Uitgerekend: zoveel kost het je baas als jij 100 euro opslag krijgt

Als een werknemer 2.056 euro netto op zijn bankrekening vindt, dan heeft de werkgever daar zelf ruim 4.100 euro voor neergelegd.
Shutterstock Als een werknemer 2.056 euro netto op zijn bankrekening vindt, dan heeft de werkgever daar zelf ruim 4.100 euro voor neergelegd.
De tax shift heeft de lasten voor de werkgever laten dalen. Toch is er van een grote verschuiving voorlopig geen sprake. En dus blijft België een van de duurste landen voor werkgevers. Dat blijkt wanneer je het verschil berekent tussen wat een werknemer netto ontvangt en wat een werkgever daarvoor neertelt.

Op 1 januari trad de derde fase van de tax shift in werking. Dankzij die maatregel ontvangen alle werknemers maandelijks minstens 36 euro netto extra (bij een ongewijzigd brutoloon), en dat zonder dat het de werkgevers één cent meer kost. Voor Danielle Vanwesenbeeck, Vlaams parlementslid voor Open VLD en CEO van direct marketingbureau MASTERmail klinkt dat als muziek in de oren: “Sinds jaar en dag al vragen werkgevers om de loonkosten naar beneden te halen. Onder de regering Michel is daar gehoor aan gegeven. Op het loon van werknemers betalen we nu bijvoorbeeld 25 in plaats van 33 procent socialezekerheidsbijdragen. Maar dat het werk niet af is, is duidelijk. In vergelijking met andere West-Europese landen blijft arbeid hier een dure aangelegenheid.”

Lees ook: Je wil opslag? Zoveel mag je vragen

Werkgever betaalt meer dan het dubbele

Hoe duur, blijkt uit onderstaande simulatie van hr-dienstverlener SD Worx. Die laat het verschil zien tussen het loon dat een werknemer maandelijks op zijn rekening ontvangt (= het nettoloon) en het bedrag dat een werkgever daarvoor maandelijks betaalt. “Als een werknemer 2.056 euro netto op zijn bankrekening vindt, dan heeft de werkgever daar zelf ruim 4.100 euro voor neergelegd. Quasi het dubbele dus”, analyseert Geert Vermeir, manager bij het juridisch kenniscentrum van SD Worx. “Dat verschil neemt toe naarmate een werknemer meer verdient. Op een bepaald moment evolueert het zelfs naar het driedubbele.”

De oefening maakt ook duidelijk wat het voor een werkgever betekent om zijn werknemer 100 euro netto meer te laten verdienen. Geert Vermeir is bij de berekening vertrokken van een werknemer (getrouwd, geen kinderen ten laste) die 3.000 euro bruto verdient, iets minder dan het mediaanloon in België. “Om die werknemer een netto loonsverhoging van 100 euro te geven, moet de werkgever het brutoloon met 230 euro laten stijgen. Daarnaast moet hij rekening houden met verhoogde patronale bijdragen: in plaats van 800 euro zal hij daarvoor 880 euro opzij moeten zetten. Om 100 euro opslag te geven, moet de werkgever dus zelf ruim 300 euro ‘investeren’.”

* Bron: SD Worx. In de berekening van de loonkost voor de werkgever is geen rekening gehouden met kosten voor verplichte verzekeringen, terugbetaling woon-werkverkeer, dubbel vakantiegeld of eindejaarspremie.
* Bron: SD Worx. In de berekening van de loonkost voor de werkgever is geen rekening gehouden met kosten voor verplichte verzekeringen, terugbetaling woon-werkverkeer, dubbel vakantiegeld of eindejaarspremie.

Loonkost op de loonbrief vermelden

Voor Danielle Vanwesenbeeck toont het voorbeeld aan dat opslag geven voor werkgevers minder vanzelfsprekend is als sommigen wel denken. “Die hoge loonkosten zijn geen fabeltje. Honderd euro extra lijkt niet zoveel, maar voor een werkgever lopen de kosten snel op. Als ik met mijn werknemers loongesprekken voer, zal ik hen dat ook altijd zo vertellen. Niet als verwijt natuurlijk. Zij kunnen er niets aan doen dat arbeid zo duur is, maar ik vind wel dat ze zich ervan bewust moeten zijn. Mij lijkt het zelfs een goed idee om de loonkosten op de loonbrief te vermelden.”

Tip: Wil je weten hoeveel je kan verdienenCheck het op het Salariskompas

Lees ook:

Vijf tips voor wie in 2019 een nieuwe job wil

Wat als... jouw collega’s zouden beslissen hoeveel jij mag verdienen?

Deze extralegale voordelen zijn het populairst

Bronvacature.com.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dries Decuypere

  @Abel, zo heb ik het ook altijd berekend. En dat gaan die geldgraaiers van politici, nota bene betaald met dat belastingsgeld, nog eens een afscheidspremie opstrijken. We kunnen in dit land nog HEEL veel besparen als we willen.

 • Abel Ragman

  Dus +- 50% van wat door de werkgever betaalt wordt blijft over als netto loon. Met de overige 50% koopt de werknemer zaken waar hij nog eens 21% btw op betaalt. Dus 71% verdwijnt rechtstreeks in de staatskas. En daarnaast worden nog de nodige accijnzen, bijdragen, opcentiemen, taksen allerhande betaald. Zoals reeds gezegd, we zijn niets dan moderne lijfeigenen, fiscale overheidsslaven.

 • florence vermeulen

  een prima voorstel o de totale loonkost op je loonbrief vermelden zou de ontvanger bewuster moeten maken van wat hij aan de werkgever kost! Anderzijds, wordt het niet meer dan tijd dat de lonen aan eurocraten en politici naar een NORMAAL niveau terug gebracht worden. Heeft er al eens iemand e berekening gemaakt wat ons land aan loonbijdragen betaalt voor de eurocraten! Hou je vast !

 • jaak baens

  Wat een ceo en aandeelhouders kosten daar hoor je niets van

 • Koenraad Verstraeten

  Ja, zeker wel, beste mevrouw Bastenie. Ook ik ken mensen in Nederland en die betalen wel degelijk 166/mnd voor hun ziekteverzekering(mutualiteit). Ook de inschrijving voor wagens is een pak duurder, de autoverzekering én andere verzekeringen zijn duurder door (o.a.)hogere taksen op de premies. Er zijn ook wel financiële voordelen t.o.v. België voor onze noorderburen. Maar om het precies als financieel /fiscaal paradijs van West-Europa te gaan afschilderen is er zwaar over, lijkt me zo.