Studeren en werken tegelijk? Vier tips om het mogelijk te maken

thinkstock
Het is niet evident om tegelijkertijd te studeren en werken. Met deze vier tips helpen we je alvast op weg.

1. Maak een doordachte keuze

Wat wil je met je studie bereiken? En wat wil je met je werk bereiken? Is het enkel iets dat je nodig hebt om rond te komen of wil je ook belangrijke ervaring opdoen? Hoe lang zie je de combinatie van werken en studeren zitten? Het is een waslijst aan vragen, maar het is belangrijk dat je die voor jezelf op voorhand beantwoordt. Je moet je doel voor ogen houden, en doordachte en vooral realistische keuzes maken.

TIP: Twijfel je over je beroepskeuze? Denk je aan loopbaanbegeleiding? Of heb je nood aan een andere job? Vul onze beroepskeuzetest in en krijg inzicht in welke job of beroep het beste bij je passen.

2. Wees flexibel

Zoek uit wat voor jou haalbaar is. Je moet geen voltijds dagonderwijs volgen om een diploma te halen. Je kan aan een hogeschool of universiteit bijvoorbeeld een flexibel leertraject volgen of je inschrijven aan de Open Universiteit. Het hoger onderwijs doet ook steeds meer inspanningen om studietrajecten aan te bieden die op maat gemaakt zijn voor studenten die werken. Die kan je terugvinden in het Hogeronderwijsregister.

3. Vraag financiële ondersteuning aan

Om de combinatie werken en studeren ook financieel mogelijk te maken, kan je een beroep doen op ondersteuning. Dit is wel eerder van toepassing voor werknemers die beslissen opnieuw te gaan studeren en minder voor studenten die daarnaast bijklussen. Zo heb je misschien wel recht op tijdskrediet, betaald educatief verlof (voor werknemers uit de privésector), vormingsverlof of dienstvrijstellingen (voor ambtenaren) of opleidingcheques. Let er wel op dat je dan een erkende opleiding volgt.

4. Zoek steun bij je omgeving

Het wordt sowieso een stevige klus en er zullen moeilijke momenten komen, denk maar aan de examenperiodes. Het is dus belangrijk dat je omgeving achter je keuze staat en je zowel praktisch als moreel steunt. Je partner zal huishoudelijke taken moeten overnemen. Maak daarover op voorhand duidelijke afspraken, zodat dat niet tot frustraties kan leiden. 

Lees ook:

Jonge ingenieurs onderhandelen alsmaar harder over hun loon

Studeer slim: kies voor een richting in techniek en productie

Meer dan 2500 euro verdienen terwijl je pas van school komt? In deze sectoren kan het

Bronvacature.com.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Gino Denil

    Als je al moet werken tot 67 kun je er maar beter voor zorgen dat je tijdens die studiejaren nog een leven hebt. Ga dan ook niet werken als het niet echt nodig is. Bovendien telt het nog niet eens mee voor je pensioen en je loopbaanduur.

  • Maikel Van de Velde

    Nog een tip indien je ook nog eens kinderen hebt. Zorg dat je relatie met je partner goed zit voor je begint. Er moeten namelijk heel wat opofferingen gemaakt worden en heus niet enkel door jezelf!

  • wim rooyakkers

    Studietijd was voor mij nog net geen vakantie, terrasjes doen, festivals,sporten,tijd genoeg over om de studeren.