Vacature: ga eens feesten voor de overheid

thinkstock
Ben je sociaal, jonger dan 26 jaar, ga je al eens graag feesten en ben je op zoek naar een job? Dan heeft de overheid de geknipte vacature.

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is op zoek naar twaalf jonge controleurs voor het rookverbod en de verkoop van alcohol aan jongeren. Wat moet je doen? Undercover regelmatig het nachtleven in duiken om de fuifomgeving voor jongeren veilig te houden. Met andere woorden: feestjes afstruinen en ondertussen nagaan of alle wetgeving rond het rookverbod wordt nageleefd en of minderjarigen niet oogluikend alcohol voorgeschoteld krijgen.

"Voor jou is een rookvrije horeca niet meer dan normaal. Jongeren met een alcoholvergiftiging op de spoedafdeling helemaal niet. Je bent fier dat je je steentje kan bijdragen aan een gezonde leefomgeving", zo staat er in de jobomschrijving te lezen. Je hebt zeker een Bachelordiploma, beschikt over een rijbewijs B en je bent uiteraard bereid tot avond - en weekendwerk. Enkele keren per maand je hoofd laten zien op het hoofdkantoor om verslag uit te brengen en altijd correct al je bevindingen schriftelijk rapporteren, en je bent vertrokken. En je krijgt ook praktische opleidingen en trainingen. Iets voor jou? Lees hier meer.

memegenerator.net

Belgische bedrijven en federale overheden werven te weinig jongeren aan

Toevallig kwam vandaag ook in het nieuws dat er alsmaar minder Belgische bedrijven en federale overheidsinstellingen zijn die de aanwevingsquota voor jongeren respecteren. Dat blijkt uit de jaarlijkse evaluatie die de Nationale Arbeidsraad (NAR) en de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven daarover dinsdag publiceerden.

Belgische bedrijven en overheden die meer dan 50 werknemers tellen moeten minstens 3 procent werknemers tellen jonger dan 26. Bij privébedrijven is dat aandeel gedaald van 87,8 procent in 2008 naar 78,5 procent in 2014. De overheden scoren nog slechter: daar ging het aandeel jongere werknemers van 72,7 procent in 2008 naar net niet de helft (49 procent) in 2014. "Bij de federale overheid kan een van de verklaringen zijn dat het aantal effectieven gedaald is en dat het aantal werkende jongeren onder 26 sneller gedaald is dan het totaal aantal werkenden", is te lezen in het rapport. "De evolutie betreft vooral slecht opgeleide jongeren en jongeren van buitenlandse origine", zegt NAR-voorzitter Paul Windey.

Werkgevers die de quota niet respecteren, riskeren sancties, maar er wordt zo goed als niet meer gecontroleerd. "Sinds het doelgroepenbeleid geregionaliseerd is, is een einde gemaakt aan de controles door de FOD Werk", aldus het rapport.

Het ABVV heeft het over "dramatische cijfers". "Kwetsbare jongeren, zoals jongeren van buitenlandse afkomst, worden geconfronteerd met huizenhoge moeilijkheden op de Belgische arbeidsmarkt", aldus de socialistische vakbond, die wil dat de quota "nageleefd en afgedwongen worden". "Het gaat niet op om jongeren te sanctioneren voor 'onvoldoende inspanningen' als zij die hen moeten aanwerven niet geresponsabiliseerd worden."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels