Vreemde sollicitatievragen en waarom rekruteerders ze in godsnaam stellen

Vreemde vragen zijn vaak net bedoeld om je uit je lood te slaan.
Shutterstock Vreemde vragen zijn vaak net bedoeld om je uit je lood te slaan.
Sollicitatiegesprekken zorgen sowieso al vaak voor klamme handjes of okselvijvers. Meestal valt zo’n gesprek goed mee, maar sommige rekruteerders maken er een sport van om vragen te stellen die je uit je lood kunnen slaan. En dan kunnen ze al eens behoorlijk vreemd uit de hoek komen.

Van klassieke vraag tot iets lastiger

Een sollicitatiegesprek beperkt zich niet altijd tot klassiekers als: ‘Noem 3 goede eigenschappen van jezelf’ of ‘Waarom wil je hier graag werken?’. Soms stellen rekruteerders al eens een apartere vraag, zoals ‘Verkoop jezelf in 10 seconden’ of ‘Welk dier zou je willen zijn?’. Bedenk dat het bij dergelijke vragen altijd de bedoeling is om iets over jouw persoonlijkheid te weten te komen en over hoe jij je gedraagt in een onverwachte situatie. Besef wel dat je op al te persoonlijke vragen (omtrent relatiestatus of kinderwens) niet moet antwoorden. 

Tip: Laat je coachen door experts in ons gratis e-book over sollicitatiegesprekken.

Je rijdt rond met een cabrio...

En dan zijn er de rekruteerders die er echt een sport van maken om heel opmerkelijke of speciale vragen te bedenken voor sollicitanten. 

Zo vroegen ze bij Procter & Gamble al: “Hoeveel trappen heeft de Eiffeltoren?”Met dit soort vragen peilen ze naar je analytisch vermogen of redeneringsvermogen. Het doet er dus niet toe of je het correcte antwoord weet, wél dat je luidop redeneert om het te berekenen (hoeveel verdiepingen hoog zou de Eiffeltoren zijn x hoeveel trappen zijn er meestal naar een verdiep hoger). 

Andere vragen dienen dan weer om te checken hoe out of the box je kan denken en hoe creatief je bent. Zo werd een sollicitant bij Philips gevraagd om een dennenboom te tekenen. Even later vroegen ze hem er nóg een te tekenen, maar dan een totaal andere. Vreemd, ja.

Ook populair zijn de scenario’s. Nog een voorbeeld van bij Procter & Gamble: “Je rijdt rond met een cabrio en hebt nog plaats voor één persoon. Je passeert een bushokje en daarin zitten je beste vriend, een oude vrouw die net onwel wordt en de vrouw of man van je leven (je kent haar/hem nog niet maar zij/hij is knap, intelligent, sportief, etc). Wie neem je mee?” Wat je ook antwoordt, het zal iets over je karakter of persoonlijkheid zeggen.  

Tot slot willen recruiters je soms alleen maar van je stuk brengen. Ze zijn benieuwd naar je reactie. Zo kreeg een meisje ooit de vraag “Wat is je favoriete standje?” toen ze bij voormalig productiehuis De Televisiefabriek haar kans waagde. 

Lees ook: Dit zijn de tien meest gemaakte sollicitatieblunders

Nog enkele bizarre sollicitatievragen:

Shell: “Vertel eens een grap.”

Tobania: “Ik geef je 10.000 pingpongballen. Wat ga je ermee doen?”

Shell: “Wat was je meest gênante moment?”

Nuon: “Waar zou je 10 miljoen in investeren en waarom?”

Google: “Wat is het beste boek dat je ooit hebt gelezen?”

Shell: “Hoe zou jij ons overtuigen om een half miljoen dollar te steken in een specifiek sociaal doel?”

Tip: Met een goede voorbereiding kan je elk sollicitatiegesprek aan. Download hier ons gratis e-book ‘Maak indruk tijdens je sollicitatiegesprek’

Lees ook:

Dit zijn de 5 kenmerken van een overtuigende motivatiebrief

Deze 5 klassieke vragen krijg je vaak tijdens het sollicitatiegesprek

Vijf tips voor wie in 2019 een nieuwe job wil

Bronnenvacature.com, Glassdoor, GO Starters
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • dirk vanden Bosch

  Blijf jezelf en verkoop geen cinema

 • Jan Boden

  Denk dat de jonge mensen van nu zelf bepalen waar ze gaan werken. Als jongere zou ik de vraag stellen : Vertel me eens waarom ik voor jullie zou willen werken ? Voor mij zouden ze op hun knieën mogen kruipen, die rekruteerders.

 • Luc Van Malderen

  Skype interview door 2 vrouwen (ik ben m). Hoe zou jij jezelf kunnen verbeteren? Antwoord : door vrouw te worden (hilariteit op de achtergrond, maar aangeworven) ;-)

 • George Van Belle

  P& G zou zich beter eens bezighouden met zijn vele medewerkers in burn out

 • thierry Van Steenbergen

  Vaak willen ze interessant doen en laat ons wel wezen, soms is het gewoon dominantie. Relevante vragen zijn zeldzaam en bij een wedervraag moeten ze heel vaak het navragen en komen ze er graag op terug bij een volgend gesprek. Ben eens op gesprek geweest en de recruiter was zeer jong, (met respect) maar die begreep zelf mijn antwoorden of vragen niet !