Van bruto- naar nettoloon: hoe werkt dat nu precies?

Twee collega's: hetzelfde brutoloon, verschillend nettoloon?
pexels Twee collega's: hetzelfde brutoloon, verschillend nettoloon?
Twee werknemers met hetzelfde brutoloon kunnen toch een verschillend nettoloon hebben. De oorzaak? Verschillen in onder meer gezinssituatie en contractuele voordelen. Wij becijferden het nettoloon van 5 werkende Vlamingen.

Stefan

Stefan (32) werkt als kaderlid in een chemisch bedrijf waar hij net na zijn studies begon. Hij kan rekenen op een aardig brutoloon van 4.900 euro en een pak bijkomende voordelen, waaronder maaltijdcheques en een groepsverzekering. Sinds begin dit jaar rijdt Stefan met een nieuwe bedrijfswagen, een Audi A6. Sinds kort leeft hij feitelijk samen met Katelijne (35). Zij is actief in de banksector en heeft een brutoloon van 3.250 euro. Het paar heeft geen kinderen. Van zijn brutoloon houdt Stefan 2.584,09 euro over.

Bruto: 4.900 euro

Netto: 2.584,09 euro

Hicham

Sinds een jaar werkt Hicham (24) als ingenieur bij een bedrijf dat milieuprojecten uitvoert. Hicham is alleenstaand en heeft geen kinderen. Hij heeft een brutoloon van 2.800 euro dat hij combineert met maaltijdcheques en een groepsverzekering. Bovendien is Hicham een sportieveling die elke dag 24 kilometer fietst van en naar zijn werk. Daarvoor krijgt hij een fietsvergoeding van 0,20 euro per kilometer. Hij houdt op het einde van de maand 1.870,86 euro netto over.

Bruto: 2.800 euro

Netto: 1.870,86 euro

Wat is het verschil tussen jouw bruto- en nettomaandloon? Bereken het hier. 

Marianne

Marianne (46) werkt als arbeidster in een logistiek bedrijf met een anciënniteit van twintig jaar. Ze pendelt naar het werk met de trein, waarvoor ze een sociaal abonnement heeft. Verder kan ze ook op maaltijdcheques rekenen. Haar brutoloon is 2.850 euro. Marianne is getrouwd met Rudy (49) die als leraar werkt in het lager onderwijs. Het koppel heeft drie kinderen, waarvan de jongste mindervalide is. Marianne verdient 2.320,46 euro netto.

Bruto: 2.850 euro

Netto: 2.320,46 euro

Gerda

Als ambtenaar bij de Vlaamse overheid verdient Gerda (56) 3.600 euro. Ze heeft een anciënniteit van 24 jaar en een master. Ze geniet van een fietsvergoeding, groepsverzekering en maaltijdcheques. Gerda is gescheiden en moeder van een kind. Ze ontvangt netto 2.271,56 op haar rekening.

Bruto: 3.600 euro

Netto: 2.271,56 euro

Tom

Als zelfstandige is Tom (41) actief als marketingspecialist. Maandelijks kan Tom gemiddeld zo’n 5.000 euro factureren. Als zelfstandige kan hij relevante kosten inbrengen. Tom leeft wettelijk samen met Peter (42), een administratief medewerker in een advocatenkantoor. Peter en Tom hebben twee kinderen. Van zijn bruto inkomsten houdt Tom 2.600 euro netto over.

Bruto: 5.000 euro

Netto: 2.600 euro

Bereken zelf wat je van je brutoloon overhoudt met de bruto-netto-calculator van vacature.com.

Lees ook: 

Verdien een goed loon, ook zonder hoger diploma

“Elk jaar loonsverhoging, dat lukt gewoon niet meer”

Meer afwisseling en loon nodig? Combineer twee jobs!

Bronvacature.com.
48 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • emiel wouters

  Heel gemakkelijk. neem uw wedde en geef er 57% van aan de staat. daarna geef je nog eens 40% aan verkapte belastingen en btw en huishuur. schiet er nog 3% over om te eten en te drinken. dus voor elke 100€ schiet er 3€ over voor u. wil je meer ga het dan pikken zoals die andere groep (inbrekers en politici). en daar betaal je niets op, dat is dan allemaal netto.

 • Gustaaf Senrame

  #Mathieu Clynckemaillie, dat is de sociale opvang hier in België dat zoveel kost. En het zal er niet op verbeteren. Van wat denkt u dat hier alles maar dan ook alles betaald wordt? Al eens nagedacht hoeveel geld hier naar toevloeit?

 • marie-christine coussement

  marc maes ,jij bent op de hoogte en het is ook zo,het gras is altijd groener op een ander

 • Patrick Moorthamer

  Amai zo'n dik loon heb ik nooit zien verschijnen op mijn bankrekening. Heb in de verkeerde sector gewerkt of in een andere wereld zeker!

 • Mathieu Clynckemaillie

  Ik ben een 26-jarige vertegenwoordiger. Geen kinderen, alleenwonend. Meer dan 50% gaat iedere maand naar de staat. Moderne slavernij is de term die niemand mag uitspreken, maar waar we al decennia lang in leven.