Gesponsorde inhoud

Van capoeira tot koffieleut: de wondere wereld van de ergotherapeut

“Ik zag als jonge gast hoe de mensen van het rusthuis er alles aan deden om mijn grootmoeder een fijne oude dag te bezorgen en wist meteen wat ik later zou gaan doen.”
Armonea “Ik zag als jonge gast hoe de mensen van het rusthuis er alles aan deden om mijn grootmoeder een fijne oude dag te bezorgen en wist meteen wat ik later zou gaan doen.”

“Ergotherapeut geworden dankzij mijn grootmoeder!” De 26-jarige Sam Vanhuynegem werkt in het Armonea-woonzorgcentrum Regatta op Linkeroever. Met senioren werken, was een roeping. “Ik zag als jonge gast hoe de mensen van het rusthuis er alles aan deden om mijn grootmoeder een fijne oude dag te bezorgen en wist meteen wat ik later zou gaan doen.”

Sam behaalde drie jaar geleden zijn diploma ergotherapie, maar besloot na het studeren niet meteen aan de slag te gaan. Of toch niet in België. “Klopt. Ik heb eerst enkele maanden vrijwilligerswerk gedaan met senioren in Zambia. Verschillend met de zorg hier in België, maar tegelijk ook heel gelijkaardig: de vreugde en warmte voel je zowel ginder als hier. Ik heb er geleerd een warm verblijf te creëren op een vrolijke manier en niet stil te blijven staan bij kleine problemen.” Die waarden – en een vriendin die aan zijn mouw trok met een vacature – brachten Sam bij Armonea. “Tussen 2 reizen door, de Filipijnen en Zambia, ben ik op sollicitatiegesprek geweest. Ik had een goed gevoel en werd kort nadien aangenomen.” Vandaag werkt Sam fulltime als ergotherapeut, maar hij is ook nog student. “Ik ben een Master Gerontologie aan het volgen. Alles wat ik in de aula’s bijleer, komt van pas. Ik kan die studies gelukkig ook perfect combineren met mijn job.” (lees verder onder de video)

Benieuwd geworden? Bekijk hier de jobs!

Keuzevrijheid troef

Armonea is een Belgische topper in seniorenzorg met hoofdkantoor in Mechelen en 87 huizen verspreid over heel het land. Regatta is een van hun meest recente woonzorgcentra. Sam was er al bij toen de eerste bewoners hun intrek namen. “Ik ben best trots dat ik samen met mijn collega’s mee vorm heb kunnen geven aan ons woonzorgcentrum. Ik wil Armonea ook bedanken om zo open-minded te zijn: we krijgen de vrijheid om mee richting te geven aan budgetten, kunnen het materiaal voor onze bewoners zelf kiezen – puzzels, boeken, snoezelattributen, - en worden aangemoedigd om de leukste activiteiten te organiseren.” Iedere tweede donderdag van de maand gaat Regatta bijvoorbeeld naar Seniors at the movies. “Een film in de bioscoop met als afsluiter koffie en een taartje; steevast een succes! Ook de parken van Antwerpen kennen geen geheimen meer. Je kan het zo gek niet bedenken of we integreren het in ons programma. Zo dadelijk staat er zelfs een Braziliaanse capoeiradanser voor de deur!”

“Oh wat een fantastische dag”, maakt ook mijn dag!

Elke dag iemands dag maken, gebeurt bij Armonea op tal van manieren. Volgens Sam zit gelukkig zijn in de kleine dingen. “We verrichten hier geen mirakels hé, maar halen wel veel voldoening uit kleine maar fijne, emotionele verwezenlijkingen. “Oh wat een fantastische dag was dat”, te horen krijgen na een activiteit, daar doen we het voor! Onlangs bijvoorbeeld was er een dame die emotioneel was na haar verhuis naar ons woonzorgcentrum. We hebben ons busje genomen en zijn samen nog eens naar haar oud appartementje gereden. Op die manier kon ze afscheid nemen en het verhuizen beginnen verwerken. Het is simpel: ervoor zorgen dat onze mensen vrolijker hun dag tegemoet gaan, daar worden ook wij vrolijk van.”

Solliciteer hier, en maak ook elke dag iemands dag!
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.