Gesponsorde inhoud

PepsiCo in de ban van robots en virtual reality

Frisdrankgigant stoomt werknemers klaar voor de digitale toekomst

"Vanuit het management krijgen we de ruimte en de steun om volop te experimenteren. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een project rond data automatisering en onderzoeken we de mogelijkheden van augmented reality, bots, voice marketing en geolocation.”
Lies Willaert "Vanuit het management krijgen we de ruimte en de steun om volop te experimenteren. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een project rond data automatisering en onderzoeken we de mogelijkheden van augmented reality, bots, voice marketing en geolocation.”

Wat heeft een producent van frisdranken, zoute snacks, vruchtensappen en ontbijtgranen aan artificiële intelligentie, blockchain of virtual reality? Niets, denk je? Ga dan maar eens met de collega’s van PepsiCo Benelux praten. Zij mochten onlangs aan den lijve ervaren hoe de digitale revolutie ook de wereld van de Fast Moving Consumer Goods zal veranderen. Zin om met hen mee te doen? Snuffel dan zeker eens tussen de vele vacatures.

Een robot laten dansen, leren innoveren als een start-up, een pakkende Instagram Story maken en een coole Virtual Reality game spelen. De Digitale Week die PepsiCo onlangs voor zijn medewerkers organiseerde, zal zonder twijfel nog lang nazinderen. Vijf dagen lang is er gelachen, geluisterd, gebrainstormd en vooral heel veel beleefd. “Iedereen, van HR tot onze finance collega's, heeft kunnen voelen welke mogelijkheden digitale technologie ons kan brengen”, vertelt Charlotte Zelders, Head of Digital Acceleration. “Met deze week wilden we duidelijk maken dat digitalisering niet alleen marketeers en IT’ers, maar alle medewerkers aangaat. Dit is een transitie die we met zijn allen moeten maken. We wilden iedereen overtuigen dat er 2 opties zijn: ‘Disrupt or be disrupted’, dit was ook het thema van de Digital Week.” (lees verder onder de video)

Het digitale leger van PepsiCo

Dat het menens is met de digitale ambities van PepsiCo, blijkt uit de vele investeringen en de snelle groei van de diverse Digitale teams in het PepsiCo Europa. Daarin zitten e-commerce managers, data-analisten, product managers, specialisten in user experience design, digital marketing specialisten en social media strategen. Samen gaan zij op zoek naar nieuwe manieren om de consument te bereiken en te bedienen. “Wij noemen ons wel eens het digitale leger”, lacht Veronique Deconinck, die zelf deel uitmaakt van het digital marketing team. “Een terechte vergelijking, denk ik. Uiteindelijk zullen digitale vernieuwingen de hele business veranderen. Vanuit het management krijgen we alleszins de ruimte en de steun om volop te experimenteren. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig met een project rond data automatisering en onderzoeken we de mogelijkheden van augmented reality, bots, voice marketing en geolocation.

Innovatie gaat trouwens niet alleen over technologieën. Er wordt ook ijverig nagedacht over nieuwe marktmodellen en een slimmere organisatie van de supply chain. Charlotte: “We zijn een wereldspeler, maar proberen op dat vlak als een start-up te denken. Wat voor ons als muziek in de oren klinkt, gaan we al in een vroeg stadium – als een Minimum Viable Product – bij de gebruikers testen. Hun feedback gebruiken we dan om het idee te verbeteren en op te schalen. Of om te concluderen dat we ermee moeten stoppen. Het accepteren dat 'failure' een onlosmakelijk onderdeel is van dit proces, is heel belangrijk.”

Iedereen entrepreneur

Het is een manier van werken die bij Veronique alleszins in de smaak valt. “Ik vind het belangrijk om snel vooruit te kunnen gaan. PepsiCo omarmt entrepreneurship in plaats van het af te remmen. Wat ik ook stimulerend vind, is het brede aanbod aan trainingen. Leidinggevenden moedigen je persoonlijke ontwikkeling aan. Alle senior managers hebben bijvoorbeeld een training rond Digital & Entrepeneurship gekregen. En we zijn ervan overtuigd dat iemand die nu in Sales werkt zich ook morgen in eCommerce verder kan ontwikkelen.” Het traject van Charlotte is op dat vlak veelzeggend. Zij was tot 2015 een meer generalistische marketeer, maar kreeg eind 2015 de kans om te focussen op media en digital marketing en sinds 1 mei stuurt ze 3 digitale teams in de Benelux aan. Ze is PepsiCo ontzettend dankbaar voor deze kansen: “Het is geweldig om zelf aan het stuur van mijn carrière te kunnen staan. Ik heb het gevoel dat ik hier zeker nog niet ben uitgegroeid.” 

Wil jij ook graag deel uitmaken van dit innovatief avontuur? Bekijk dan snel de opportuniteiten bij PepsiCo.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels