om oplossingen te bedenken." 

Opklimmen kan net zo goed met een bachelor
Dat je met je master meer jobkansen en een beter loonpakket zult krijgen, is een achterhaalde gedachte. Dat zeggen de werkgevers zélf.

Lees ook:
Hierop letten rekruteerders en CEO's tijdens een sollicitatiegesprek
Waarom je ook in de bouw steeds hogere diploma's nodig hebt
Welke studies doe je best om later goed te verdienen?

Bron: vacature.com.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Veerle Mahmah

  Dat geloof ik niet.

 • jef vermeulen

  Natuurlijk hoe minder lang je studeert, hoe minder kosten voor de overheid en hoe meer de overheid achter je kan verdienen vanaf je werkt en niet meer studeert. Voor mijn part mogen mijn kinderen twee masters behalen en 8 jaar studeren. Ze zullen lang genoeg moeten werken. Dus laat ze maar genieten van het studentenleven.

 • FRANK

  Amai, wat een zever? Al eens in het bedrijfsleven gekeken? Met diploma en niets kunnen, direct promotie. Alles kunnen zonder diploma, braaf op je postje blijven zitten...

 • Gino D.

  Zo een baas wil natuurlijk het talent van een master aan de prijs van een bachelor. En voor de jambonnekes mag een master best voorbehouden blijven voor de kinderen van de elite. Die kunnen dan op basis van de ideeën, werk en talent van hun ondergeschikte bachelors carrière maken in de familiezaak.

 • E. Nijs

  Zever! In de arbeidsmarkt geldt nog altijd 'prestige boven prestatie' als het op loon aankomt. Beste advies is daarom: Eerst een zo hoog mogelijk diploma halen en dan een job zoeken die je graag doet.