Regeltjes, regeltjes: wat je moet weten over (onbelast) bijverdienen

De horeca en detailhandel zijn de enige sectoren waarin je als flexi-jobber aan de slag kan.
(rv) Unsplash De horeca en detailhandel zijn de enige sectoren waarin je als flexi-jobber aan de slag kan.
Je werkt voltijds, maar wil ook graag wat bijverdienen. Waarmee moet je rekening houden? Jurist Geert Vermeir van hr-dienstverlener SD Worx legt uit.

Vaste bijverdienste

De arbeidsovereenkomstenwet schrijft voor dat je ‘zorgvuldig, nauwkeurig, eerlijk en loyaal je arbeidsovereenkomst uitvoert’. Met andere woorden: je inzet op je hoofdjob mag niet lijden onder je bijverdienste. Wie als voltijdse boekhouder werkt, kan na de uren en in het weekend bijverdienen als poetshulp, zolang die op maandag dezelfde boekhoudkundige prestaties neerzet als voordien.

Veel werkgevers nemen richtlijnen rond bijverdienen op in hun hr-beleid. Wie aan bijverdienen denkt, bespreekt dat voordien best met de personeelsdienst of de werkgever. Tenzij je bij een rechtstreekse concurrent aan de slag wilt, of de werkgever gegronde argumenten heeft om te vrezen dat je job niet combineerbaar is met de bijverdienste, geeft die in principe groen licht.

Je loyauteit aan je werkgever bepaalt deels je keuze voor een bijverdienste, de fiscale gevolgen een ander deel. Met uitzondering van de voorbeelden hieronder, wordt wat je bijverdient ook belast. De bedrijfsvoorheffing op je  extra loon mag dan wel laag zijn, aan het eind van het fiscaal jaar worden al je inkomsten bij elkaar geteld. Zorg dat je op voorhand uitrekent waar je eindigt, kwestie van niet voor onaangename verrassingen te staan.

Flexi-jobben

Oorspronkelijk gold de regeling voor flexiwerk enkel voor de horecasector, maar sinds 2018 kan je ook in de detailhandel aan de slag als flexi-jobber. Vanuit fiscaal oogpunt is flexi-werk de meest voordelige manier om bij te verdienen. Je wordt niet belast op je inkomsten en er is geen sociale inhouding – je brutoloon is je nettoloon – maar je bouwt wél sociale rechten op.

Ook je hoofdwerkgever gaat er waarschijnlijk minder graten in zien als je kiest voor een flexi-job, omdat het hier niet gaat over een vaste tweede job. Je springt dan per definitie enkel in als je gevraagd wordt. Onthoud: bijverdienen vormt nooit het probleem voor je hoofdwerkgever, je verminderde prestatie op het werk of een mogelijk belangenconflict wél.

Lees ook: Flexi-jobs: alle praktische info die je nodig hebt

500 euro onbelast extra per maand

Afgelopen juli keurde de overheid een wetsontwerp goed waardoor het mogelijk wordt om tot 6130 euro per jaar onbelast bij te verdienen, bovenop je voltijdse job. Dat geldt echter enkel voor: klusjes bij een medeburger, een handje toesteken bij een vereniging, zoals training geven op een sportkamp, of je diensten aanbieden op een erkend deelplatform.

Meer dan genoeg opties om je bankrekening te spekken, maar houd de twee vuistregels in het achterhoofd: zorg dat je ál je jobs goed en loyaal kan blijven uitvoeren en maak de totaalrekening zodra je financiële situatie verandert.

Toon me alle bijverdienste-jobs

Lees ook:

Meer dan 3.500 euro bruto in de maand verdienen? In deze financiële jobs lukt dat

38 verlofdagen? Dan moet je in deze sector werken

Dit zijn de beste bedrijven om je carrière te lanceren

Bronvacature.com.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Yvan Lindekens

    Ik ben er geen fan van dat de overheid zelf de onderfinanciering van de sociale zekerheid organiseert. En "flexi-jobs" scheppen enkel extra werkgelegenheid voor wie al werk heeft. Daar komen werklozen dus geen stap mee vooruit, integendeel: werkgelegenheid wordt gekaapt door ten onrechte goedkopere werkkrachten. Wie een voltijdse baan heeft en meer wil werken, kan dat doen middels interimwerk. Dat doe ik ook en er is bepaald geen gebrek aan werk...

  • Freddy De Vos

    Gewoon afschaffen die bullshit! Iedereen moet belastingen betalen! Het is schandalig dat de ene niet belast wordt op bepaalde activiteiten en de andere wel.

  • Pierre vaneylen

    Schaf het gewoon af! Kleine Zelfstandigen pesten en torenhoge boetes aansmeren wanneer ze een bonneke vinden van 5€ dat niet geboekt is. Van de andere kant mensen - oa ambtenaren met een dikke pree en een massa vrije tijd onbelast laten bijverdienen . 10 % aangeven waarop ze geen belastingen hoeven te betalen, 90% verder in't zwart dat ze niet aangeven! Hypocrisie ten top.